Boloş: "Bugetul este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale"

T.B.
Macroeconomie / 14 decembrie 2023

Boloş: "Bugetul este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale"

Bugetul pentru anul viitor este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale, şi toate speranţele noastre trebuie să se agaţe de reforme întreprinse în economie pentru a favoriza creşterea economică robustă, susţine ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, informează acesta pe pagina sa de socializare.

Conform sursei, "Chiar dacă unii s-au amuzat când am spus că la Ministerul Finanţelor s-au pierdut nopţi şi zile pentru realizarea lui, astăzi (miercuri, n.r.) am reuşit să îl publicăm în transparenţă. A fost o muncă titanică din partea echipei, pe care vreau să o felicit. Pot să afirm că acest buget este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale" a scris ministrul Finanţelor, miercuri seara, pe pagina sa.

El a menţionat bugetul record pentru investiţii, cheltuielile alocate în această direcţie fiind de aproximativ 124 miliarde lei, 7% în PIB, iar în anul 2026 acestea însumează aproximativ 129,2 miliarde lei, în creştere faţă de anul 2024 cu 9,1 miliarde lei, potrivit sursei indicate.

Creşterea economică estimată la 3,4% va fi susţinută, în principal, de investiţii pe partea cererii şi de servicii şi construcţii pe partea ofertei, informează Boloş.

Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 9,3% anul viitor, transmite ministrul Finanţelor.

Conform paginii sale de socializare, ministrul a transmis că, "Prin acest buget, ne propunem să construim şi să consolidăm fundamentul serviciilor publice de calitate. Pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61% a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei. Pentru Ministerul Sănătăţii, am propus un buget mărit cu 5,7 miliarde de lei faţă de bugetul estimat pentru 2023, ajungând la 18,8 miliarde lei. Numărul mediu de salariaţi va continua să crească anul viitor, cu 1,6% faţă de anul precedent, depăşind cu peste 177.000 persoane nivelul din 2019. În realizarea bugetului am luat în calcul majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 şi acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Subliniez obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod prudent care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, tocmai de aceea la estimarea cheltuielilor am avut în vedere toate măsurile adoptate în ultimul timp, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli. Le găsiţi explicate în detaliu în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2024-2026. Ce aş vrea să punctez este că oricât de încrezători am fi când vedem aceste date, toate speranţele noastre trebuie să se agaţe de reforme întreprinse în economie pentru a favoriza creşterea, o economică robustă, sprijinirea digitalizării, reforma regimului fiscal, cheltuieli publice mai eficiente prin îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor prevăzute în PNRR, prioritizare de investiţii şi control riguros al realizării acestora", a subliniat ministrul.

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, adaugă Boloş, conform sursei indicate.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal - Bugetare 2024 - 2026 publicate miercuri, potrivit sursei menţionate.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB, conform reţelei sale de socializare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Degeaba este modern daca ii lipseste realismul, iar atunci cand se va izbi de realitatea dura a incasarilor nerealizate si a cresterii economice de 1%, se va transforma din unul modern intr-un buget social, de pomeni si majorari nejustificate de salarii in sistemul bugetar. In fiecare an discul se blocheaza de fiecare data la aceeasi melodie pe care o auzim in mod repetat, la nesfarsit. Pana cand? Pana cand nu vom mai putea lua credite. Atunci se va schimba balada romaneasca in doina de jale si durere. Pana atunci, mai ascultam balada bugetului optimist, a cresterii nerealizate, a risipei bugetare si a hotiei de partid.

    UN BUGET BAZAT PE NEVOILE si prioritatile politicienilor actuali: inflatie, datorii, pentru bugetarii de lux care si ciolanu recunoaste ca joaca solitaire pe salariu dublu ca la privati, pensionatii speciali la 45 de ani pe 3.000-15.000 de euro lunar, si alte pile smenuri si spagi, pe care l;e mai aflam uneori.

    1. apropo, am mai auzit ceva de interzicerea cumularii pensiei speciale cu salariul de bugetar? nimic.. cri cri

    O tara saraca unde invatamantul este la pamant, sanatatea este si ea vai de mama ei, industria romaneasca aproape inexistenta si avem curajul sa iesim cu asa ceva sa ne laudam? Promiteti lapte si miere dar bani ioc...cu alte cuvinte intai voturile si dupa....mai vedem...JENANT

    modern pe naiba, asa e cand faci bugetul noaptea... esti obosit si mai pui inca un zero la coada in plus la incasari, ca doar din pix nu te doare mana

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb