Actualizare 14:20 Martin Schulz solicită Regatului Unit să-şi înceapă de marţi ieşirea din UE
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut astăzi premierului britanic David Cameron să înceapă procedura de ieşire din Uniunea Europeană de marţi, când un summit european este programat să aibă loc, transmite AFP, citată de Agerpres.
Potrivit unui interviu publicat în ziarul Bild, Martin Schulz estimează că o perioadă de confuzie "ar duce la mai multă insecuritate, punând astfel în pericol locurile de muncă".
"Această atitudine de ezitare, pentru a face pur şi simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afectează pe toţi", a spus el în continuare. "De aceea ne bazăm pe guvernul britanic să-şi ţină promisiunile încă de acum şi summitul de marţi va fi un moment potrivit", a spus Schulz.
Cele patru mari formaţiuni ale Parlamentului European au redactat, de asemenea, o rezoluţie, invitându-l pe David Cameron să angajeze Brexit-ul de marţi, a relatat şi publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Este imperativ, scriu parlamentarii, "să se evitate o incertitudine dăunătoare tuturor şi să se păstreze unitatea Uniunii".
"Nicio relaţie nouă, de orice ordin ar fi între Regatul Unit şi UE nu va putea fi ratificată atâta timp cât acordul de ieşire nu a fost finalizat", se mai spune în rezoluţie.
După rezultatul şoc al referendumului, care consacră ieşirea Regatului Unit din UE, premierul David Cameron a anunţat vineri că va demisiona până în luna octombrie, lăsând succesorului său grija de a negocia Brexit-ul cu celelalte ţări membre.
Aşa cum stipulează articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care nu a fost folosit până în prezent, pentru a-şi angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din şefi de stat şi de guverne, intenţia sa de a părăsi UE.
Începând de atunci, statul care iese şi ţările membre ale UE au la dispoziţie doi ani pentru a negocia retragerea.
Un summit al şefilor de stat şi de guvern este prevăzut marţi şi miercuri pentru a discuta rezultatul acestui referendumul britanic. Parlamentul European se va reuni marţi în sesiune extraordinară.
(S.A.)
-----------
Cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut ieri Regatului Unit să angajeze ''cât mai repede posibil'' procedura de ieşire din blocul comunitar, Franţa specificând ''urgenţa'' desemnării unui noi premier britanic, relatează AFP, citată de Agerpres.
''Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj'', a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi: Jean-Marc Ayrault (Franţa), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) şi Jean Asselborn (Luxemburg).
''Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei'', a adăugat şeful diplomaţiei germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară şi unilaterală din UE.
La rândul său, Jean-Marc Ayrault a făcut apel ca un nou premier să-l înlocuiască pe David Cameron, după ce şeful executivului de la Londra a anunţat că va rămâne în funcţie până în octombrie şi că-i va lăsa succesorului său sarcina de a negocia ieşirea Regatului Unit din UE.
Cei şase miniştri au subliniat, de asemenea, necesitatea ca Europa să se apropie de cetăţenii săi şi să răspundă aşteptărilor lor, luptând îndeosebi împotriva crizei economice, a şomajului, acţionând pentru soluţionarea crizei migraţiei sau a chestiunilor privind securitatea după recentele atentatele jihadiste de la Paris şi Bruxelles.
1. Cine il vrea pana in octombrie???
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2016, 07:50)
Cumva ei care au pierdut masiv pe bursa?
2. Domnule Martin Uk vrea sa stea in Ue pana in oct
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2016, 18:59)
Ce nu pricepeti?