Boston Consulting Group: Bunurile de primă necesitate preferate celor de lux, de Black Friday în 2023

A.F.
Miscellanea / 22 noiembrie 2023

Boston Consulting Group: Bunurile de primă necesitate preferate celor de lux, de Black Friday în 2023

Creşterea costului vieţii îşi lasă amprenta asupra puterii de cumpărare a consumatorilor la nivel global, astfel comercianţii s-ar putea confrunta cu o situaţie diferită de acest Black Friday faţă de anii precedenţi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, deşi clienţii vor cheltui mai mult în acest an, aceştia vor căuta mai ales bunuri de primă necesitate, mai accesibile ca preţ, în loc de produse de lux, conform Boston Consulting Group (BCG).

Potrivit sondajului privind sentimentul consumatorilor de Black Friday 2023, 74% dintre ei vor să profite de ofertele de reduceri din acest an, în creştere faţă de 67% anul trecut, însă în loc de produse de lux, aceştia vor căuta bunuri precum îmbrăcăminte pentru adulţi şi copii. Potrivit sondajului, clienţii se aşteaptă la o reducere de cel puţin 30% şi vor cheltui cu până la 20% mai mult decât în urmă cu un an.

Sondajul de opinie a analizat planurile de cumpărare a peste 7.000 de consumatori din Australia, Canada, Germania, Elveţia, Polonia, Regatul Unit şi Statele Unite. Acesta a constatat că aproximativ 3/4 dintre consumatori sunt îngrijoraţi de inflaţie şi de creşterea preţului alimentelor de bază. Dintre cele şapte pieţe analizate, Australia şi Polonia sunt ţările unde această îngrijorare se manifestă cel mai puternic.

Jumătate dintre cei intervievaţi şi-au redus achiziţiile neesenţiale în ultimele trei luni, aproape la fel de mulţi verifică şi compară preţurile mai des, iar 4 din 10 consumatori cumpără mai mult pe baza ofertelor de sezon şi a reducerilor.

Consumatorii încep să vâneze chilipiruri şi oferte încă din octombrie, înainte de marile reduceri din noiembrie. Mai mult de două treimi dintre ei doresc în primul rând să cumpere cadouri de Crăciun la un preţ bun, dar 7 din 10 clienţi nu s-au decis încă ce marcă sau produs vor să cumpere.

La nivel mondial, în timpul reducerilor de Black Friday hainele pentru adulţi, produsele electronice de divertisment şi jucăriile pentru copii fac parte în mod tradiţional din TOP 3 cele mai căutate categorii de produse. Sondajul relevă faptul că vânzările articolelor de îmbrăcăminte şi a jucăriilor vor stagna faţă de anul trecut, în timp ce în cazul produselor electronice se aşteaptă chiar o scădere.

"În contextul actual, în loc de reduceri uniforme, retailerii ar trebui să gândească oferte personalizate pentru produsele cele mai căutate, dacă vor să câştige clienţi în această perioadă de cumpărături, extrem de competitivă", afirma György Lakatos-Török, Senior Project Manager la BCG,

Conform sondajului BCG, doar 10% dintre respondenţi intenţionează să cumpere un produs de lux, iar printre aceştia, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, reprezentând Generaţia Z, sunt din ce în ce mai prezenţi. În general, 14% dintre clienţi intenţionează să cumpere şi bunuri mai scumpe.

În cele 7 pieţe analizate în cadrul sondajului, consumatorii cheltuiesc în medie 410 dolari americani de Black Friday. Consumatorii din Statele Unite cheltuiesc cel mai mult, 460 USD de persoană, în timp ce australienii sunt cei mai cumpătaţi, cheltuind aproximativ 260 USD de persoană.

Clienţii chestionaţi de BCG iau decizia de cumpărare în principal în baza "celei mai bune oferte", a "celui mai bun raport preţ/valoare" şi a "celui mai mic preţ", dar şi serviciile precum "livrarea gratuită" şi "returnările uşoare" le urmează de aproape, a căror importanţă a fost subliniată de aproape jumătate dintre respondenţi. Cumpărătorii iau în considerare recenziile pozitive, caracterul de "produs unic", precum şi aspecte precum sustenabilitatea şi etica.

O zecime dintre cei intervievaţi fac cumpărături numai în magazinele fizice, în timpul Black Friday, o treime intenţionează să cheltuiască doar online, iar 58% intenţionează să cheltuiască atât în magazinele fizice, cât şi în cele online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb