Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, afirmă că autorităţile şi-au propus să valorifice în viitorii şapte ani resursele pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia României în beneficiul populaţiei şi să se orienteze către domeniile cheie, scrie Agerpres.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, ministrul a participat miercuri la o dezbatere pe marginea Acordului de Parteneriat privind gestionarea fondurilor europene pentru perioada 2021-2027, a şaptea din seria consultărilor publice referitoare la viitoarea perioadă de programare, organizată de MFE.
"Acordul de Parteneriat oferă viziunea strategică a României în domeniul politicii de coeziune pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027. Ne-am propus ca în viitorii şapte ani să valorificăm resursele pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziţie în beneficiul românilor şi să ne orientăm către domeniile cheie, convergente şi cu impact real pentru calitatea şi bunăstarea tuturor", a declarat, în debutul reuniunii, ministrul Marcel Boloş.
La rândul său, Adrian Mariciuc, secretar de stat în MFE, a subliniat că ultimul Consiliu European a adus schimbări majore în ceea ce priveşte abordarea privind Acordului de Parteneriat, fiind solicitată elaborarea unui document suplu, asumat, nu mai mare de 35 de pagini, dar care să fie cuprinzător.
"Mai mult, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, România a obţinut menţinerea regulii n+3 pentru primii şase ani ai aceste perioade de programare şi n+2 pentru anul 2027. Astfel, vom putea atrage banii europeni până la finalul anului 2029. În plus, România are un nou obiectiv specific, Fondul de Tranziţie Justă, căruia ţara noastră va trebui să îi răspundă pe măsură. Totodată, pe zona de transfer de resurse, va fi posibil transferul de până la 20% din alocarea FSE+ către FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională n.r)", a declarat Adrian Mariciuc.
Conform comunicatului, la dezbatere au participat peste 150 persoane din mediul academic, societatea civilă, antreprenori, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, dar şi experţi din cadrul MFE. În total, la cele nouă dezbateri, vor lua parte peste 1.100 de persoane, care vor putea lua cuvântul în cadrul acestora, dar vor trimite şi sugestiile lor în scris pentru îmbunătăţirea drafturilor actuale publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Acordul de Parteneriat reprezintă documentul strategic naţional, negociat de România cu Comisia Europeană, care stabileşte obiectivele tematice de dezvoltare şi alocarea indicativă a fondurilor europene în perioada de programare 2021 - 2027. Acesta va fi cel de-al treilea Acord de Parteneriat pe care România îl va semna cu Comisia Europeană de la aderarea la UE.
Cu cinci Obiective de Politică (OP), un Obiectiv Specific aferent Fondului pentru Tranziţie Justă şi alte mecanisme de asigurare a complementarităţilor şi sinergiilor între programe şi fonduri cu alte instrumente ale UE, Acordul de parteneriat stabileşte principalele direcţii de dezvoltare, detaliază Agerpres.
Obiectivele de Politică sunt: OP 1 - O Europă mai inteligentă - 4,92 miliarde euro (FEDR); OP 2 - O Europă mai ecologică - 7,135 miliarde euro (FEDR) + 1,087 miliarde euro (Fondul de coeziune-FC): OP 3 - O Europă mai conectată - 2,978 miliarde euro (FEDR) + 2,24 miliarde euro (FC); OP 4 - O Europă mai socială - 2,674 miliarde euro (FEDR) + 6,649 (Fondul Social European-FSE+); OP 5 - O Europă mai apropiată de cetăţenii săi - 0,63 miliarde euro (FEDR); OS FTJ - 1,766 miliarde euro ( Fondul pentru o tranziţie justă -FTJ)
În perioada de programare 2021-2027 România va beneficia de 85 miliarde euro, dintre care 30,05 miliarde euro îi revin Politicii de Coeziune, 30,46 miliarde euro - Facilităţii de Rezilienţă şi Relansare, 19,34 miliarde euro - Politicii Agricole şi 5 miliarde euro pentru instrumentul SURE.
În următorii şapte ani, Politica de Coeziune va viza îmbunătăţirea competitivităţii şi susţinerea inovării, promovarea investiţiilor verzi, adaptarea la schimbările climatice, asigurarea accesibilităţii persoanelor şi conectivităţii oraşelor, dar şi dezvoltarea serviciilor publice de calitate în beneficiul cetăţenilor.
Cele 30,5 miliarde euro alocate Politicii de Coeziune în viitoarea perioadă de programare vor fi împărţite astfel: 19 miliarde de euro (55% din buget) provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), fiind dedicate în special digitalizării, dezvoltării durabile, incluziunii sociale ori sănătăţii; 6,07 miliarde (26%) reprezintă Fondul Social European (FSE+), prin care vor fi sprijinite incluziunea socială, sănătatea, educaţia şi ocuparea forţei de muncă; 4,49 miliarde de euro (14% din buget) provin din Fondul de Coeziune şi sunt alocaţi pentru a dezvolta domeniul transportului şi va sprijini dezvoltarea durabilă; 1,76 miliarde euro (5%) vor fi alocaţi pentru Fondul European Tranziţie Justă pentru a sprijini diversificarea economică a celor mai afectate regiuni, conchide Agerpres.