BRICS, o nouă axă a dezvoltării globale

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 martie 2013

BRICS, o nouă axă a dezvoltării globale

Manmohan Singh, premierul indian: "BRICS este o nouă axă a dezvoltării globale"

Fernando Pimentel, ministrul brazilian al dezvoltării, industriei şi comerţului: "Banca de Dezvoltare a BRICS va face sectorul financiar mult mai democratic"

Cea de-a doua zi a summit-ului BRICS a trasat drumul alianţei printr-o serie de acorduri şi înţelegeri între cele 5 state vizând cooperarea energetică, strategică, economică şi socială.

Premierul indian, Manmohan Singh, a declarat ieri că "ordinea economică mondială creată în urmă cu ceva timp este acum în schimbare, iar noi (n.r. BRICS) vrem să o facem mai reprezentativă".

Cele mai importante decizii care au fost luate la Durban, în Africa de Sud, vizează înfiinţarea Băncii de Dezvoltare BRICS (rezerve de capital de 100 de miliarde de dolari) şi crearea Consiliului de Afaceri BRICS, platformă care va contribui la dezvoltarea unor proiecte economice între cele 5 state, conform declaraţiei lui Kirill Dmitriev, CEO al Fondului Direct de Investiţii din Rusia.

Un alt aspect care a fost dezbătut în ultima zi a summit-ului priveşte colaborarea energetică între compania ruseasă de stat, Rosatom, şi Africa de Sud.

Sergey Kirienko, preşedintele Rosatom, a declarat că plănuieşte să construiască 8 sau 9 reactoare nucleare în Africa de Sud pe baza unei înţelegeri între statele BRICS pentru dezvoltarea cooperării în domeniul energiei nucleare.

Compania Rosatom este deja prezentă pe continentul african, în ţări precum Namibia sau Tanzania, unde are mai multe proiecte în derulare privind exploatările de uraniu.

Oficialii Rosatom aflaţi la Durban au mai sub-liniat că ţări precum Nigeria, Kenya sau Egipt iau în calcul posibilitatea utilizării energiei nucleare şi a experizei ruseşti în domeniu.

"Rusia oferă Africii de Sud, nu doar ajutor pentru construirea reactoarelor nuclare, dar şi expertiza în domeniul industriei energiei nucleare, incluzând aici extracţia resurselor (în special de uraniu) şi tehnologie", a subliniat preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul reuniunii, citat de publicaţia Ria Novosti.

În prezent, Rosatom are sub tutela sa aproximativ 250 de companii şi instituţii de cercetare, inclusiv din domeniul armamentului nuclear, şi subsidiare precum Atomenergoprom, Rosenergoatom, OKB Gidropress, Rusatom, TVEL.

Compania rusească este prezentă, nu doar pe continentul african, ci şi în Europa, Asia şi America de Nord.

Recent, subsidiara TVEL a anunţat că va construi în Ucraina prima uzină de producere de combustibil pentru centrale nucleare, valoarea proiectului fiind estimată la 460 de milioane de dolari.

Totodată, compania rusească livrează combustibil nuclear centralelor nucleare din Suedia şi din 2012 deţine 100% din acţiunile companiei canadiene Uranium 1, consolidându-şi rolul de lider mondial în domeniul livrărilor de combustibil pentru centralele nucleare.

Rosatom a semnat şi un acord cu Bulgaria, în 2008, pentru construirea unei centrale nucleare în apropiere de Belene, contractul intiţial însumând 5 miliarde de dolari.

Rosatom a încheiat un acord şi cu Turcia pentru construirea primei sale centrale nucleare, în regiunea Mersin, contractul fiind estimat la 20 de miliarde de dolari, iar centrala urmând să fie funcţională în 2019, conform datelor prezentate de cele două state.

Compania Rosatom mai este prezentă şi în Iran, deţinând contractul pentru construirea celui de al doilea reactor nuclear pentru centrala Bushehr, precum şi în India, unde în aprilie va finaliza construirea primei unităţi a centralei nucleare Kudankulam.

De asemenea, Manmohan Singh, premierul indian a precizat în cadrul întâlnirii de la Durban că s-a realizat un "progres semnificativ" în lucrările de la alte centrale nucleare. Rosatom plănuieşte să construiască 18 reactoare nucleare în India.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb