"Bucătarul" lui Vladimir Putin

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 1 decembrie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Refuzând, cel puţin pentru moment, să declare Federaţia Rusă stat terorist, Washingtonul se pregăteşte în schimb să catalogheze Grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, supranumit "bucătarul lui Putin", ca organizaţie teroristă. Cu toate consecinţele care decurg de aici. Cine este acest Evgheni Prigojin?

De curând, pentru prima dată după ce mult timp a stat într-un con de umbră, el şi-a asumat paternitatea faimosului Grup Wagner, o armată paralelă de mercenari, plătiţi şi comandaţi de acest personaj, legiune care a comis crime de război numeroase în Africa şi în Ucraina. De altfel, în mod făţiş, "bucătarul lui Putin" dispune de sedii ale acestei armate private în Sankt Petersburg şi chiar de un centru tehnologic. În ce scop utilizează el acest "centru tehnologic", ne lămureşte printr-o declaraţie, de asemenea recentă. Care sună ad literam în felul următor: "Am intervenit, intervenim şi vom inteveni în alegerile din Statele Unite... cu grijă, precizie, chirurgical, în felul nostru". Şi, într-adevăr, există probe că atât în 2016, cât şi în 2018, hackerii şi nu numai ei aparţinând acestei armate private au acţionat în campaniile electorale prezidenţiale şi pentru desemnarea membrilor celor două Camere ale Parlamentului american. Cu grad de colonel, este declarat erou al Rusiei şi erou al aşa-ziselor Republici Populare Doneţk şi Lugansk. Averea estimată este de 20 de miliarde de ruble, bani încasaţi prin contracte cu armata, în domeniul alimentar, cu adminstraţia prezidenţială şi cu cele mai importante centre ale nomenclaturiii. Ale potentaţilor care gravitează în jurul Kremlinului. Este considerat un prieten apropiat al lui Vladimir Putin şi practic singura persoană care şi-a permis să critice constant modul în care este gestionat războiul din Ucraina.

Statele Unite au lăsat în ofsaid Uniunea Europeană, pe care au încurajat-o să adopte, printr-o rezoluţie, un document de condamnare a regimului Putin şi de clasificare a Federaţiei Ruse drept stat terorist. Dintr-un motiv pe care eu unul pretind că-l înţeleg, Washingtonul s-a abţinut şi se abţine în continuare să includă Federaţia Rusă pe lista statelor teroriste. Cu statele teroriste nu se tratează. Nu se negociază. Iar Washingtonul se pregăteşte totuşi să intensifice, în vederea încheierii păcii, negocierile cu Federaţia Rusă, care pentru moment se poartă la nivelul şefilor celor două servicii secrete. Pe de altă parte, declararea unui stat drept terorist echivalează cu o declaraţie neoficială de război. În acest caz, ar fi vorba despre un război nuclear. În schimb, iată, administraţia prezidenţială de la Washington se pregăteşte să pună pe lista neagră organizaţia lui Prigojin.

Cum funcţionează această armată paralelă? De ce este ea tolerată de un regim de mână forte, cum este cel instaurat şi condus de Vladimir Putin? La a doua întrebare răspunsul este relativ simplu de dat. În acest război în mod deosebit şi cu atât mai mult cu cât el este taxat de Kremlin drept "operaţiune militară specială", regimul de la Moscova are nevoie să acţioneze pe două căi. Aparent a angajat în război armata regulată, făcând eforturi ca, cel puţin la vedere, ea să acţioneze respectând cât de cât normele internaţionale. O a doua armată însă, extrem de dură, extrem de violentă, bine antrenată şi bine echipată, sub pretextul că este o armată privată, nu este ţinută să respecte regulile războiului. Primeşte verde şi chiar este îndemnată să săvârşească atrocităţi pentru a teroriza, descuraja şi demobiliza populaţia Ucrainei. Această armată privată creşte exponenţial. Recrutările de mercenari au loc în ritm alert şi se desfăşoară pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse. Pe faţă. Zilele trecute, o senzaţională declaraţie-avertisment lansată de "bucătarul lui Putin" a şocat o planetă întreagă. Acesta i-a avertizat pe oligarhii ruşi, care conduc de la distanţă societăţile comerciale, care de fapt sunt ale statului rus, să nu mai refuze sub nicio formă cererile de concediu suplimentar formulate de angajaţii lor care doresc să se instruiască în vederea înrolării în legiunea Wagner. Şi a încheiat această declaraţie avertizându-i că, în caz contrar, va face publică lista acestora. Ar urma să fie deci o listă neagră, soldându-se cu pedepsirea celor consideraţi vinovaţi.

Iar Putin tace, se face că nu vede şi că nu aude. De ce? Pentru că îi covine de minune această situaţie. Şi pentru că are certitudinea că deţine controlul absolut asupra lui Evgheni Prigojin. Dar oare deţine cu adevărat acest control? Când întemeiezi un stat în stat, îţi plasezi practic o dinamită la temelia puterii. S-a văzut la Bucureşti. S-a văzut la Washington. S-a văzut oriunde altundeva a existat şi a funcţionat un stat subteran.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb