Bogdan Maioreanu, eToro: "Efectele alegerilor pe pieţele financiare"

Miscellanea / 15 ianuarie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Efectele alegerilor pe pieţele financiare"

2024 este un an electoral important la nivel mondial. Primele alegeri au avut loc deja în Taiwan, unde vicepreşedintele Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), partid pro-independenţă aflat la putere, a câştigat cursa prezidenţială, spre nemulţumirea Chinei. Dar anul aduce alegeri în aproximativ 76 de ţări, cu o prezenţă la urne anticipată a fi fără precedent. Peste patru miliarde de cetăţeni, un record absolut, se pregătesc să îşi exprime voinţa, reprezentând un procent impresionant de 40% din populaţia lumii, 60% din PIB-ul global şi 80% din capitalizarea bursieră globală, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, în România, anul 2024 va aduce cinci rânduri de alegeri. De la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti, în 1997, am asistat la 5 ani de alegeri prezidenţiale şi 6 ani de alegeri legislative. Începând cu alegerile din 2008, alegerile legislative şi cele prezidenţiale s-au separat, deoarece mandatul preşedintelui a fost mărit la 5 ani, în timp ce cel pentru parlamentari a rămas la 4 ani. Din cei 9 ani electorali, 7 au fost pozitivi, în timp ce 2 au fost negativi pentru bursa bucureşteană. Cei doi ani negativi au fost 2008, cu criza mondială, când indicele BET a scăzut cu peste 70% şi 2020, în care s-au manifestat efectele pandemiei mondiale, cu o scădere a indicelui de aproape 2%. Cel mai bun an a fost 2004, cu o creştere de peste 101%. În medie, BET a crescut cu aproape 20% în anii cu alegeri, respectiv cu 12% în anii cu alegeri legislative şi cu peste 45% în cei cu alegeri prezidenţiale.

În Europa, viitoarele alegeri europarlamentare din iunie vor avea loc pe fondul creşterii popularităţii extremei drepte naţionaliste, ceea ce va crea presiuni pentru o reorientare a ponderii politice atât în Parlamentul European, cât şi, indirect, în Comisia Europeană. Ponderea creşterilor dobânzilor, incidenţa inflaţiei, percepute ca fiind ridicate precum şi efectele conflictelor interne sunt greu de justificat pe fondul creşterii nemulţumirilor populatiei. Cu toate acestea, este puţin probabil ca alegerile politice să mişte semnificativ pieţele bursiere europene, arată sursa citată.

Analistul eToro afirmă că în acest an, investitorii internaţionali se vor concentra însă cel mai mult pe luna noiembrie, când alegătorii americani îşi vor alege următorul preşedinte, precum şi întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Pieţele bursiere nu se uită atât de mult la culoarea politică, cât la evitarea incertitudinii şi a blocajului politic. În anii trecuţi, indicele S&P 500 a avut o evoluţie mai mult pozitivă decât negativă în anii electorali americani. Au avut loc 24 de alegeri de la înfiinţarea indicelui S&P500 în 1928. Dintre ani electorali, 20 din cei 24 de ani (83%) au oferit o performanţă bursieră pozitivă. Atunci când un democrat a fost la guvernare şi a fost ales tot un democrat, randamentul total pentru anul respectiv a fost în medie de 12%. Atunci când un democrat a fost la guvernare şi a fost ales un republican, randamentul total al anului a fost în medie de 13%.

Bogdan Maioreanu mai precizează că în contextul actual, este esenţial să nu trecem cu vederea incertitudinile geopolitice care afectează dinamica globală. Situaţia din Ucraina, cu riscul unei escaladări, tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu şi continuarea tensiunilor legate de Taiwan, au potenţialul de a produce surprize pe pieţe. În ciuda acestui fapt, peste 92% dintre investitorii români se aşteaptă să aibă un an 2024 profitabil, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, 46% dintre aceştia aşteptându-se la randamente de peste 15%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Polonia si Taiwanul au aratat trendul european si asiatic acolo unde comunistii au pierdut puterea si acolo unde s-a reconfirmat statul de democratie al Taiwanului .In Romania PSD si AUR sunt in cadere libera .PNL Ciuca sta la cutie si profitind de seriozitatea dusa la extrem a sefului de partid cista zi de zi noi adepti tacuti ce nu se bat cu pumnii in piept ca si K.K. Recentele proteste (imi par a fi pesediste )i-au rejectat inca din din primele zile pe cei de la AUR si pe Sosoaca care nu au mai avut curajul sa revina .Ciolacu pierde si el teren neputind arata priceperea de a gestiona treburile Obstei si Tara .USR s-a aliat deja cu prietenii lui Barna , Orban fost la PNL si Kelemen de UDMR ,fiind din ce in ce mai apropiati de retorica de la Budapesta si care vor sa il sprijine pe Simion punctual in alegerile prezidentiale .Singurul roanan adevarat numit Nicolae Ciuca poate fi alesul neamului .

    1. Te suspectez ca tragi pe nas

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb