BOMBA TICĂIE LA ASF Mihu, PSD: "Conducerea ASF se bucură de protecţia normelor europene"

G.M.
Piaţa de Capital / 17 mai 2020

Ştefan Mihu

Ştefan Mihu

Revolta care emană din scrisoarea deschisă transmisă Parlamentului de o serie de organizaţii din piaţă, în care este prezentată situaţia din jurul ASF şi prin intermediul căreia se solicită redesenarea instituţiei, începând cu conducerea acesteia, a ajuns şi în atenţia Comisiei de buget, finanţe-bănci şi pentru piaţa de capital din Senat. Vicepreşedintele acestei comisii, senatorul Ştefan Mihu, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Până acum nu am avut discuţii cu cei de la ASF, dar am primit destule petiţii în legătură cu activitatea Autorităţii. Unele plângeri erau întemeiate, altele nu. Majoritatea plângerilor respective au fost primite înainte de pandemia Covid-19 şi după instaurarea stării de urgenţă nu am mai putut să dispunem anumite măsuri, cu privire la plângerile întemeiate în legătură cu cei de la ASF".

Domnia sa a menţionat că săptămâna aceasta, comisia economică şi cea de buget, finanţe-bănci şi pentru piaţa de capital, în şedinţă comună au respins propunerea legislativă pentru modificarea OUG 92/2012, referitoare la organizarea ASF, act normativ care a trecut tacit de plenul Camerei Deputaţilor, dar pentru care Senatul este for decizional.

Vicepreşedintele Ştefan Mihu ne-a spus: "Din 17 membri, 15 au votat împotrivă şi doar doi s-au abţinut. Considerăm că ASF este o autoritate naţională cu competenţă unică de reprezentare a României la nivel european privind piaţa de capital, iar propunerea legislativă prevedea ca instituţia să treacă în subordinea totală a Parlamentului. Acest lucru ar fi însemnat că respingerea raportului de activitate al ASF de către Parlament ar fi dus automat la demiterea conducerii, dispoziţie care intră în contradicţie cu normele europene în materie. Într-adevăr, conducerea ASF este numită de Parlament, dar în perioada mandatului membrii se bucură de protecţia normelor europene. Aceasta nu înseamnă că, dacă Parlamentul constată abateri grave, nu poate schimba conducerea ASF. În cazul unor abateri grave, ale unor încălcări grave ale legii, mandatele pot fi revocate de Parlament, chiar dacă întreaga conducere a ASF se află în perioada de exercitare a funcţiilor pentru care a fost numită".

Referitor la funcţia vacantă de preşedinte al ASF, pentru care senatorul Daniel Zamfir şi-a anunţat candidatura şi pentru care se pare că în cărţi ar fi reintrat şi fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici - despre care Ziarul BURSA a scris la începutul anului că ar fi unul dintre politicienii agreaţi pentru funcţia respectivă -, Ştefan Mihu ne-a spus că nu crede că Autoritatea va avea în curând un preşedinte cu funcţii depline.

"Nu cred că până în toamnă vom avea un nou preşedinte la ASF. Eu cred că în sesiunea aceasta nu va fi numit un preşedinte acolo, deoarece sunt alte probleme pe ordinea de zi a Parlamentului, mult mai importante, în această perioadă. Este posibil însă ca Birourile Permanente reunite ale celor două camere să ia o decizie cu privire la desemnarea unui şef la ASF, să pună pe agendă această chestiune şi atunci procedura va fi demarată în acest sens", ne-a spus Ştefan Mihu.

Oricum parlamentarii vor avea la dispoziţie, în afară de sesiunea ordinară, care se va încheia la sfârşitul lunii iunie, şi sesiunea extraordinară despre care a vorbit preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi pe care social-democraţii o vor convoca în această vară.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Gradinescu trebuie sa plece!

    1. Pleaca zilnic, dar se intoarce dimineata!

      Asta-i tragedia tarii asteia, nu se poate scutura nici de nepotii secretarilor PCR, ca se intorc dimineata!

      trebuie instalat cit mai repede Eugen Teodorovici

      este cel mai capabil sa ocupe postul de la ASF 

      Ce faci domnule? Iar ai incurcat pastilele si ai luat somniferele cu laxativele?

      Cat mai repede, dar mai intai sa-i scoata din chiloti microfonul pus hotel Codru, la Chisinau!

      Oare de cine?! 

      Desigur, erau dubii?

    Parlamentarii muncesc de-ndarat. Nu au timp, de obicei baba se piaptana cind tara ardeeee !!!

    Se bucura de protectia clanurior de partid si a mafiotilor care au investit si care vor sa-si scoata banii!

    1. Când in joc sunt milioane de euro care se dau pe usa din dos... este și normal sa nu preocupe pe nimeni sa numească oamenii capabili.

    nu tin cu nimeni (nici macar cu mine) si am expertiza limitata nu de studii, ci de bun simt!

    Voi cum stati? 

    PS  

    Mergeti pe chestia aia legendara: 

    mioriticul se pricepe la toate de la fotbal , la politica si mai nou e expert in medicina si biologie, 

    sau  

    ne dam cu opinia la vale ?(in arhicunoscuta bucata clasica: canta in cor sau afara de pe blog-in do major opus 4 injuraturi necesare  

    Unde-i ciolanul mare, toti privesc cu lupa sau cu microscopul si inventează cat poate cuprinde Bursa.

    Pe parlamentarii nostri nu-i intereseaza o functionare corecta si in interesul investitorilor a Bursei.

    Toate spuselor lor au fost o gargara mizerabila. Ei au interesele lor: se apropie 2 alegeri, vor sa-si pastreze pozitiile lor si ale aliatilor lor si au nevoie de mijloace pentru a reusi. 

    Bai, astia! De cand puneti voi sefi, zmeilor? Cine, ce sunteti voi? Ce reprezentati? Ce realizari aveti in viata? In ce structura decizionala a Statului lucrati? Hai, pa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb