BOOM DE 8,07% AL COTAŢIEI LA REVENIREA LA TRANZACŢIONARE  Acţionarii îşi umflă muşchii la SIF Muntenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2012

Acţionarii îşi umflă muşchii la SIF Muntenia

Acţiunile SIF Muntenia au crescut cu 8,07%, vineri, după o absenţă considerabilă de la tranzacţionare, în urma scandalului iscat cu prilejul adunării generale, din 12 aprilie, când un grup de acţionari s-a răsculat împotriva administratorilor şi a solicitat un dividend mai mare.

Brokerii pun aprecierea de vineri pe seama faptului că acţionarii vor să îşi întărească poziţiile pentru a-şi impune mai uşor doleanţele în viitoarele ocazii.

Administratorii SIF4 au anunţat că punctele de pe ordinea de zi a AGA au fost aprobate, după ce, iniţial, şi-au acordat un răgaz pentru soluţionarea unui diferend cu privire la numărarea voturilor, apărut între secretariatul şedinţei, impus de grupul de acţionari ostil administratorilor, şi secretariatul tehnic.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities, ne-a declarat: "Punctele de pe ordinea de zi ale AGA la SIF4 s-au aprobat aproape la limită, iar confruntarea din cadrul AGA s-a trans­ferat pe piaţă, cu efect pozitiv asupra cursului de tranzacţionare".

Evenimentele recente de la SIF4 pot fi privite ca prime consecinţe practice după ce pragul de deţinere a fost majorat de la 1% la 5%, consacrând existenţa unor tabere adverse, este de părere Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "După mai bine de o săptămână, titlurile SIF Muntenia au revenit la tranzacţionare. Această perioadă a fost marcată de o situaţie fără precedent pe piaţa de capital şi anume interpretarea voturilor acţionarilor. Concluzia a fost una favorabilă administratorilor SIF4, în sensul că au fost aprobate situaţiile financiare pentru 2011. Creşterea semnificativă înregistrată astăzi (n.r. vineri), poate fi considerată o dovadă vie a faptului că inves­titorii doresc să-şi majoreze deţinerile cu scopul de a se impune mai uşor în Adunările Generale. Discuţiile din ultima săptămână de la SIF4 au şi o latură pozitivă în sensul unor politici de guvernanţă corporatistă mai transparentă".

Propunerile privind dividendul (0,081 lei/acţiune), situaţiile financiare de anul trecut şi bugetul pentru acest an ale SIF Muntenia (SIF4) au fost aprobate în AGA de joia trecută.

Valoarea totală a dividendelor acordate de 65,3 milioane lei (14,9 milioane euro) reprezintă peste 99% din profitul net înregistrat anul trecut, de 65,7 milioane lei (15 milioane euro).

La AGA, un grup de acţionari, constituit în jurul lui Gheorghe Iaciu, de la Doraly, şi al casei de brokeraj Swiss Capital, a solicitat distribuirea unui dividend mai mare. Grupul a reuşit totodată să îşi impună secretariarul şedinţei, format din Daniel Pandele (reprezentantul lui Gheorghe Iaciu), Bogdan Juravle, directorul general al Swiss Capital, şi Marcel Gheorghe.

Ziarul BURSA a relatat, încă de miercuri, că secretariarul de şedinţă a invocat trei voturi transmise electronic de unele fonduri de pensii Allianz Ţiriac, care înclinau balanţa spre respingerea punctelor de pe ordinea de zi, voturi pe care comisia tehnică le numărase în favoarea propunerilor făcute de administratori. Se pare că cele trei voturi, exprimate electronic, au fost schimbate în defavoarea punctelor de pe ordinea de zi, însă nu în timpul limită stabilit de lege.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. stimate domnule dinu marian este clar ca facem parte din 2 scoli diferite a dvs o cunoastem cu toti (unde erati in 1989 in decembrie) a mea o scoala in care am invatat sa facem afaceri in stil profesionist nu va mai suport pe cei ca dvs si dn filimon as incheia cu un citat preluat din piata universitatiiva rugam sa ne scuzati nu producem cat furati

    1. Doamne,ajuta. Daca se adeveresc si alte informatii din comentariile de saptamina trecuta ar fi bine ca dl filimon sa se gindeasca bine ce are de facut. Se confirma ca,de fapt,este un specialist in furatul banilor. Pe pariu ca actiunile vor creste daca dl filimon si gasca parasesc sif ul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb