Piaţa muncii din SUA se răceşte mai rapid decât se anticipa, pieţele financiare reacţionează nervos, S&P 500 scăzând ieri cu 2%, iar aşteptările investitorilor pentru prima reducere a ratei dobânzii de către Fed sunt în creştere. Economia SUA pare să se îndrepte spre o aterizare uşoară, însă investitorii ar putea subestima riscul unei recesiuni, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Potrivit sursei citate, vineri, raportul locurilor de muncă non-agricole (NFP) din august va dezvălui în ce direcţie se îndreaptă lucrurile. Acest lucru este important pentru investitori deoarece evoluţia economiei americane - cea mai mare la nivel global - influenţează bursele din întreaga lume, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti.
Aşteptările Wall Street pentru reducerea dobânzii cu 0,5% de către Rezerva Federală au urcat la 45%, de la 38% după raportul de ieri privind locurile de muncă vacante. Locurile de muncă neocupate au scăzut la 7,67 milioane, cu 237.000 mai puţine decât numărul revizuit în scădere din iunie şi cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021, arată sursa citată.
"Acum ochii investitorilor sunt aţintiţi asupra raportului NFP (care reflectă crearea de noi locuri de muncă) şi a datelor privind şomajul care vor fi publicate vineri, încercând să evalueze dacă reducerea ratei dobânzii de către Fed va fi de 0,25% sau 0,5%. Este posibil să ne întoarcem la naraţiunea potrivit căreia "veştile proaste pentru economie sunt veşti bune pentru pieţe". Există deja o certitudine pe pieţe că reducerea va avea loc la următoarea reuniune a comisiei pentru pieţe a Rezervei Federale, sedinta FOMC din 18 septembrie. Cu toate acestea, aşteptările rămân că Fed va reduce costurile cu împrumuturile cu 1% până la sfârşitul anului, şi cu încă 1% în 2025. Între timp, unele bănci şi-au revizuit în creştere previziunile de recesiune pentru SUA. Următoarele date privind piaţa muncii vor arăta dacă îngrijorările în creştere sunt justificate sau exagerate", precizează analistul eToro.
"În mod obişnuit, investitorii se concentrează asupra raportului locurilor de munca neagricole (NFP), dar acest lucru pare că s-a schimbat odată cu datele din iulie. Investitorii sunt acum foarte atenţi la rata şomajului, deoarece aceasta tinde să crească rapid la începutul unei recesiuni (regula Sahm). Indicatorul a fost declanşat în iulie, când rata şomajului a urcat la 4,3% - cel mai ridicat nivel din octombrie 2021 şi a patra creştere lunară consecutivă. În martie, acesta era încă la 3,8%. Investitorii se întreabă acum dacă nu cumva companiile au continuat să reducă numărul locurilor de muncă. Pentru luna august, este aşteptată o uşoară scădere la 4,2% dar o creştere neaşteptată la 4,4% sau 4,5% ar putea reaprinde speculaţiile cu privire la o reducere importantă a ratei dobânzii cu 0,50%. În plus, este anticipată crearea a 163.000 de noi locuri de muncă, iar salariile ar trebui să crească cu 0,3% faţă de luna precedentă", arată Bogdan Maioreanu.
Riscurile de scădere a pieţei muncii din SUA au crescut, iar o răcire suplimentară ar fi nedorită, după cum a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, în urmă cu două săptămâni, la reuniunea de la Jackson Hole. Prin urmare, un raport privind piaţa muncii care confirmă sau depăşeşte uşor aşteptările ar putea oferi un sentiment de uşurare - atât pentru Fed, cât şi pentru pieţe. O creştere moderată a locurilor de muncă nou create, o scădere a ratei şomajului şi o creştere a salariilor ar sugera ca economia se stabilizează. În cazul în care raportul ar dezvălui noi puncte slabe, temerile legate de recesiune s-ar putea reaprinde, intensificând dezbaterea cu privire la o reducere mai mare a ratei dobanzii cheie în septembrie. În acest scenariu, atât volatilitatea, cât şi riscurile ar creşte, ceea ce ar putea crea dificultăţi pentru Wall Street.
Investitorii individuali sunt sensibili la datele care sugerează o posibilă recesiune, după cum arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Recesiunea este văzută ca o ameninţare majoră pentru portofoliile lor de 19% dintre investitorii români şi 18% dintre investitorii globali, imediat după inflaţie, care este văzută ca principalul risc extern important pentru portofoliul lor de investiţii. De aceea, fiecare ştire care stârneşte teama că economia s-ar putea îndrepta în această direcţie declanşează vânzări de active pe pieţe.