Bogdan Maioreanu, eToro: Teama de recesiune declanşează o corecţie aşteptată de mult timp, iar pieţele îşi revin după panica de ieri

F.D.
Piaţa de Capital / 6 august

Bogdan Maioreanu, eToro: Teama de recesiune declanşează o corecţie aşteptată de mult timp, iar pieţele îşi revin după panica de ieri

Teama de recesiune în urma publicării unor date economice mai slabe din SUA, combinată cu o decizie neaşteptată a Băncii Japoniei de a creşte dobânda cheie, a declanşat luni o scădere abruptă a cotatiilor de pe pieţele financiare globale. De fapt, ceea ce s-a întâmplat ar putea fi corecţia mult aşteptată a pieţelor financiare după câştigurile susţinute din ultima perioadă. Iar atunci când frica domină pieţele, unii investitori vând mai întâi şi se întreabă mai târziu de ce. Însă, după această scădere masivă, deja pieţele încep să se redreseze astăzi, pe măsură ce preţurile mai mici încep să creeze oportunităţi de cumpărare, investitorii căutând acum să cumpere scăderile, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, pieţele asiatice şi-au revenit, Nikkei 225 crescând cu 10%, iar indicii futures din SUA sunt, de asemenea, orientaţi în sus. De asemenea, deşi a pierdut aproape 6% în ultima săptămână, indicele S&P 500 este încă în creştere cu aproape 9% de la începutul anului. Având în vedere profiturile solide ale companiilor din S&P 500 şi o piaţă a muncii americană încă puternică, în ciuda cifrelor recente, există loc pentru optimism pe pieţe. Inflaţia a scăzut, iar Rezerva Federală a SUA are spaţiu de manevră şi poate reduce mai rapid ratele dobânzilor pentru a permite mai mult oxigen în sectoarele deficitare, precum cel industrial şi sectorul imobiliar, pentru a evita o recesiune. Investitorii ar trebui să îşi urmeze planurile de investiţii, deoarece de multe ori corecţiile oferă oportunităţi de a investi în acţiuni bune la preţuri mai bune.

"Am văzut în cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat că atunci când sunt întrebaţi despre riscurile externe pentru portofoliile lor, 19% dintre investitorii români şi 18% la nivel global menţionează o posibilă recesiune a economiilor mondiale. În SUA, 21% dintre investitorii individuali consideră o recesiune a pieţei locale drept un risc semnificativ pentru portofoliile lor, imediat după inflaţie, considerată ca factor de risc de către 30% dintre investitori. Cum SUA este cea mai mare economie globală după PIB-ul nominal, aceste temeri s-au extins la pieţele asiatice şi europene, inclusiv la bursa românească, declanşând corecţii.

Cu toate acestea, încă nu este clar dacă asistăm într-adevăr la începutul unei recesiuni sau măcar la o aterizare dură. În prezent, pieţele se tem de acest lucru şi reacţionează nervos atunci când rapoarte specifice, cum ar fi cel privind locurile de muncă din SUA, indică posibilitatea unei încetiniri economice, iar investitorii încearcă să anticipeze modul în care aceasta ar afecta consumatorii şi industria, acţiunile din sectorul tehnologiei în special înregistrând scăderi drastice în cursul zilei de luni", spune analistul eToro.

Privind în urmă, au existat unsprezece recesiuni în SUA de la cel de-al doilea război mondial. Acestea au durat în medie 10 luni, de la vârf la bază. Cauzele variază de la criza financiară şi efectul de levier (2007) la sectoare specifice (prăbuşirea sectorului tehnologiei în 2001) sau alte probleme, precum pandemia (2020) sau şocul petrolier (anii 1970). Factorul care determină recesiunea contează. Cele determinate de crize financiare sau de efectul de levier, precum cea din 2007, tind să provoace mai multe daune şi să dureze mai mult decât cele determinate de alte probleme, arată sursa citată.

"Cele mai multe pieţe bear, sau cu scăderi de 20% ale indicilor, coincid cu recesiunile economice. PIB-ul scade de obicei timp de două trimestre consecutive, afectând indicatori cum ar fi ocuparea forţei de muncă până la nivelul salariilor şi vânzările cu amănuntul. În medie, piaţa bear durează 19 luni şi scade cu 38%. În schimb, o piaţă ascendentă medie durează de aproape patru ori mai mult, este de patru ori mai mare şi se bazează, de obicei, pe inflaţia şi ratele dobânzilor mai scăzute din perioada de recesiune. Corecţiile sunt normale în pieţe. De fapt, începând din 1928 şi până azi, în 94% dintre anii din această perioadă, pieţele americane au avut o scădere de 5% sau mai mare şi 64% dintre ei au avut o corecţie de 10% sau mai gravă", precizează analistul.

Bogdan Maioreanu mai precizează: "Investitorii se tem că decizia Fed de a amâna prima scădere a ratei dobânzii ar putea afecta în mod negativ economia. Dar am văzut răspunsuri din partea membrilor Fed care au dat asigurări că au instrumentele necesare pentru a evita acest lucru. De asemenea, scăderile preţurilor acţiunilor companiilor cu capitalizare de piaţă mare ar putea să le facă mai atractive şi este posibil să asistăm la o revenire tehnică. De fapt, conform sondajului eToro Retail Investor Beat, 69% dintre investitorii globali au declarat că au numerar în portofolii. Acest lucru înseamnă că au acumulat numerar pentru posibile corecţii care ar putea aduce preţurile acţiunilor care sunt solide din punct de vedere fundamental la niveluri interesante de cumpărare după raliul prelungit. Iar după cum arată evenimentele din ultimele două zile, corecţia este aici, creând oportunităţi".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Taica , o corectie "multasteptata" nu dureaza o zi. Io inteleg ca matale iei banu pe rulaje dar sa nu amagim lumea asa pe fata

    Cravata spune totul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb