Bucşă, Gaz Sud: "Liberalizarea a diminuat consumul de gaze din economie"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 august 2014

Bucşă, Gaz Sud: "Liberalizarea a diminuat consumul de gaze din economie"

Populaţia a cumulat datorii mai mari către furnizori

Liberalizarea pieţei gazelor a condus la contractarea consumului în economie, pe fondul creşterii preţurilor consideră Alexandru Bucşă, directorul general al Gaz Sud SA şi GDR SA, companii de distribuţie şi furnizare deţinute de Ligatne.

Domnia sa ne-a declarat, ieri, într-un interviu: "Tendinţa este de continuare a scăderii consumului în economie, care se confruntă cu dificultăţi. Avem câţiva clienţi care au intrat în insolvenţă în acest an. Noi per ansamblul grupului, prin integrarea Premiere Energy (n.r. fosta Petrom Distribuţie Gaze SRL), avem o creştere de circa 2% a volumului distribuit şi furnizat în primul semestru. În total am distribuit şi furnizat 47 milioane mc de gaze. Pe Gaz Sud SA şi GDR SA am înregistrat o scădere de 7% a volumului în primul semestru, iar la Premiere Energy - o creştere de 9%. Premiere Energy are avantajul unei baze mai mari de clienţi şi a reuşit să atragă noi companii care s-au conectat la reţea şi au început să consume gaze în acest an".

În opinia oficialului Gaz Sud, un alt efect al creşterii preţului gazelor este faptul că populaţia şi instituţiile statului au cumulat datorii mai mari faţă de 2013: "În prezent, clienţii persoane fizice au o rată mai mare a datoriei faţă de noi. De obicei, până în august, se achitau toate restanţele la gaze. Acum cred că o parte din ei vor intra în sezonul rece cu datorii. Avem o creştere de circa 25% a volumului debitelor restante a persoanelor fizice.

Dacă vom avea o iarnă grea va fi dificil pentru noi să credităm populaţia întrucât furnizorii noştri ne cer să plătim gazele în avans". Acestea nu sunt singurele veşti proaste pentru consumatori întrucât companiile de distribuţie a gazelor urmează să îşi recupereze din tarif cheltuielile cu celebra taxă "pe stâlp" (n.r. pe construcţii speciale), ne-a mai precizat Alexandru Bucşă, care ne-a explicat: "La nivel de grup, avem costuri totale de aproximativ un milion de euro cu taxa «pe stâlp». În acest an, avem un impact financiar negativ pe rezultatele noastre, dar această taxă va fi recunoscută, în curând, în tarifele aprobate de reglementator. Conform estimărilor noastre, creşterea în factura finală a consumatorilor noşti va fi între 6 şi 10% după transferul acestui impozit în tarife".

Cu toate acestea, compania cipriotă Ligatne, care deţine Gaz Sud SA, Grup Dezvoltare Reţele (GDR) SA şi Premiere Energy continuă şi în acest an achiziţiile pe piaţa noastră de distribuţie a gazelor, fiind în discuţii pentru preluarea a două companii de profil, conform sursei citate.

Domnul Bucşă ne-a explicat: "Ligatne doreşte în continuare să fie în topul distribuitorilor de gaze. După preluarea Petrom Distribuţie Gaze, am continuat analizarea pieţei de profil şi suntem în diverse stadii de negociere. Aşteptăm aprobarea Ligatne ca să vedem cum mergem mai departe cu discuţiile. Ne axăm în continuare pe distribuţii mici de gaze, în sinergie cu distribuţiile noastre actuale".

Gaz Sud şi GDR au înregistrat, anul trecut, pentru prima oară profit, din anul 2009, susţine domnia sa, care ne-a menţionat că rezultatele consolidate ale grupului, inclusiv Premiere Energy, vor aduce profit acţionarilor şi în acest an, în ciuda mediului dificil de piaţă.

Alexandru Bucşă estimează, pentru 2014, o cifră de afaceri de circa 33-34 milioane de euro, dublă faţă de 2013 prin integrarea Premiere Energy. Grupul şi-a ajustat planul de afaceri pentru a doua jumătate a anului, în funcţie de noile condiţii din piaţă.

Petrom Distribuţie Gaze a fost înfiinţată în 2007, când legislaţia autohtonă a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, în vederea garantării pe piaţă a competiţiei şi transparenţei. La sfârşitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a companiei avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi 22.000 de clienţi, localizaţi, în principal, în zonele învecinate oraşelor Bucureşti, Timişoara, Târgovişte, Piteşti şi în Mizil. Compania, rebranduită în Premier Energy, are mari posibilităţi de creştere, conform domnului Bucşă, care spune că potenţialul minim de dezvoltare este de 1200 de clienţi noi pe an.

Gaz Sud şi GDR operează, împreună, în prezent, o reţea de distribuţie gaze cu o lungime de aproximativ 800 km şi care deserveşte peste 22.000 de clienţi localizaţi în principal în zonele din vecinătatea Bucureştiului (Pantelimon, Cornetu, Snagov, Moara Vlăsiei, Gruiu, Ciolpani, Dărăşti, Grădiştea, Cernica, Dascălu, Fierbinţi, Târg - Dridu - Moviliţa, Roşiorii de Vede - Teleorman; Comuna Orleşti - Judeţul Vâlcea; Comuna Brăneşti - Judeţul Ilfov; Siret - Judeţul Suceava).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb