BREXIT AR PUTEA FI UN MODEL PENTRU ALTE STATE EUROPENE Premierul ceh vorbeşte despre posibilitatea unui "Czexit"

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2016

Premierul ceh vorbeşte despre posibilitatea unui "Czexit"

Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a anunţat că Brexitul ar putea produce reacţii în lanţ printre statele europene, care vor dori să iasă din Uniunea Europeană, relatează agenţia CTK. Oficialul a mai spus că dezbateri similare cu cele care se desfăşoară, acum, în Marea Britanie, ar putea exista, în câţiva ani, şi în Cehia. Conform sursei citate, prim-ministrul a mai lansat avertizări în privinţa valului de naţionalism şi separatism care ar pune stăpânire pe continent.

Partidul Social Democrat, din care face parte şi Sobotka, trebuie să fie pregătit să informeze populaţia despre avantajele pe care le aduce apartenenţa la Uniunea Europeană, ca o contrapondere la viziunea Mişcării pentru Libertate şi Democraţie Directă şi a partidelor de opoziţie, care au mai adus în discuţie posibilitatea ieşirii din UE, potrivit CTK.

Premierul ceh a ridicat şi problema unui deficit economic şi de securitate, în cazul în care Brexit va avea loc, ceea ce ar arunca ţara sa înapoi în sfera de influenţă a Rusiei, potrivit CTK.

În luna octombrie a anului trecut, Prague Post a publicat rezultatele unui sondaj, demonstrând că 3 din 5 dintre cehi sunt nemulţumiţi de apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană şi că ar vota pentru ieşirea statului din organizaţie, în cazul organizării unui referendum.

Bohuslav Sobotka nu este singurul lider european care prezintă pericolele ieşirii Marii Britanii din UE. Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a lansat un avertisment, încă din luna ianuarie, că acest eveniment ar duce la colapsul întregii construcţii europene. Conform The Telegraph, liderul de la Varşovia a mai declarat că "nu este în interesul Poloniei ca Marea Britanie să părăsească Uniunea".

Miniştrii de la Londra au vorbit, la rândul lor, despre posibilele consecinţe negative ale Brexit-ului. Potrivit publicaţiei Financial Times, aceştia şi-au dat seama că o ieşire din UE poate da startul unei reacţii în lanţ, care să destabilizeze continentul. Se pare că predicţia începe, deja, să se adeverească: cetăţenii olandezi susţin organizarea propriului referendum, pentru a decide dacă vor rămâne în comunitate sau nu, potrivit unui studiu citat de express.co.uk. Regatul Olandei deţine, în acest moment, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Conform studiului menţionat, scorul dintre cei care vor ca ţara lor să rămână în UE şi cei care se opun este echilibrat: 44, respectiv 43%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb