• După zeci de asocieri suspecte, de-a lungul anului, conducerea BTT continuă asocierile în participaţiune l Grupul Perla Majestic, selectat de conducerea BTT pentru hotelul Forum Noul director al BTT, fost administrator al firmelor din grupul Perla Majestic Afaceristul Nicuşor Nastase şi politicianul Cozmin Guşă riscă să piardă vilele din complexul turistic VOX
Noianul de afaceri dubioase în care s-a afundat anual Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) pare să nu se mai sfârşească, chiar dacă unele contracte s-au finalizat prin condamnarea penală, nedefinitivă, ce-i drept, a unui fost preşedinte al societăţii. La opt ani distanţă, altă conducere, aceeaşi afacere. Tot asociere. Şi tot în participaţiune.
Miza: Hotelul Forum din Costineşti.
Cu o activitate tot mai redusă, BTT şi-a sporit recent numărul membrilor din consiliul de administraţie, asigurând venituri suplimentare pentru consilierii AVAS, acţionarul majoritar al societăţii.
Conducerea BTT a fost schimbată brusc de AVAS în luna iunie, dar nici măcar Bursa de Valori nu a fost informată complet de eveniment ca să disemineze informaţia investitorilor. Surse autorizate susţin că motivul schimbării consiliului de administraţie a fost respingerea propunerii de asociere în participaţiune pentru Hotelul Forum din Costineşti venită din partea grupului Perla Majestic. Informaţia pare să fie confirmată de faptul că noul consiliul de administraţie a numit ca director general al societăţii pe doamna Narciz Apas, fost angajat şi administrator, până în 2006, la două firme din grupul Perla Majestic, controlat de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, cel mai important investitor în litoralul românesc. Adică, BTT şi-a luat director general de la concurenţă.
Narciz Apas ne-a confirmat ieri că Perla Majestic a depus în, luna martie 2007, o ofertă pentru asocierea în participaţiune cu BTT pentru Hotelul Forum, cel mai important activ din patrimoniul societăţii, dar că fostul consiliu nu ar fi respins, în aprilie, solicitarea de asociere, ci ar fi solicitat doar un studiu de fezabilitate şi o analiză a beneficiilor asocierii.
Doamna Apas mai susţine că, în luna mai, a mai existat o ofertă din partea firmei Turism Neptun Bucureşti, dar care, ulterior, nu a mai depus studiul de fezabilitate solicitat de BTT, ceea ce a eliminat-o din cursa pentru hotel.
Marea majoritate a contractelor de asociere în participaţiune încheiate de BTT s-au soldat, în final, cu vânzarea activului respectiv, după negocierea directă cu fostul asociat. Adică, la final, Hotelul Forum poate fi cumpărat de Perla Majestic, fără licitaţie, ceea ce pare să fie miza reală a afacerii.
Doamna Apas susţine că BTT nu are banii necesari să facă investiţii în
Hotelul din Costineşti, tocmai din cauza contractelor de asociere negociate slab de-a lungul anilor, care nu asigură venituri importante pentru BTT.
"Oferta celor de la Perla Majestic mi se pare foarte bună, pentru că se angajează la investiţii de 4,6 milioane de euro până în 2009, iar cota de participare la beneficii a societăţii BTT este 40,21%", spune noul director general al BTT.
Cu toate acestea, rămân semnele de întrebare legate de cum va decurge negocierea cu Perla Majestic din poziţia de fost angajat şi administrator al unor firme din grup?
Ceea ce ar putea crea o situaţie de conflict de interese, care să vicieze negocierea contractului. Doamna Apas respinge această posibilitate, argumentând că, pe 27 august cînd este convocată AGA, dacă acţionarii BTT vor aproba asocierea pentru Forum, atunci vor da un mandat clar pentru negocierea contractului: "În fapt, dacă eu voi fi desemnată să negociez, atunci nu voi avea o libertate foarte mare, pentru că trebuie să rămân în limitele stabilite de mandatul dat de acţionari".
Reprentantul grupului Perla Majestic Group (PMG), directorul de marketing al grupului Lucian Motreanu, ne-a confirmat interesul PMG pentru hotel Forum, afirmând că se studiază şi posibilitatea ca hotelul să fie cumpărat, în viitor: Deocamdată, dorim să ridicăm gradul de confort al hotelului, să îl aducem la trei stele. Nu putem însă preciza în acest moment care va fi suma pe care noi ar urma să o investim".
Terenul, cheia afacerii
Toate strădaniile AVAS (acţionarul majorita al BTT) pentru Forum nasc totuşi o întrebare: de ce nu a ales BTT vânzarea hotelului, prin licitaţie, fără să mai rişte o asociere în participaţiune, care în istoria societăţii a demonstrat că este o soluţie păguboasă?
Motivul pare să fie unul simplu: terenul de sub Forum nu aparţine, de fapt, BTT, ci firmei New York Time SRL, controlată de Zizi Carasimu, investitor american, născut la Constanţa.
Hotel Forum a fost preluat, în anul 2000, de Zizi Carasimu, tot după un contract în asociere în participaţiune, încheiat în 1999, cu BTT, afacere care a dus, printre altele, la condamnarea la închisoare, în prima fază, a şefului BTT de la acel moment, Liviu Vâclea.
În 2002, BTT a încheiat o tranzacţie judiciară cu Zizi Carasimu, pentru 165.000 de dolari, prin care a recuperat hotelul şi a pus capăt numeroaselor litigii dintre cele două părţi. Suma a cuprins şi primele trei rate (aproximativ 80.000 de dolari) din contractul de vînzare-cumpărare încheiat de Carasimu cu Vâclea. Tranzacţia nu a cuprins însă şi terenul de sub Forum, pentru că Primăria Costineştiului îl împroprietărise deja pe Zizi Carasimu cu terenul de sub hotel, în condiţii ciudate, după nişte măsurători care arătaseră un surplus de teren în localitate.
Acum, actuala conducere a BTT caută soluţii pentru a-i oferi un schimb lui Zizi Carasimu ca să renunţe la terenul de sub Forum. În prezent, BTT se judecă cu Zizi Carasimu pentru terenul de sub Forum. În poziţia de câştigători la prima instanţă, reprezentanţii New Zork Time au încercat o negociere prin care BTT să-i dea în schimb de aceeaşi valoare în staţiune. Narciz Apas susţine, însă, că BTT nu deţine în prezent niciun teren în Costineşti care să nu fie grevat de un litigiu, astfel că nu se poate negocia, deocamdată, propunerea firmei New Zork Time. Directorul BTT recunoaşte, totuşi, că litigiul privind terenul blochează, în fapt, vânzarea hotelului Forum şi este motivul pentru care s-a optat pentru asocierea în participaţiune cu Perla Majestic. Numai că, la final, când terenul va fi în proprietatea BTT, grupul Perla Majestic va putea să cumpere hotelul, fără licitaţie, prevalându-se de contractul de asociere, cum s-a întâmplat până acum cu alte active.
Litigiile nu opresc alte închiriei
În ciuda faptului că toate terenurile sunt grevate de procese pe rol, consiliul de administaţie al BTT a decis închirierea a patru terenuri în Costineşti. Decizia urmează să aibă loc tot în AGA din 27 august, pentru că, în consiliul de administraţie s-a decis suplimentarea ordinii de zi a şedinţei. Interesant că trei din cele patru terenuri urmează să fie închiriate tot către trei firme afiliate grupului Perla Majestic- Perla Tour, Sabin Tour şi Simpa Impex. Ultima societate, potrivit doamnei Narciz Apas, este controlată de Nicolae Buzdun (fost director şi administrator în firmele din grupul Perla Majestic). Ba chiar, din datele oficiale, rezultă că Narciz Apas şi Nicolae Buzdun au fost colegi câteva luni, anul trecut, în consiliul de administraţie al societăţii Phoenicia Hotels, parte din grupul Perla Majestic/ Spring Time Holding.
Nicolae Romulus Buzdun este fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi actualul consilier al ministrului turismului, Ovidiu Silaghi. Liberalul Nicoale Buzdun este cel care a condus, ani buni, afacerile de turism ale lui Mohammad Murad la Marea Neagră.
Anul trecut, Guvernul Tăriceanu a încercat să-l numească pe Nicolae Buzdun şeful Autorităţii Naţionale pentru Turism, însă democraţii, încă în Guvern la acel moment, s-au opus. În final, Buzdun a fost numit consilierul ministrului turismului.
Premierul Tăriceanu şi-a cumpărat o casă de vacanţă la Năvodari de la una din firmele lui Mohammad Murad, fiind vecin aici cu colegul său de partid Nicolae Buzdun, proiectantul afacerii cu case de vacanţă la malul mării. Celalte două societăţi din grup-Perla Tour şi Sabin Tour- au solicitat, în 30 şi 31 iulie 2007, închirierea suprafeţelor respective, în care spun că vor să investească 2,6 milioane de euro, în două terenuri de 2,5 hectare. Suprinde, astfel, graba cu care solicitarea firmelor afiliate grupului Perla Majestic a fost introdusă pentru şedinţa AGA din 27 august, prin suplimentarea ordinii de zi şi republicarea convocatorului.
BTT are la Costineşti de mai mulţi ani o societate care se numeşte "BTT Perla Costineştiului", însă după aocierea Hotelului Forum şi închirierea celor trei terenuri, vom putea vorbi de "Perla Costineştineştiului" doar datorită asocierii dintre BTT şi Perla Majestic.
VOX ÎNAPOI LA AMIRAL?
Nicuşor Năstase, patronul complexului turistic VOX de lângă Forum a vrut să preia, în 2003, hotelul Forum, dar se pare că fostul premier Adrian Năstase nu şi-a dat atunci acordul. Nicuşor Năstase i-ar fi vrut administratori pe Ilie Năstase şi Nadia Comăneci, pentru a creşte imaginea afacerii şi pentru a crea acolo atât un complex turistic, cât şi unul sportiv.
Compania Vox, în care şi politicianul Cozmin Guşă deţine 10%, este pe cale să piardă acum şi complexul Vox, amenajat pe locul fostelor Vile Amiral- vândute, în rate, de BTT către Nicuşor Năstase. Recent, conducerea BTT a demarat procedurile pentru rezilierea contractului cu compania VOX pentru restanţe acumulate la plata ratelor- aproximativ 10 miliarde de lei. Un alt prilej de scandal pentru BTT, căci complexul este locul unde majoritatea politicienilor noştri îşi mută vara biroul la psicină.
1. un articol bine docummentat
(mesaj trimis de ion rizea în data de 17.08.2007, 12:20)
Felicitari! Se vede ca autorul s-a documentat si a scris un articol util pentru cei care se documenteaza. Bine ca au disparut aberatiile scrise de un cretin, care se crede prceput la toate si care semneaza cu pseudonimul Make. Dati-l afara pe impostor!