BREXITUL A DEVENIT REALITATE Marea Britanie a ieşit oficial din Uniunea Europeană

M.A.
Internaţional / 1 februarie 2020

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Marea Britanie a ieşit oficial din UE la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a părăsi familia europeană.

Uniunea Europeană pierde astfel 15% din economie şi capitala financiară a lumii, Londra.

Instituţiile europene au început de vineri seara retragerea drepelelor britanice, anunţă Reuters.

Potrivit News.ro, în faţa sediului Parlamentului britanic - un loc de dezbateri aprinse de la referendumul din 2016 - susţinătorii cei mai aprigi ai Brexitului şi-au savurat victoria, după ce au participat la numărătoarea inversă care a marcat momentul ieşirii regatului din Uniune.

Piaţa a fost inundată de steaguri Union Jack, iar participanţii la petrecere au cântat cântecul patriotic "Land of Hope and Glory".

Ei au privit un montaj cu momente din cei 47 de ani în care ţara a făcut parte din UE pe un ecran uriaş, huiduind la apariţia unor politicieni proeuropeni şi exprimându-şi bucuria la apariţia pe ecran a camionului Brexitului Nigel Farage.

În Marea Britanie, alţii şi-au exprimat tristeţea faţă de faptul că ţara lor părăseşte UE, reducând-o la 27 de naţiuni.

Priveghiuri cu lumânări au avut loc în mai multe oraşe din Scoţia, iar steagul britanic a fost coborât pe catargul din faţa sediului Parlamentului scoţian.

Parlamentarii scoţieni au hotărât prin vot să ţină steagul britanic în acest fel, ca simbol al opoziţiei lor faţă de Brexit.

Ministerul Brexitului a fost desfiinţat sâmbătă, după consumarea "divorţului" cu Uniunea Europeană (UE), relatează BBC News.

Premierul britanic Boris Johnson i-a adus un omagiu minsitrului Steve Barclay, al cărui post a devenit fără obiect.

"Barclay poate fi "deosebit de mândru" de rolul pe care l-a jucat", apreciază Johnson.

Liderul conservator l-a lăudat pentru faptul că a "muncit neobosit" pentru ca regatul Unit să profite de oportunităţile viitoare.

Ce se va schimba!?

Chiar dacă Marea Britanie a ieşit din UE, va rămâne în piaţa unică şi în uniunea vamală, potrivit termenilor de implementare a perioadei de tranziţie. Aceasta situaţie va dura până pe 31 decembrie 2020, dată la care se speră să existe un nou acord comercial, aranjamente referitoare la securitate şi legi privind imigraţia. Eşecul de a se ajunge la un acord va ridica din nou perspectiva unui "no deal".

Tom Jenkins, director general al European Tourism Association a declarat:"Perioada de tranziţie, care începe pe 1 februarie, înseamnă că circulaţia dintre Marea Britanie şi Europa va rămâne exact la fel până pe 31 decembrie 2020. Potrivit FCO (Foreign and Commonwealth Office), cetăţenii britanici vor continua să călătorească în UE la fel ca până acum."

Despre călătoriile către Regatul Unit prin aeroporturi sau terminalele pentru ferryboat-uri, Fran Downton, director general al Tourism South East, a explicat: "În perioada iniţială de tranziţie, vizitatorii Marii Britanii şi ai sud-estului Angliei nu vor observa schimbări, zborurile vor continua ca de obicei, vizitatorii europeni vor continua să călătorească cu cărţile de identitate, iar porţile pentru paşapoarte electronice vor fi permise pentru toţi vizitatorii internaţionali."

Cu toate acestea, pentru că Marea Britanie şi UE nu au putut începe negocierile privind viitoarele relaţii înainte de luna februarie, nu este clar cum vor fi trataţi călătorii după 2021.

Secretarul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a spus că, indiferent ce se va întâmpla, libertatea de mişcare şi dreptul de a lucra fără viză în Marea Britanie al cetăţenilor UE vor lua sfârşit.

Totuşi, dacă Marea Britanie şi UE nu vor ajunge la un acord până la sfârşitul anului ar însemna că deplasarea fără piedici peste Canalul Mânecii va lua sfârşit peste 11 luni.

De asemenea, circulaţia cu maşina din Marea Britanie în UE, prin Tunelul Mânecii sau cu ferryboat-ul va rămâne la fel după 31 ianuarie , dar se va schimba probabil după 2021.

Potrivit guvernului britanic, cei care vor şofa din Marea Britanie vor avea nevoie probabil de un permis de conducere internaţional, fiind necesare documente diferite, în funcţie de ţara în care vor călători.

Cardul European de Sănătate, care garantează purtătorului accesul gratuit la asistenţă medicală, va fi valabil în perioada de tranziţie. Problemele vor apărea după 2021.

Potrivit recomandărilor britanice, "după Brexit cardul european de sănătate s-ar putea să nu mai fie valabil. Este puţin probabil ca Marea Britanie să rămână în acest sistem, ceea ce înseamnă că britanicii vor avea nevoie de o poliţă de asigurare pentru asistenţă medicală în caz de urgenţă."

Totodată, în 2017, în UE au intrat în vigoare acorduri care au eliminat tarifele punitive de roaming pentru cetăţenii europeni care îşi folosesc telefoanele în UE. Acestea vor fi menţinute în perioada de tranziţie, dar lipsa de claritate privind relaţiile viitoare înseamnă că tarifele ridicate ar putea reveni în cazul călătorilor britanici, în 2021.

"Tarifele de roaming ar putea reapărea în Europa, aşa că recomandăm călătorilor să se informeze cu atenţie la furnizorii lor de telecomunicaţii", a declarat James Lynn, de la Currensea, furnizor de carduri de plăţi pentru călătorii, informează CNN.

După votul în favoarea Brexit, lira sterlină s-a depreciat considerabil faţă de euro şi dolarul american. Realegerea premierului Boris Johnson în decembrie 2019 şi perspectiva unui guvern stabil au dus la aprecierea uşoară a lirei, dar incertitudinile legate de viitorul acord cu UE ar putea face ca lira să fie slabă în 2020.

"Pe termen scurt anticipăm o apreciere a lirei, dar ne aşteptăm la menţinerea volatilităţii cursului, până la un acord final de retragere", a adăugat Lynn.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. UE = CAP...aplaudă ceașcă...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb