Breşa de securitate s-a mutat la Moscova

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 21 aprilie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

De necrezut! Cea mai mare breşă de securitate din istoria recentă a Statelor Unite, care a zguduit literalmente Washingtonul, s-a mutat pe neaşteptate la Moscova. Sau, mai bine zis, acest transfer a devenit acum vizibil. Odată cu măsurile fără precedent adoptate de Vladimir Putin nu atât pentru a spăla ruşinea, cât mai ales pentru a preveni perpetuarea scurgerilor de informaţii. Pentru moment, e haos în serviciile de informaţii ale Moscovei. Au loc controale şi schimbări în masă. Care este semnificaţia evenimentelor de la Moscova?

Într-un timp record, americanii l-au depistat şi l-au încătuşat pe al lor. Un tânăr specialist în IT, care lucra pentru serviciul secret, făcea parte din grupul restrâns de persoane, circa 20, care aveau acces la informaţiile extrem de sensibile vizând războiul din Ucraina, beligeranţii şi aliaţii NATO. Se pare că acest tânăr a postat, mai degrabă din distracţie, documente strict secrete încă în urmă cu o lună, dar oficialii de la Washington nu s-au prins. Şi nici alţii nu s-au prins. Deşi sunt numai 300 de pagini, care acoperă doar o perioadă de câteva zile, documentele scăpate de Washington prezintă cu o acurateţe surprinzătoare situaţia pe frontul din Ucraina, potenţialul real al ambelor armate, degringolada de la nivelul conducerii militare a Federaţei Ruse, dar şi informaţii extrem de sensibile în ceea ce-i priveşte pe aliaţii Statelor Unite din NATO. Breşa de securitate resimţită la Washington, chiar dacă e generată de un comportament aberant sau de-a dreptul nebunesc, al unui tânăr care nu a fost suficient testat şi controlat, este apreciată din perspectiva de mai sus ca fiind extrem de gravă. Şi, cum este firesc, a generat anchete şi măsuri peste măsuri. Dar breşa de la Moscova?

Peste Kremlin, dezvăluirea a venit ca un trăsnet. Cele trei servicii secrete ale Federaţiei Ruse, până de curând respectate şi temute în întreaga lume pentru profesionalismul şi performanţele lor, s-au dovedit aproape instantaneu a fi doar un fel de tigrii de hârtie. Atât de puţine documente câte au fost postate şi prezentate opiniei publice au fost suficiente pentru a demonstra vulnerabilităţi până acum de neimaginat ale serviciilor secrete deţinute de Federaţia Rusă. La Kremlin, amploarea scurgerilor de informaţii rămâne o enigmă, dar cele 300 de pagini, dintre care doar o parte vizează în mod direct Federaţia Rusă, sunt o probă a faptului că serviciile secrete americane au penetrat pe diverse canale, în forţă, până în inima unui sistem care părea infailibil.

Luând măsurile pe care le ia, cu o duritate ieşită din comun, Vladimir Putin recunoaşte implicit autenticitatea scurgerilor de informaţii, pe de-o parte, şi marile vulnerabiltăţi ale sistemului pe care-l patronează, pe de altă parte. Ca să nu mai discutăm despre faptul că Moscova recunoaşte astfel că informaţiile despre ea însăşi sunt autentice.

Există indiscutabil o breşă de securitate la Washington, fie şi numai dacă ne gândim că cei care lucrează în serviciul secret şi au acces la cele mai sensibile informaţii nu sunt testaţi şi verificaţi suficient, printr-o atentă monitorizare. Dar există la Moscova o breşă de securitate şi mai profundă, care impune o resetare severă a întregului sistem. Ceea ce Putin a şi declanşat.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Bresa este atat de mare la Moscova incat si avioanele "se scapa pe ele" de frica.

    Autorităţile ruse au anunţat că unul din avioanele sale de război a pierdut joi seară muniţie deasupra oraşului Belgorod, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, după ce autorităţile locale au raportat o explozie puternică care a rănit două persoane şi a creat un crater imens în oraş. 

    1. Mai grav, bresa este atat de mare la Washington incat departamentul de stat a recunoscut doi ex-seals morti in Ucraina.

      NY Post, 13 apr 2023.

      "Two American veterans have been killed while fighting as volunteers in Ukraine, the US State Department confirmed Wednesday. Edward Wilton and Grady Kurpasi have both died in combat" 

      Da, si? Care este faza? Sunteti prorus cumva, sau mi se pare?

      Sunteti cumva pro-nazist sau asa mi se pare. Bandera? Il cunoasteti? A ucis sute de mii de minoritari conlocuitori in Ucraina si acum poza lui este pe peretele comandantului armatei ucrainiene, pe caietele copiilor de scoala.... Care este faza? Va plac nazistii si genocidurile?

    Paguba mare e la NATO, acum Putin stie ca au cartite si tradatori, ii va gasi si va scapa de ei, iar NATO va ramane descoperita pe partea de informatii posibile pe urmatorul deceniu. Ramane de vazut cum va merge razboiul in perioada umatoare, probabil prost ptr NATO.

    Iar americanul ala va avea pe constiinta zeci de morti, vinovati sau nu, ca sa nu ne inchipuim ca tradatorii confirmati sau doar banuiti vor avea parte de vreun proces. Vor primi un glont in cap si vor fi ingropati in padurile Moscovei, disparuti pt totdeauna. 

    1. pe tine te ingropa ai nostri, cand venim peste voi, la tiraspol pe stanga

      ia-ti pastilele

      Tiraspolene, neaparat trebuia sa te semnezi cu Mihnea.

      Noi chiar te-am crezut ca te numesti asa 

    Acum rusii trebuie sa gaseasca si ei un acar Paun pe care sa dea vina.probabil au si ei portari si femei de servici care au acces la documente secrete.

    1. Nu trebuie sa faca nimic. Este o dezinformare. Doar prostii cred documente "secrete" americane in care mortii armatei ucrainiene sunt numai 16000.

      Azi la radio Romania Actualitati, un primar din zona romaneasca a Ucrainei a spus ca de la ei din zona sunt morti 539 de localnici (citat "s-au intors in cosciuge, a zis primarul"), majoritatea ucrainieni, dar si destul de multi romani. 

      Sa inmultim cu 200 si o sa avem o idee mai exacta privind pierderile KIA ale ucrainienilor. 

      Doar cu 200? Eu zic cu 20000.

      Stie toate Rusia ca cei care ataca, adica rusii, mor mai putin 16000. 

      Iar care se apara mor mai multi, 130000 ucraineni. 

      Pentru minteata de rus, totul este credibil 

    nu cred deloc in bresa asta .diversiuni de razboi

    Cu ceva timp inainte de a ataca Rusia, Hitler a desfasurat o operatiune de intoxicare a lui Stalin, care l-a facut pe cel din urma sa-si execute o gramada de generali capabili, ceea ce a afectat capacitatea militara a Rusiei si a favorizat primele succese ale nemtilor. Istoria e plina de exemple de intoxicare, reusite sau nu.

    Aici e cam devreme sa ne dam cu parerea. Daca nu suntem pro-rusi, ne place mai mult sa credem ca e o intoxicare. Daca insa nu e intoxicare, atunci sentimentele sunt mixte, ne bucuram ca americanii sunt atat de capabili sa penetreze serviciile rusesti, dar suntem si tristi ca sunt atat de expusi la brese si ca, urmare a acestor brese, se vor duce pe apa sambetei toate eforturile de penetrare a rusilor. Dar si la aceasta ultima parere de rau vom gasi o unda de speranta, gandindu-ne ca Putin isi va distruge serviciile secrete in goana dupa cartite. 

    1. Nu-l subestima pe Putin. Este muuuuult mai destept decat toti prostii din serviciile americane.

      Pana pe 24 februarie 2022 nu-l subestimam deloc. La fel, in primele luni de razboi, tot asteptam sa scoata ceva din maneca, sa ne arate cat de destept e el si cat de dotata e armata rosie. S-a facut totusi un an si ceva de razboi si nu prea mai vad nici un motiv care sa-mi arate ca Putin e atat de destept precum il prezinti tu. Nu e prost, Doamne fereste, dar cred ca e sub imaginea pe care ne-am creat-o atatia ani despre el.

      Atunci iti sugerez sa te uiti la urmatoarele aspecte ca sa vezi elementele diferentiatoare ale armatei ruse.

       

      1) Tancurile T90M au fost aduse abia acum pe linia frontului. De ce, o sa intrebi? Pai dupa cum vezi si in Vest, Rusia nu avea destule. Nici Vestul nu are cate declara ca ar avea in hartii (UK doneaza doar 14? de rasul curcilor). Si la acel moment, Rusia nu era sigura de implicarea NATO, cat de intensa va fi ea. Iti pastrezi cele mai bune carti pentru jocul final. Rusia aduce acum T90M pe front, dupa ce a construit inca vreo 700 in ultimul an (o spun revistele de Intelligence NATO despre capacitatea de productie a fabricii din Rusia). Poate vestul raspunde? Nu. Avantaj Rusia. 

       

      2) Razboiul electronic si jammingul bombelor minune ale NATO. Gata, joaca s-a terminat. HIMARS sau alte acronime nu ating rezultatele scontate pe front. O spune chiar presa americana. 

      Politico: "American-made smart bombs are falling victim to Russian electronic jamming in Ukraine, causing them to miss their targets, according to leaked documents and confirmed by a Defense Department official. 

      In some cases, the weapons were also failing to detonate due to a technical issue, which Ukrainian troops have since addressed." 

       

      3) Apararea antiaeriana. S-a dovedit ca Rusia este campioana mondiala la acest capitol. NATO este praf. 

       

      Mai vrei exemple? Rusia dezvolta chiar acum bombe glide de 9 tone. Avea de 500 kg si 1500 kg.... sunt aproape gata cele de 9000 kg. 

      Mai vrei exemple? Rachetele hipersonice au pulverizat sute de ofiteri NATO prin diferite locatii..... Succes major pe plan mondial. 

      Exact, si maine pica Kievul...

      da sa observat in toata campania din ucraina ai da desteptaciunea pe afara,martoagei sovietice daca nu era sa contabalanseze china acum nu mai vorbeam de rusia ca un stat intreg ,erau in plin razboi civil mai mult ca sigur,de mult sunt terminati a reusit PUTIN,sai insele pe toti cu aura lui de agent 007,dar sa imprastiat si aia ca un fum in prima saptamana in ucraina

      te inbeti cu apa rece si leorbai prostii

      Daaa... daca era destept nu ataca Ucraina si odata cu ea tot restul lumii?

      Cand vreodata in istorie, un singur stat (fie el si imperiul rus) care lupta impotriva lumii intregi a castigat? 

      Pentru cucerirea Kievului ar fi nevoie de demolarea lui (ceea ce Rusia inca nu pare sa isi fi propus). Nici nu este nevoie. O blocada in stilul Israelului este suficienta.

      Rusia nu a atacat restul lumii. Asta este propaganda NATO.

      O minoritate ca NATO, incearca sa minta planeta ca Rusia ataca restul lumii.

      Rusine NATO. 

      Corect. NATO s-a imbatat cu victoriile asupra Serbiei, Irakului, Siriei, Libiei..... si a crezut ca poate invinge usor Rusia. Cat de gresite au fost calculele... atat de gresite incat isi incepe prabusirea.

      te inbeti cu apa rece si leorbai prostii

      Nu lupta chiar impotriva intregii lumi fiindca sunt destui care le tin isonul rusilor.Putin a atacat Ucraina fiindca a fost prins in corzi, asta ca sa nu zic ca a fost prins cu chilotii-n vine de catre NATO(de fapt de catre SUA).Greseala pe care a facut-o a inceput cu ocuparea Crimeei.Serviciile secrete ruse fiind batute in cap,nu si-au dat seama de modul de operare al americanilor,mereu acelasi.Securistii americani atata opozitia peste tot pe unde au interese si isca un razboi civil(daca nu le merge asa, ataca ei, ca in Irak).Asa s-a intamplat si in Ucraina unde armata a tras in oamenii de pe strada din Donbas.Asta a facut si iaca,NATO,aparatorul pacii,nu a bombardat Ucraina dupa cum a bombardat Serbia,de exemplu.Le-a convenit situatia de minune si l-au adus pe Putin unde si-au dorit.Cumva rusii ar fi trebuit sa faca pace cu ucrainenii inca de la inceput dar au actionat in stilul lor caracteristic,ca o cizma.Acum e tarziu,apa a fost deja varsata.In opinia mea,pentru noi nu era bine nici cu Ucraina alaturi de Rusia,cred ca nu ne aranja de nicio culoare!Sunt tupeisti si ne-au amenintat de multe ori de-a lungul timpului.Nici Ucraina macinata de razboi nu ne coafeaza,nu stiu ce sa zic.Sa iasa cum e mai bine pentru Romania fiindca asta este tara noastra in definitiv,nu Rusia,nu Ucraina,nu SUA,etc.

    "Decat" PSY-OPS. Deranjul e la muscali. "Imparatul e dezbracat".

    1. Imparatul biden este gol si prost.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb