Bogdan Olteanu: Pe măsură ce economia îşi revine, banca centrală devine nepopulară

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 aprilie 2011

Bogdan Olteanu: Pe măsură ce economia îşi revine, banca centrală devine nepopulară

Băncile centrale sunt anticiclice şi devin nepopulare pe măsură ce economiile îşi revin, iar Banca Naţională a Româ-niei îşi va relua funcţia de "frână" şi îşi va adapta mesajul când economia românească îşi va schimba trendul, consideră viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu.

El a reiterat că există discuţii şi preocupări la nivelul BNR privind reglementarea creditării în valută. Olteanu a precizat, citat de Mediafax: "Există şi acum o serie de restricţionări, con-strângeri, un tratament diferit al creditelor în valută faţă de cele în monedă naţională şi există o discuţie la nivelul UE care este posibil să se concretizeze într-o reglementare, ceea ce înseamnă că la nivelul BNR va fi ridicată o chestiune de reglementare, nu de opţiune. Mai mult, facem parte din dezbaterea la nivel european privind reglementarea creditelor ipotecare, dar majoritatea elementelor discutate acolo au fost deja implementate".

Viceguvernatorul a precizat că au existat în trecut măsuri preventive adoptate de BNR care au avut efecte pozitve, iar una dintre consecinţele acestora este că sistemul financiar a rămas stabil, iar băncile nu au cerut şi nu au primit ajutor financiar din partea statului.

Olteanu a explicat că reglementările privind condiţiile de creditare stabilite de BNR a condus la existenţa unui număr redus de persoane fizice care au probleme ca urmare a supraîndatorării.

Viceguvernatorul BNR: Este de dorit ca firmele să se încadreze să ia credite, în locul relaxării condiţiilor

Evoluţia dorită pe piaţa creditelor ar fi ca firmele să se încadreze în condiţiile de creditare, în loc de relaxarea condiţiilor impuse de bănci, consideră viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu. "Legat de schimbarea ofertelor de creditare ale băncilor, care a fost criticată, nu numai că nu voi nega caracterul prociclic al băncilor, voi spune că este chiar normal. (...) Evoluţia mai dezirabilă ar fi aceea a companiilor de a se încadra în condiţiile băncilor mai degrabă decât a băncilor de a-şi relaxa condiţiile", a spus Olteanu, citat de Mediafax. El consideră că în trecut ofertele de credite ale băncilor au fost înăsprite, dar, concomitent, nici economia reală nu a mai avut capacitatea de a lansa proiecte bancabile. În ceea ce priveşte imaginea "de inamic" a băncilor după aprobarea OUG 50/2010, Olteanu consideră că instituţiile de credit au resurse pentru a-şi susţine brand-ul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb