La aproape două luni de la invadarea Ucrainei de către forţele comandate de la Moscova, un calm ciudat pare să fi coborât peste pieţele financiare ale Rusiei.
Rubla şi-a revenit complet după prăbuşirea dramatică din primele zile ale atacului, în timp ce pentru piaţa acţiunilor, ce se află puternic în teritoriul negativ faţă de începutul anului, vânzările în panică de la finele lunii februarie sunt de domeniul trecutului, scrie Business Insider.
În realitate, statul rus susţine pieţele financiare ale ţării. Guvernul a introdus controale stricte de capital, pentru a sprijini rubla şi a interzis investitorilor străini să se debaraseze de active ruseşti.
Iskander Lutsko, strateg şef de investiţii la ITI Capital, spune că pieţele financiare din Rusia funcţionează "complet artificial" în acest moment.
• Iskander Lutsko, ITI Capital: "Piaţa acţiunilor din Rusia nu reflectă realitatea, pentru că nerezidenţii nu pot să vândă"
Indicele Moex, al bursei din Moscova, are o scădere de circa 40% în acest an, dar a urcat cu 9% faţă de minimul de la sfârşitul lunii februarie. Lutsko crede că indicele ar trebui să fie semnificativ mai jos.
"Piaţa acţiunilor din Rusia nu reflectă realitatea nefericită, adevărată. Asta, pentru că pur şi simplu nerezidenţii nu pot să vândă", a spus strategul pentru Business Insider.
În 2021, străinii deţineau aproximativ 80% din acţiunile tranzacţionabile ale bursei din Moscova, în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari.
"Conform estimărilor noastre, o expunere pe acţiuni de 50 de miliarde de dolari se află încă în bilanţurile fondurilor. În mare parte fonduri din SUA sau europene", a spus Lutsko.
O hotărâre recentă a Moscovei, care a instruit companiile din Rusia să revoce acţiunile listate în străinătate, poate declanşa un val de vânzări, a afirmat el, odată ce acele aşa-numite certificate globale de depozit sunt repatriate, scrie Business Insider.
"Potrivit estimărilor noastre, certificatele de depozit din străinătate valorează cel puţin 900 de miliarde de ruble (11 miliarde de dolari) ce ar putea fi vândute de investitorii locali pe Moex", a spus el.
Lipsa jucătorilor străini a dus la secarea de lichiditate a pieţei, ceea ce face mai dificilă cumpărarea şi vânzarea activelor. Investitorii de retail - care au o înţelegere mai redusă a pieţei - domină acum tranzacţionarea, potrivit brokerului din Moscova.
• "Prăbuşirea preţurilor obligaţiunilor a atras vânători de chilipiruri, care speră să profite de o eventuală revenire a preţurilor", spune brokerul din Moscova
În piaţa obligaţiunilor situaţia este şi mai gravă. Guvernul Rusiei şi multe dintre cele mai mari companii ale ţării sunt pe punctul de a nu-şi plăti datoriile externe, după ce sancţiunile aplicate de Statele Unite şi aliaţii săi le-au împiedicat accesul la sistemul financiar global. Obligaţiunile mai multor companii mari, precum Gazprom, au scăzut.
Lutsko spune că prăbuşirea preţurilor a atras vânători de chilipiruri, ce speră să profite de o revenire a preţurilor, dacă situaţia din Ucraina se va clarifica. Cu toate că el a evitat termenul, astfel de investitori sunt de obicei denumiţi "vulturi", scrie Business Insider.
"Ştiu că multe fonduri speculative de dimensiuni medii şi chiar brokeri locali caută oportunităţi să cumpere euro-obligaţiuni ruseşti", a spus el.
• "Rubla se află într-un mediu complet artificial, reglementat de banca centrală care se asigură că volatilitatea rămâne limitată'', afirmă strategul ITI Capital
În piaţa valutară, revenirea rapidă a rublei ruse i-a făcut pe unii analişti să se întrebe dacă sancţiunile aplicate Moscovei au avut efectul scontat.
Dar Lutsko afirmă că nu este vorba despre puterea economiei ruse. Guvernul de la Moscova a impus controale stricte de capital, ce împiedică ieşirea rublelor din ţară şi a instruit exportatorii să schimbe 80% din veniturile lor externe în monedă naţională.
"Rubla se află într-un mediu complet artificial, reglementat de banca centrală care se asigură că volatilitatea rămâne limitată", a spus strategul ITI Capital, citat de Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.04.2022, 21:55)
rezervra lor valutara le mai ajunge cel mai devreme pana in iulie 2022 si cel mai tarziu pana in decembrie 2022/ianuarie 2023
...totul tine de hotararea europenilor de a renunta la gazul, combustibilul nuclear, petrolul si carbunele din Rusia....
daca europenii nu mai alimenteaza cu bani Rusia comandand de la ei, rezervele Rusiei se vor termina mult, mult, MULT mai repede
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2022, 23:02)
Mai citeste bre si surse mai credibile, nu tampenii. Cand bloomberg spune asta este credibil.
"(Bloomberg) -- Russia recorded the largest current-account surplus since at least 1994, as revenues fr om oil and gas exports surged and imports plunged after the U.S. and its allies imposed sanctions"
Rusia inoata in valuta. Nu are ce face cu ea. 60 mld dolari trimestrul trecut. Si va fi probabil peste in trimestrul 2.
Iar in ceea ce priveste iesirile fondurilor, aceste se vor putea face prin tranzactii directe, nu pe bursa, pentru pretul corect. La cata valuta este in Rusia, sunt bani. Nu prea vor sa iasa din Rusia, asta este de fapt chestiunea. Se zvoneste ca IKEA vrea sa redeschida.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2022, 23:40)
habar nu ai ce vorbesti - uite unde iti statea intelepciunea - in bloomberg
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 00:16)
Mujicul nici macar nu intelege ce citeste, mai da si citatul:-)..."and imports plunged after the U.S. and its allies imposed sanctions"...deci surplusul se datoreaza lipsei importurilor. Si acum partea proasta. Tot surplusul ala se duce pe cheltuieli de razboi ca mujicii nu au economie iar cum nici nu mai importa nimic bate vantul prin tara aia de rahat. Vezi pe youtube cum toti vlogerii rusi plang ca lumea e somera, magazinele sunt goale, preturile au explodat, rubla e la pamant. De la invazia din Februarie se "sinucid" bancherii si oligarhii rusi intr-o veselie...si nu asa singuri, ci cu neveste si copii de la surplusul ala de 60 miliarde de dolari:-)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.04.2022, 08:06)
adevarat, va recomand sa dati o tura just for fun pe clipurile conturilor rusesti de pe telegram si vkontacte
eu m-am distrat masiv in ultimele 2 zile de pe 2 conturi fake sondand piata informationala de pe acolo , urmarind nitel asa-zisii influenceri rusi... m-am spart de ras! :) Canta foamea si deznadejdea in Rusia de la asa mult bine!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 10:03)
Sunteti intr-o nebunie colectiva.
"rubla la pamant"... Rubla este la nivelul din 14 ian 2022. Sunteti analfabeti financiar si mujici.
"tot surplusul"... ce analfabet. Tot Bloomberg estimeaza cheltuielile de razboi ale Rusiei la vreo 5 mld dolari pana acum.
Sunteti prapaditi. Nu exista niciun cotidian financiar international care sa scrie ca rusii mor de foame.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 10:16)
Inseamna ca de satui si de la surplusul de 60 miliarde USD se vand in magazinele rusesti ratii militare expirate de 5 ani:-)
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 10:39)
Minciuni. Uite insa adevarul spus de experti internationali.
Despite Western restrictions on Russia's financial sector, oil exports are up to 3.6 million barrels a day in April, compared with 3.3 million barrels a day the month before, said Matt Smith of Kpler, a firm that tracks oil cargo ships. "The big takeaway is that Russian crude oil exports are actually higher so far this month than they were last month," Smith said. "It's surprising."
Or as experts fr om the Institute of International Finance put it in a report this week, Russia's oil shipments in April are so far proceeding at a "record pace." Even allowing for the large discount on Russian crude relative to global benchmarks, that means "oil export revenues are likely to surpass by a large margin the same month in previous years."
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 10:47)
Meanwhile, doubts remain as to how many international companies are committed to withdrawing fr om Russia. Some major US companies such as International Paper and Koch Industries continue to operate there, as do a slew of European, Indian, and Chinese corporations, including German steel behemoth Thyssenkrupp. Many are using subterfuge to avoid public condemnation, according to Yale's Sonnenfeld. Some sectors such as Big Pharma are arguing that they provide essential medicines to Russia, though in many cases they are still selling over-the-counter drugs, he said. Others, including several American food companies, are using the excuse that they are selling "nutritional necessities" when in fact many of the products are just snack foods, Sonnenfeld said. In all, about 400 multinationals continue to do business in Russia, though some say they are postponing future planned investment, development and marketing or curtailing operations somewhat, Sonnenfeld said.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 10:50)
Si ca sa terminam excelentul material anterior scris de Michael Hirsh is a senior correspondent at Foreign Policy
"Other companies are already trying to get around the Biden administration's ban on investment in Russia though legal shenanigans, Sonnenfeld said. "It's frustrating as hell to see that whe rethere are economic sanctions on future investment some companies are trying to fool internal regulatory pressure by saying, for example, this is not new plant equipment, instead we're just repairing."
Hahahaha, companiile zic ca "repara" si continua afacerile investind si aratand degetul politicienilor.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.04.2022, 11:03)
sa dea Domnu sa fii tu analfabet financiar si mujic ca mine! ... te vei redescoperi la un nivel net superior si cultural si profesional si financiar
rusofil amarat ce esti!