BUCŞA (UNICREDIT GROUP LONDRA): "BNR ar putea aplica măsuri de temperare a creditului, dacă accelerează puternic şi anul viitor"

Andrei Stan
Macroeconomie / 22 octombrie 2015

Banca centrală ar putea lua măsuri de temperare a creditării dacă aceasta va accelera foarte puternic şi anul viitor, în condiţiile în care înregistrează deja un avans de 20%, întrucât poate apărea riscul de supraîncălzire, a apreciat Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul UniCredit Group Londra, informează surse din presă.

"Creditarea populaţiei creşte în România cu peste 20%. Cehii au spus că, dacă mai au încă un an de creştere a creditării consumului, în ritmul acesta, vor încerca să limiteze creşterea cu nişte măsuri administrative. În România, nu cred că BNR va face ceva anul acesta pentru că, în sfârşit, şi-a revenit creditarea în lei, iar de obicei, când îşi revine creditarea, are întâi o cocoaşă, creşte mai repede la început şi apoi încetineşte. Să vedem la anul, dacă vom avea tot creştere de peste 20%, poate trebuie făcut ceva pentru că există riscul de supraîncălzire", a declarat Bucşa la o întâlnire cu jurnaliştii.

Acesta a explicat că avansul înregistrat până în prezent de creditarea în lei reprezintă, de fapt, un efect de bază, pentru că împrumuturile s-au aflat la un nivel redus înainte de a începe creşterea, iar pe de altă parte, provine din refinanţarea creditelor în valută.

Macroeconomistul a subliniat că ţara noastră este singura ţară din regiune care încearcă o refinanţare a creditelor din valută în monedă locală fără să oblige băncile să facă ceva.

"Acesta este motivul pentru care băncile vor refinanţa creditele, pentru că dobânzile în lei scad şi, în acest moment, creditul imobiliar în lei este mai ieftin decât unul în valută. E normal să existe o refinanţare, cu cât e mai rapidă rămâne de văzut", a mai spus Bucşa.

El a menţionat că, dacă împrumuturile accelerează foarte puternic, mai ales cele noi, s-ar putea să "vedem măsuri".

Bucşa a mai vorbit de relaţia dintre salarii şi productivitate, diferenţa dintre ele ajungând la cel mai mare nivel din perioada crizei până în prezent.

"Diferenţa dintre salarii şi productivitate a ajuns în acest moment la cel mai mare nivel de la criză încoace. O asemenea diferenţă între salarii şi productivitate am mai văzut într-o singură ţară după criză, în Ungaria. Şi am văzut ce s-a întâmplat după, ungurii au fost forţaţi să deprecieze moneda. Întrebarea este dacă continuăm în ritmul acesta, productivitatea rămânând în urma salariilor, care va fi presiunea pe leu?", a punctat macroeconomistul UniCredit.

Totodată, acesta a menţionat că nu există nimic de câştigat dacă ar urma trei ani de creşteri salariale, iar apoi cursul valutar ar ajunge la 5 lei/euro.

"Este adevărat că oamenii au iluzie monetară, dat totuşi, cele două ar trebui să fie corelate", a spus Bucşa.

"Pentru că noii angajaţi sunt angajaţi la salariul minim, eu cred că faptul că şomajul nu mai scade în România se datorează şi acestei creşteri salariale. Salariile cresc prea repede ca să permită reducerea şomajului. Este adevărat că şomajul este mai mic la noi decât în alte ţări din regiune, dar îl şi măsurăm puţin diferit. După calculele noastre, şomajul natural în România este de sub 6%, adică ar mai fi loc ca şomajul să scadă măcar un punct procentual în România", a menţionat macroeconomistul.

Referindu-se şi la TVA, Bucşa a apreciat că încasările sunt totuşi modeste în acest an faţă de 2012, chiar dacă s-au plasat peste nivelul de anul trecut, care a fost "oricum un an cu încasări foarte slabe din TVA".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bucsa mai pune o bucsa la ideile tale si taci !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb