Ministrul Energiei, Vladimir Malinov, şi reprezentanţii companiei româneşti OMV Petrom au discutat astăzi despre perspectivele explorării de petrol şi gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră, după retragerea din proiect a firmei franceze Total. Pentru partea bulgară, potenţiala producţie locală este de o importanţă cheie pentru atingerea obiectivelor de diversificare a surselor de energie, iar dezvoltarea unui domeniu local ar garanta securitatea şi independenţa energetică a ţării şi ar contribui la creşterea competitivităţii economiei, a spus ministrul Energiei în timpul întâlnirii, potrivit BTA.
Rob Dobbins de la OMV Petrom l-a informat pe ministrul interimar al Energiei despre paşii următori pentru continuarea prospectării în bloc. În timpul discuţiei a devenit clar că OMV apreciază foarte mult potenţialul zăcământului din Marea Neagră.
S-a aflat că firma este în prezent în proces de căutare a unui nou acţionar în consorţiu şi are în vedere cooperarea cu o companie locală, ceea ce a fost salutat de Ministerul Energiei, conform BTA.
Contractul pentru explorarea de petrol şi gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 a fost semnat în 29 august 2012 cu Total E&P Bulgaria, pe o perioadă de cinci ani. În 2013, alături de Total au venit şi OMV Offshore Bulgaria şi Repsol Bulgaria. În 2020, Repsol Bulgaria şi-a transferat participaţia celor doi acţionari rămaşi. La începutul lui 2024 a devenit clar că Total se retrage din proiect.
În 21 iulie 2023, Parlamentul a însărcinat Ministerul Energiei să poarte negocieri privind condiţiile în care Bulgarian Energy Holding (BEH) va achiziţiona până la 20% din consorţiul care deţine contractul pentru prospectarea şi explorarea de petrol şi gaze în Blocul Han Asparuh 1-21, relatează BTA.