Brokerii aşteaptă creşterea profitului Băncii Transilvania, odată cu cea a dobânzilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2017

Ioana Sechel, SSIF BRK Financial: "Aşteptăm informaţii oficiale despre planurile de creştere ale băncii şi eventualele achiziţii pe care aceasta le poate realiza"

Horia Ciorcilă, Banca Transilvania: "Suntem atenţi la oportunităţile pieţei bancare locale şi investim în digitalizare"

Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 246 milioane lei, în primele trei luni ale anului, cu 7,73% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. În primele trei luni ale acestui an, banca a acordat 36.000 de credite noi clienţilor retail, IMM şi Corporate.

Marius Pandele, analist "Prime Transaction", a comentat: "Banca Transilvania a continuat să raporteze rezultate financiare pozitive, profitul net urcând cu 7,73% în trimestrul I 2017, faţă de trimestrul I 2016, de la 228,5 milioane lei, până la 246,2 milioane lei. La nivel de grup, profitul a crescut cu 15,53% în aceeaşi perioada, de la 231 milioane lei, la 266,9 milioane lei".

Domnia sa a explicat: "Factorul determinant pentru această creştere de profit a fost trecerea, de la o cheltuială de 60,6 milioane lei cu provizioanele pentru credite neperformante, în trimestrul I 2016, la un venit de 5,9 milioane lei, în trimestrul I 2017, o evoluţie care a compensat integral scăderea uşoară a profitului operaţional (de la 329,3 milioane lei, în trimestrul I 2016, la 286,7 milioane lei, în aceeaşi perioadă din 2017).

Scăderea profitului operaţional a avut loc în principal din cauza pierderilor de 19,9 milioane lei din vânzarea instrumentelor financiare disponibile pentru vânzare, comparativ cu un profit de 59,6 milioane lei în anul precedent. Activitatea de zi cu zi a băncii a cunoscut o creştere, cu un plus de 6,48% pentru veniturile nete din dobânzi şi de 11,08% pentru veniturile nete din speze şi comisioane.

Per total, putem spune că rezultatele raportate de bancă sunt în linie cu aşteptările, chiar dacă sursa creşterii de profit nu este una recurentă".

Marius Pandele se aşteaptă ca revenirea la o creştere mai susţinută a profitului să aibă loc atunci când ratele dobânzilor vor începe să crească, cel mai probabil spre finalul acestui an sau în cursul anului 2018.

Şi Ioana Sechel, analist SSIF BRK Financial, spune că rezultatele trimestriale publicate de Banca Transilvania sunt în concordanţă cu aşteptările sale. Domnia sa ne-a spus: "Ne aşteptam ca profitul net în primele trei luni ale acestui an să fie în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi apreciem eforturile băncii pentru consolidarea poziţiei pe care o are în piaţă.

Valoarea totală a activelor băncii la finalul primului trimestru s-a ridicat la 51,88 miliarde de lei, în creştere cu 0,23% faţă de finalul anului precedent, această creştere fiind datorată în special creşterii creditelor acordate clienţilor, atât ca valoare, cât şi ca volum. Conform comunicatului oficial, în primele 3 luni, Banca Transilvania a acordat 36.000 de noi credite.

În perioada următoare, aşteptăm informaţii oficiale despre planurile de creştere ale băncii şi eventualele achiziţii pe care aceasta le poate realiza. Apreciem perspectivele bune ale economiei româneşti cel puţin pe termen scurt şi ne aşteptăm ca acestea să fie reflectate şi în activitatea băncilor din ţara noastră. Vedem, aşadar, în continuare, perspective favorabile pentru sistemul bancar din România".

Ovidiu Dumitrescu, director general asdunct Tradeville, ne-a transmis: "În primul trimestru, veniturile nete din dobânzi ale Băncii Transilvania au crescut cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar veniturile nete din speze şi comisioane, cu 11%. Veniturile operaţionale au scăzut cu 2,25%, cu precizarea că primul trimestru din 2016 a inclus câştigul din vânzarea acţiunilor la Visa Europe. Profitul net a crescut cu 7,73%, încetinind faţă de ritmul de creştere din trimestrele anterioare, însă considerăm că acest lucru este firesc dat fiind că Banca Transilvania a ajuns anul trecut a doua banca din sistem după active. Bilanţul a rămas solid, cu un indicator de solvabilitate de 19,3%, mult peste limita impusă de Banca Naţională; deşi rata creditelor neperformante s-a dublat faţă de finele lui 2016, gradul de acoperire al acestora cu provizioane este confortabil (64%). Pe scurt, într-un context macroeconomic pozitiv sectorului bancar, de accelerare ciclică şi creditare ieftină, afacerile Băncii Transilvania rămân pe un trend structural ascendent şi ne aşteptăm ca acesta să continue şi în trimestrele următoare".

Banca avea, la finalul lunii martie, un portofoliu de credite acordate clienţilor de 28,2 miliarde lei, în creştere cu 3,5% faţă de decembrie 2016.

Depozitele atrase de la clienţi au scăzut cu 0,2% între finalul anului trecut şi finalul primului trimestru, până la 41,75 miliarde lei.

Creditele neperformante erau la nivelul de 9,2%, la finalul lunii martie.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Băncii Transilvania a declarat: "A fost un început de an bun, cu rezultate conform obiectivelor şi aşteptărilor. Datorită perspectivelor dezvoltării economice din România suntem încrezători privind continuarea planurilor ambiţioase de creştere şi consolidare a băncii şi a Grupului BT. Suntem atenţi la oportunităţile pieţei bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecţionarea relaţiei cu clienţii, creşterea eficienţei şi a valorii de piaţă a băncii".

În prima lună a anului 2016, Banca Transilvania a anunţat finalizarea procedurilor privind fuziunea prin absorbţie cu Volksbank România.

Banca preciza, atunci, că are 2,2 milioane de clienţi, din care circa 10% provin de la Volksbank, şi 7.300 de angajaţi, aproape 400 de persoane fiind din echipa VBRO.

Recent, în piaţă, au apărut informaţii că Banca Transilvania şi OTP Bank sunt interesate de preluarea Băncii Româneşti sau Bancpost.

Potrivit surselor noastre, în prezent, se află în desfăşurare procedura de depunere a ofertelor pentru Banca Românească, întregul proces urmând să mai dureze cel puţin o lună.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ... in curând se va sparge gogoasha ...

    1. Pentru ca nu are ce sa se sparga!

      Mai bine citeste atent comunicatele. Poate vei reusi sa vezi ca nu intotdeauna strudurii sunt acrii! 

      BT are o capitalizarea de 10 miliarde si se stimeaza profit de 1 miliard in 2017. E bun pretul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb