BRICS: Cum va contura Summitul din Rusia viitorul lumii?

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie

În cadrul lucrărilor BRICS, liderul Kremlinului Vladimir Putin (dreapta) a discutat, ieri după amiază, cu omologul său chinez Xi Jinping. (Sursa foto: https://photo-summit.brics-russia2024.ru/en/)

În cadrul lucrărilor BRICS, liderul Kremlinului Vladimir Putin (dreapta) a discutat, ieri după amiază, cu omologul său chinez Xi Jinping. (Sursa foto: https://photo-summit.brics-russia2024.ru/en/)

English Version

Statele membre BRICS trebuie să ia mai multe decizii critice la summitul de la Kazan, cu scopul îmbunătăţirii cooperării în cadrul grupului, a declarat liderul rus Vladimir Putin ieri, în prima zi a summitului BRICS pe care îl găzduieşte.

Putin a avut o întâlnire bilaterală cu premierul indian Narendra Modi, prilej cu care a declarat: "Apreciem foarte mult cooperarea dintre India şi Rusia, în cadrul BRICS, deoarece ambele ţări sunt membre fondatoare. Asistăm la o colaborare sporită între legislaturi, miniştrii noştri de externe menţin o comunicare constantă, iar comerţul înregistrează o creştere. (...) Relaţiile dintre Rusia şi India se dezvoltă rapid, iar Moscova apreciază interacţiunea sa cu New Delhi în formatul BRICS".

Liderii ţărilor din grupul BRICS au dat startul ieri, la Kazan, la un summit care se va încheia mâine. Prin acest eveniment, Vladimir Putin vrea să îi arate Occidentului că nu este izolat pe scena internaţională. La summit participă China, India, Brazilia şi lumea arabă. Tema centrală care reuneşte membrii BRICS este dezamăgirea lor faţă de instituţiile de guvernare globală conduse de Occident, mai ales atunci când vine vorba de economie.

Putin, care are aproximativ 20 de întâlniri bilaterale în marja summit-ului, s-a întâlnit ieri cu Modi şi cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, iar în a doua parte a zilei avea programată o discuţie cu liderul chinez Xi Jinping.

Potrivit afirmaţiilor făcute de Cyril Ramaphosa în urma întâlnirii cu Putin, "Africa de Sud vede Rusia ca pe un aliat de preţ". Acesta a menţionat: "Continuăm să vedem Rusia ca pe un aliat de preţ, ca pe un prieten valoros care ne-a susţinut încă de la început, din zilele luptei noastre împotriva apartheidului. Vom avea discuţii importante aici, la Kazan, în cadrul familiei BRICS".

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, grupul BRICS s-a extins, anul acesta, cu încă patru membri - Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de a adera la BRICS mai multe ţări, printre care Turcia, Azerbaidjan şi Cuba.

La finele săptămânii trecute, Vladimir Putin a declarat, potrivit Reuters, că BRICS va genera cea mai mare parte a creşterii economice globale în următorii ani, datorită dimensiunii sale şi expansiunii relativ rapide în comparaţie cu cea a ţărilor occidentale dezvoltate. Liderul rus a subliniat: "Ţările din asociaţia noastră sunt, în esenţă, motoarele creşterii economice globale. În viitorul previzibil, BRICS va genera principala creştere a PIB-ului global. Creşterea economică a membrilor BRICS va depinde din ce în ce mai puţin de influenţe sau interferenţe externe. Asta înseamnă în esenţă suveranitate economică".

Mesajul organizatorilor summitului către participanţi: "Veniţi cu numerar"

În timp ce Vladimir Putin vrea să le demonstreze omologilor care participă la summitul BRICS că Rusia nu suferă de pe urma sancţiunilor impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina, organizatorii trimit un mesaj diferit oaspeţilor străini: "Veniţi cu numerar", conform Bloomberg.

Site-ul summit-ului le reaminteşte vizitatorilor că nu vor putea să-şi utilizeze cardurile Mastercard sau Visa emise în afara Rusiei pentru a efectua plăţi sau retrageri de numerar în ţară. Cardurile Union Pay sunt valabile, dar cu restricţii, potrivit organizatorilor. În acest context, Rusia i-a sfătuit pe participanţii la summit să vină cu dolari sau euro, adăugând că acestea sunt singurele valute care pot fi "schimbate liber pentru numerar în ruble la majoritatea băncilor din Rusia". De asemenea, organizatorii summitului le-au sugerat participanţilor să facă rost de un card rusesc Mir şi le-au oferit instrucţiuni cu privire la modul cum poate fi obţinut un astfel de card bancar, inclusiv la aeroportul din Kazan.

Înaintea summitului, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a declarat: "Rusia nu este izolată. În lumea de astăzi este foarte dificil să izolezi o ţară, mai ales una ca Federaţia Rusă".

Întâlnire Vladimir Putin - Antonio Guterres, joi

Kremlinul a anunţat, luni, că joi este programată o întâlnire între Vladimir Putin şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, conform France Presse. Aceasta ar fi prima reuniune între cei doi lideri, după lansarea războiului în Ucraina. Consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat, la Moscova: "La finalul summitului BRICS din Kazan, vor avea loc şapte întâlniri bilaterale, dintre care una cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres".

Preşedinţii Braziliei şi Serbiei nu se deplasează la summit

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a anulat duminică deplasaraea în Rusia pentru summitul BRICS, conform anunţului preşedinţiei, citat de AFP. Oficialul a invocat consecinţele unui accident domestic, care fac imposibilă călătoria cu avionul.

Preşedinţia braziliană a precizat: "După sfatul medicului, Luiz Inacio Lula da Silva nu va călători la summitul BRICS de la Kazan, din cauza unui impediment temporar care îi interzice să zboare pe distanţe lungi".

Oficialul va participa, totuşi, prin videoconferinţă. Lula, în vârstă de 78 de ani, a fost internat sâmbătă, "după un accident domestic şi o rană în regiunea occipitală", potrivit medicilor, care spun că preşedintele a căzut în baie, lovindu-se la ceafă.

Întrebat despre situaţia preşedintelui brazilian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus posibilitatea ca anularea călătoriei lui Lula da Silva să fie legată de decizia lui Vladimir Putin de a nu participa la summitul G20 din noiembrie, în Brazilia. Peskov a subliniat, potrivit agenţiei TASS: "Kremlinul nici măcar nu s-ar putea gândi la aşa ceva".

Nici preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, nu va participa la summitul BRICS, deoarece ţara sa încearcă să echilibreze legăturile cu Rusia cu eforturile de a adera la Uniunea Europeană şi de a îmbunătăţi relaţiile cu SUA, potrivit Bloomberg. Vucic a spus ca i-a cerut lui Vladimir Putin să înţeleagă ca nu va participa personal la summit, invocând programul încărcat, care cuprinde vizita la Belgrad a premierului grec Kyriakos Mitsotakis, a premierului polonez Donald Tusk şi a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderul Serbiei va trimite, însă, patru oficiali guvernamentali la summit.

Premierul indian Narendra Modi a pledat, ieri, la întrunirea cu Vladimir Putin, pentru o revenire rapidă la pace în Ucraina. Acesta a spus, conform AFP: "Conflictele, credem noi, trebuie rezolvate exclusiv pe cale paşnică. Susţinem în totalitate eforturile pentru restaurarea rapidă a păcii şi stabilităţii".

În ultimele luni, premierul indian şi membri ai guvernului său au avut mai multe întâlniri atât cu Putin, cât şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. BRICS va fi farul Lumii, locul in care inovatia inventia imbunatatirea substantiala a tuturor mijloacelor tehnice vor fi aduse pe noi culmi de progres. Noul Silicon Valley va fi in Teheran cu filiale in Kamceatka Rio de Janeiro si Capetown. Adio asazisa democratie vestica putreda corupta si inrobitoare de popoare.

    1. ,,????????????

      La început așa am crezut și eu, dar acum.nu vreau decât să aduc China la nivelul nostru.

      Fără bani poți fură tehnologie foarte bine. N-ai cui s-o vinzi. 

      Pentru a nu exista animozitati moneda comuna nu va fi rubla rupia sau yuanul, va fi primita in Organizatie si Botswana care va da tuturor moneda sa. Unii vor primi mai mult altii mai putin

      pt oamenii simpli, e mai bine sa conduca lumea fiara americana, dc vrei sa-i spui fiara, da un lider trebuie sa fie si fiara uneori cu unii, decat ursuletul panda.

      ma uit cum traiesc chinezii in china, cate drepturi au sau n-au fata de cetatenii americani. si imi dau seama cam ce ne asteapta cu china in cetrul lumii.  

      sper ca fiara americana mai are cateva ragete-n ea, pt multi ani de acum incolo. 

      americanii si aliatii lor au adus pax americana, o perioada de 70 de ani de pace si prosperitate in lume.

      china rusia iran coreea de nord, axa raului, incearca sa schimbe aceasta ordine mondiala. multa UE le doresc 

      Daca, habar nu ai de ceva,

      tacerea este de "aur" 

      Stai sa vezi ca vine trump, din sondaje asa pare, si pune tarife si de 100% si de 200% la chinezarii.

      sa vezi acolo scheauneala. 

      Pune pe dreaq.

      Ii da Xi niste terenuri de golf si citeva hoteluri si cladiri de afaceri si se linisteste. 

      cred ca o sa le dea cu pita.

      asa a facut si in primul mandat. 

      trump e foarte competitiv, cred ca vede rosu in fata ochilor cand aude ca Chna va depasi US in nu stiu cati ani.

      America first , nu?

      tarife vor fi. 

      De asta ar fi bine să nu mai comentezi. Aștepți scriptul propagandei sovietice și nu te mai abați.

      Mah...tu ai filetu pe invers

    Poza: Tusea si Junghiu!

    Amandoua tarile pe trend economic descendent. Vine Cuba si Brazilia si ii salveaza... 

    se prefigureaza al treilea bloc de aliante, CHIRPICS, format din tari africane, excluse si nemultumite atat de BRICS, cat si de alianta occidentalilor imperialisti

    “În acest context, Rusia i-a sfătuit pe participanţii la summit să vină cu dolari sau euro, adăugând că acestea sunt singurele valute care pot fi "schimbate liber pentru numerar în ruble la majoritatea băncilor din Rusia"…mujicii nu vor yuani sau rupii, doar dolari sau euro:-)…Foame mare in mujicia:-)

    1. Dolari sau euro lol.

      sau haur, nu veniti cu alte bullshituri ca ramaneti flamanzi 

    Sumitul BRICS nu are nici un viitor Cei prezenti acolo , atit de batrinei sefi de stat , incerca si ei marea cu degetul spre a ramine in eternitate .Peste cel mult 10 ani nimeni nu isi va mai aduce aminte de ei .

    ... daca nu ma insel termenul de buccaneer vine de la bacon ... adica de la vanatorii de porci mistreti de prin caraibe ... dupa care au aparut piratii, corsarii si privatiers... aurul nu mai ajungea in spania ... germanii au inventat submarinul ... si au reusit sa transfere influenta peste atlantic (dupa doua razboie nimicitoare) ... nu cred ca porcii si localizarea mai au relevanta ...

    1. ... deci porcafumatii au devenit primii fiscalparadisiaci ... dupa care, in lipsa de jurisdictie au inceput praduiala ... pana cand imperiul a realizat ca are de pierdut ... si realizand ca pierde prea mult mult... looll ... in spiritul linckului de la editorialul d-lui codita ... cred ca sunt doi feluri de snobi ... aia care cred ca doar porcul conteaza ... si aia care cred ca lumea a fost creata pentru ei ... dupa ce si-au "omorat" porcii cu pandemia, acu se plang ca cineva vrea sa le fure ferma :)) ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb