BREC: Se adâncesc pierderile provocate de blocajul urbanistic

F.D.
Miscellanea / 18 octombrie 2023

BREC: Se adâncesc pierderile provocate de blocajul urbanistic

Blocajul administrativ şi incertitudinea climatului urbanistic adâncesc pierderile pentru economia Bucureştiului pe multiple paliere: scăderea numărului de locuinţe livrate în Bucureşti, în detrimentul Ilfovului, precum şi a taxelor colectate de autorităţi, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Bucharest Real Estate Club (BREC).

Datele Institutului Naţional de Statistică arată scăderea ponderii numărului de locuinţe livrate în Bucureşti în detrimentul celor livrate în Ilfov. Astfel de la 66,5% în 2020, aceasta a scăzut consecutiv la 60,60% în 2021 ajungând la 57,40% în 2022, în timp ce ponderea judeţului Ilfov a crescut.

"Blocajul urbanistic are efecte clare în ceea ce priveşte accesibilitatea noilor locuinţe din Bucureşti. Creşte ponderea livrărilor din zonele limitrofe, acest fapt având un impact direct asupra creşterii valorilor de trafic şi a poluării din Capitală, unde oamenii vin să lucreze, să îşi aducă copiii la şcoală sau pentru activităţi sociale", spune Despina Ponomarenco, Preşedinte BREC.

Conform cu situaţiile financiare depuse la ANAF (de companiile active în industria de construcţii şi imobiliare) precum şi cu statisticile INS consultate de analiştii BREC, contribuţia Bucureştiului la PIB-ul naţional a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 şi până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010, din plină criză financiară. Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeaşi perioadă este de 10,4 miliarde de Euro.

"În contextul creşterii importanţei strategice a zonei CEE, Bucureştiul pierde investiţii majore din cauza incertitudinii şi a lipsei predictibilităţii în materie de reglementare urbanistică. Capitala României este în competiţie cu alte capitale din zona CEE, nu cu oraşe secundare din ţară, astfel că pierderile sunt pentru economia românească," explică Despina Ponomarenco, Preşedinte BREC.

Asociaţia Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă întreaga industrie de real estate - mari dezvoltatori, companii de construcţii, arhitectură, project management, consultanţă sau avocatură din real-estate- rămâne deschisă dialogului cu autorităţile pentru identificarea celor mai bune soluţii astfel încât Bucureştiul să reintre într-un cadru de normalitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb