Bolivia a naţionalizat reţeaua locală a "Red Electrica" Spania

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2012

"Red Electrica" deţine 74% din reţeaua de distribuţie a energiei electrice din Bolivia, care măsoară 2.772 de kilometri.

"Red Electrica" deţine 74% din reţeaua de distribuţie a energiei electrice din Bolivia, care măsoară 2.772 de kilometri.

Guvernul Boliviei a dispus naţionalizarea sectorului de electricitate din ţară, măsură care afectează divizia locală a companiei spaniole "Red Electrica Corporacion" SA.

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a ordonat armatei să ocupe sediul companiei de distribuţie a electricităţii TDE, controlată de "Red Electrica".

Decizia vine după ce, luna trecută, Argentia a naţionalizat subsidiara locală a grupului petrolier spaniol "Repsol YPF" SA.

Conform afirmaţiilor preşedintelui Morales, naţionalizarea TDE are drept cauză investiţiile prea mici efectuate de compania spaniolă în Bolivia, motiv similar celui invocat Argentina în cazul YPF.

"Bolivia are nevoie de parteneri, nu de proprietari", a declarat Morales.

Ambasadorul Spaniei în Bolivia, Ramon Santos, a afirmat că naţionalizarea reţelei electrice "transmite un mesaj negativ, care generează neîncredere".

Preşedintele Boliviei nu a făcut referire la suma cu care va fi despăgubităă compania spaniolă, însă decretul de naţionalizare prevede că statul va negocia pe marginea unei indemnizaţii.

Morales a precizat că "Red Electrica" a investit numai 81 de milioane de dolari în reţeaua de electricitate din Bolivia, de la momentul la care aceasta a fost privatizată, în 1997.

În schimb, guvernul bolivian a investit 220 de milioane de dolari în generarea de energie electrică, "iar alţii au profitat", a mai spus Morales.

"Red Electrica", grup spaniol cu o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde euro pe an, este deţinut în proporţie de 20% de guvernul de la Madrid. Compania deţine singura reţea de distribuţie a electricităţii din Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb