Economia mondială s-ar putea bucura de un boom al consumului, analistii anticipand ca oamenii sunt gata să-şi cheltuiască o parte din economiile din timpul pandemiei, de îndată ce restricţiile se relaxează şi economiile se redeschid. Moody's Analytics estimează că economiile făcute de gospodăriile din întreaga lume pe perioada pandemiei au ajuns la 5,4 trilioane de dolari la sfârşitul primului trimestru.
Recuperarea va fi una inegală, în strânsă corelaţie cu ratele de vaccinare. Peste un miliard de doze de vaccinuri au fost administrate la nivel mondial (6,7% din populaţia lumii), SUA şi China depăşind 200 de milioane fiecare, în timp ce majoritatea celorlalte ţări încă se luptă să facă rost de dozele salvatoare.
Joi vor fi publicate date care sunt aşteptate să arate o creştere accelerată a economiei SUA în primul trimestru. Marea Britanie nu este cu mult în urmă, însă zona euro, unde campania de vaccinare a început lent, se confruntă cu un al treilea val de pandemie care obligă guvernele să menţină restricţiile.
Se anticipează că datele din zona euro, care vor fi publicate vineri (30.04), vor arăta că economiile zonei au scăzut în primul trimestru. Tot ce poate spera Europa în acest moment este că va fi cu doar cu un trimestru în spatele economiei americane. Din fericire, acest obiectiv pare acum posibil, deoarece campaniile de inoculare pe continent s-au accelerat considerabil în ultimele săptămâni.
Până în prezent, resetarea economiei mondiale nu a fost deloc lină - lipsa semiconductorilor afectând producătorii, de la telefoane la automobile până la prăjitoare de pâine. În plus, persistă o criză a containerelor şi alte coşmaruri logistice care încurcă repornirea economică a lumii.