Comisia Europeană a aprobat acordarea de ajutoare de stat pentru băncile europene afectate de criză, sumele în cauză atingând 31,2% din PIB-ul UE, conform unui raport publicat la Bruxelles. Doar o treime din aceste programe au fost puse în aplicare la jumătatea lunii mai, reprezentând 12,6% din PIB-ul UE, informează raportul. Cifrele iau în calcul injecţiile de capital, planurile publice de garantare şi achiziţiile de active toxice, şi ele diferă foarte mult de la o ţară la alta.
Dacă pentru Irlanda au fost autorizate ajutoare reprezentând 231,8% din PIB-ul naţional şi au fost acordate la un nivel de 229,4% din PIB, pentru Belgia aceste cifre au fost de 92%, respectiv 26,7%, iar pentru Franţa - 18,1%, respectiv 5,6%. În schimb, alte state au utilizat foarte puţin sau deloc ajutoarele autorizate. În Danemarca, ajutoarele nu depăşesc 0,5% din PIB, chiar dacă Bruxelles-ul autorizase un nivel de 259,4% din PIB. În Finlanda şi Italia, ajutoarele autorizate (27,7%, respectiv 1,3% din PIB) nu au fost utilizate până la jumătatea lunii mai.
Comisia nu a aprobat încă ajutoarele de stat pentru Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Lituania, Malta, Polonia, România şi Slovacia.
Bruxelles-ul a autorizat până în acest moment recapitalizări în valoare de 313 miliarde euro şi sisteme de garantare publică de 2.900 miliarde euro.