BROKERI GRĂMADĂ LA DEPOZITARUL CENTRAL PENTRU ACŢIUNILE FONDUL PROPRIETATEA Speculând naivitatea bătrânilor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 decembrie 2010

Foto simbol

Foto simbol

Claudiu Simulescu, de la "Fairwind Securities", Sorin Apostol de la "KBC Securities" şi Ciprian Zah, de la"Broker" Cluj sunt doar câţiva dintre brokerii prezenţi, ieri, la Depozitarul Central

Unii dintre cei mai cunoscuţi brokeri din piaţă puteau fi văzuţi, ieri, aşteptând răbdători în sălile Depozitarului Central (DC), încercând să profite de ultima zi în care instituţia a anunţat că mai înregistrează transferuri cu acţiunile Fondului. Ore întregi, brokerii au aşteptat, împreună cu acţionarii FP, ca membrii comisiei care verifică documentele aduse de acţionari să spună dacă actele vânzătorilor şi ale cumpărătorilor sunt în regulă sau nu.

Claudiu Simulescu, şeful "Fairwind Securities", casa de brokeraj a lui Dinu Patriciu, Ciprian Zah, de la "Broker" Cluj şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, şi Sorin Apostol, de la "KBC Securities", sunt doar câţiva dintre brokerii care au fost, ieri, la Depozitarul Central, interesaţi să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea. Cei mai mulţi dintre ei spun că vor să achiziţioneze acţiuni pentru clienţii lor.

"Mai în glumă, mai în serios, este ca în vremurile bune, când aproape toţi brokerii se întâlneau pe stradă ca să cumpere sau să vândă acţiuni", a spus unul dintre cei care aşteptau, ieri, la Depozitar, probabil cu gândul la timpurile în care intermediarii strângeau cupoane pe stradă de la beneficiarii privatizării în masă.

"Cumpăr pentru clienţii mei, speră că preţul o să crească după listarea Fondului la Bursă", ne-a spus alt broker, precizând că preţul la care a cumpărat acţiuni FP este confidenţial.

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au transferat, ieri, la preţuri cuprinse între 0,43 de lei şi 0,52 de lei/titlu, potrivit intermediarilor consultaţi de ziarul "BURSA" prezenţi, ieri, la Depozitarul Central.

Săptămâna trecută, Depozitarul Central a informat investitorii că mai înregistrează transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) doar până pe 21 decembrie, invocând un Atestat al CNVM care stipulează că tranzacţiile cu acţiunile FP se vor efectua cu respectarea legislaţiei pieţei de capital odată ce titlurile Fondului vor fi înregistrate ca valori mobiliare, prin emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare (CIVM) aferent.

Tranzacţii "asistate" chiar de preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi de la Fondul Proprietatea

Unii acţionari ai Fondului au preferat să-şi vândă din deţineri chiar cu câteva săptămâni înainte ca mult aşteptata listare a Fondului la Bursa de Valori Bucureşti să aibă loc, motivaţi de nevoia de a face rost de bani rapid, înainte de Sărbători. Unii dintre acţionarii care au vândut, ieri, nu ştiau, însă, că Fondul urmează să se listeze pe 25 ianuarie 2011.

Într-una dintre sălile Depozitarului aşteptau ieri încheierea tranzacţiei doi acţionari în vârstă, de circa 70 de ani, veniţi de la ţară, alături de brokerul care urma să le cumpere acţiunile, şi de Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi de la Fondul Proprietatea.

"Vrem să vindem pentru că fiul nostru are nevoie de o piesă la maşină", a explicat unul dintre acţionari.

Întrebat de ce nu aşteaptă listarea Fondului la bursă, dacă tot a aşteptat cinci ani acest eveniment, celălalt acţionar a dat din umeri, dând de înţeles că nu ştie ce e aia bursă sau listare: "Eu sunt bătrân, cine ştie cât mai trăiesc, dacă mai apuc ceva", şi-a justificat acţionarul decizia de vânzare a acţiunilor.

Brokerul care cumpăra acţiunile bătrânilor ne-a tăiat, scurt, firul conversaţiei, susţinând că preţul este confidenţial şi că tocmai se desfăşoară o tranzacţie la care persoanele străine nu ar trebuie să fie prezente.

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi, a declarat că acorda "consultanţă" celor doi acţionari în vârstă care au decis să îşi vândă acţiunile înainte de listare, deşi i-a sfătuit să nu procedeze astfel.

Claudiu Simulescu, trimis în judecată în dosarul "Rompetrol"

Claudiu Simulescu este în prezent directorul general al "Fairwind Securities", casa de brokeraj care aparţine lui Dinu Patriciu prin "Rompetrol Holding".

Claudiu Simulescu a fost trimis în judecată în 2006 în dosarul Rompetrol, alături de Dinu Patriciu şi de încă 11 persoane.

Infracţiunile imputate lui Dinu Patriciu sunt: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Împreună cu Dinu Patriciu au fost trimişi în judecată Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simules-cu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Sergiu POP facea tranzactii cu FP cand era Presedinte la Depozitarul Central. Si cei cu asta!

    1. Toti oficialii din piata de capital autohtona vor sa o salveze prin listarea FP, dar nimeni nu vrea sa spuna pe spatele cui> a fostilor proprietari, ptr ca pretul va fi mult sub 1 ron.actiune. Listarea e facuta pe fuga si mai ales intr/o piata deloc favorabila. CINE VOR FI PERDANTII? Fostii proprietari devreme ce lor statul le_a calculat despagubirea la 1 ron/actiune si nu la 0.2-0.3, valoare la care aucumparat majoritatea speculatorilor, nerabdatori acum sa traga linia, sa incaseze profitul speculatiei cu actiunile FP. (devreme ce au mai luat si dividende uriase grase !!) Ptr ei , orice pret dupa listare ,peste 0.6, inseamna profit dublu ori triplu, iar ptr fostii proprietari un dezastru. Ptr cei din urma, statul trebuie sa asigure o LISTARE LA 1 RON iar speculatorii tebuie impozitati gradual major, daca vor vinde in primele 6 luni (ca sa nu faca presiune pe curs) !!!

      Cum sa asigure statul un pret la bursa? Ce-i ineptia asta? Si cum sa impozitezi gradual speculatorii? Alta ineptie. Valoarea nominala este putin mai mare decat activul net calculat dupa normele CNVM. Ca unii vand la 0.2 lei este problema lor...

    saracu, stringe banii pt avocat ca usor usor se va apropia condamnarea in dosarul dinu patriciu-rrc de la tmb. linga dinel. si cind te gindesti cum prostul de simulescu ii spunea lu dinu ca" am tinut toti clientii afara pina am facut tot rrc" din dosar::)))

    1. Un articol usor tendentios. Ce legatura au tranzactiile FP cu Dinu Patriciu? Ce daca Ciprian Zah statea si astepta.Asta a fost toata viatza, un mic bisnitar si la propriu si la figurat.El e doar sluga lui Tzepes. Ce vreti pentru slugi nu se pune covorul rosu. Am luat doar cateva exemple. Suntem bisnitari...sau ce suntem?

      Oamenii au nevoie de bani si atunci vand ce au. De ce inseamna ca cineva exploateaza pe altcineva. Nimeni nu e obligat sa vinda si nimeni sa cumpere. Sa revenim cu picioarele pe pamant. Asta nu e o lume perfecta, nu e o tara perfecta. Si e plina de Tzepari. Ca Zah si stapinul sau...si cu gasca de Cristinei gastroromi...Verzi ca prazu'...

    maine daca urmariti TMCTV aceleasi personaje infecte numite brokeri le veti vedea plangandu-se de lichiditatea scazuta a bursei. ei care au intermediat tranzactii prin care i-au fraierit si pe batranei si pe clienti lor evident si pe stat ca doar pentru aceste tranzactii nu se plateste impozit. o satisfactie tot putem sa avem si anume aceea ca piata ii pedepseste pe acesti brokeri si uite ca incet incet nu mai avem piata de capital in RO la tranzactii de 2-3 mil EUR nu se poate nimi piata eventual targ de capital. piata de capital are polonia cu tranzactii zilnice medii de peste 300 mil EUR.

    1. "investitor" are dreptate. cu lachei cuponari nu se pot face decit "smenuri".e o piatza ca o farmachie. si mai si miroase urit.

      toata lichiditatea BVB s-a mutat pe tranzactii la negru facute la depozitar cu actiuni FP. Toti jucatorii din piata si-au redirectionat investitiile pe piata neagra in actiuni FP. Pentru asa ceva in Europa ar fi fost condamnati multi oficiali si politicieni ce au pus umarul la aceasta inginerie. Au omorat piata de capital cu dorinta lor de profit hamesit

    vorba unui broker : "suntem tzepari sau nu mai suntem " raspunsul e evident suntem.i

    1. Depozitarul Central este doar ultima veriga din toata afacerea. Hartuirea fostilor proprietari sa-si vanda dosarele pe nimic incepe de fapt pe holurile ANRP si doar continua la Depozitarul Central. Batranii neputinciosi au ajuns precum vinatul gras in jungla africana. Toata fauna interlopa face trafic cu dosare de despagubire cu complicitatea directa a sefei de la ANRP sustinuta de Olteanu liderul moralist PDL, care despagubeste cu actiuni la FP, mai multi samsari decat fosti proprietari autentici. Samsarii lor cumpara pe nimic si mai agresiv ca sub orice alta guvernare, dosarele de la batranii batjocoriti de conducerea PDLista din ANRP ce imparte prada cu infractorii din mafia imobiliara reprofilata pe despagubirile profitabile cu FP. Pe langa tepuirea fostilor proprietari si praduirea bugetului tarii , pierde si statul de drept, terfelit la maxim, implicit imaginea unei Romanii batjocorite !!!

    In Anglia, SUA, Franta, ptr asa ceva erau bagati in puscarie ptr manipularea si subminarea pietei de capital....cumparatorii erau de fapt speculatori ordinari, cu fir direct la politicienii si ministrii finantelor care au aprobat vanzarea actiunilor pe piata gri si totodata tergiversat deliberat listarea. Macar daca le puneau pe OTC ca sa fie mai transparent totul...

    S-au gasit cei de la ziarul Bursa sa gaseasca brokerii si naivitatile. Nimeni nu obliga pe nimeni sa vanda sau sa cumpere...

    1. ar trebui impozitati toti investitorii-speculatori in momentul vinzarii actiunilor cu megaprofit de 200-400% pe bursa, in paguba statului de drept si a batranilor fraieriti. Adica statul ar trebui acum sa faca ce nu puteau face cu proprietarii de drept> sa impoziteze brutal specula !! cu minim 50%

    Cum intru in posesia dividendelor?

    Cum intru in posesia dividendelor? Adresa exacta a Depozitarului Central ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb