Orice guvern care va veni după alegerile din toamnă va trebui să reducă cheltuielile publice pentru a menţine deficitul sub 3%, a declarat, vineri, Dan Bucşa, Lead ECE economist la UniCredit Bank Londra.
Domnia sa a precizat: "Din punctul lor de vedere (al investitorilor străini în obligaţiuni de stat româneşti - n. r.) şi din punctul meu de vedere, orice guvern ar veni în noiembrie va avea de făcut acelaşi lucru: să taie din cheltuielile publice. Orice s-ar anunţa, orice s-ar întâmpla, dacă vrem să rămânem cu un deficit sub 3%, rezultatul va fi acelaşi indiferent de culoarea politică. Cum vor face acest lucru? Poate putem să avem un guvern care să vină să mărească taxele, să taie mai puţin din cheltuieli, putem să avem un guvern care să lase taxele acolo unde sunt şi va tăia mai mult din cheltuieli. Probabil va exista o combinaţie între cele două. Iar promisiunile de reduceri de taxe...s-ar putea să uităm de o mare parte din ele după alegeri".
Întrebat dacă ar putea fi în pericol cota unică de impozitare, Bucşa a spus că acesta depinde de culoarea politică a noului guvern, dar că nu ar trebui să fie. Referitor la cheltuielile ce ar putea fi reduse, economistul UniCredit a nominalizat investiţiile, precizând că acesta este motivul pentru care banca nu are o estimare de creştere economică mai mare de 4% în 2017.
Potrivit lui Dan Bucşa, investitorii în obligaţiuni de stat româneşti sunt interesaţi de lupta anticorupţie şi de politicile fiscale: "Să vă spun care sunt cele mai dese întrebări pe care le primesc (de la investitori - n. r.). În primul rând, trebuie să fac o diferenţiere între investitori. Dacă vorbim de investitori pe termen lung din zona euro - Germania, Austria, Olanda -, mă refer în principal la fonduri de pensii şi fonduri de investiţii. Întrebarea numărul unu este întotdeauna campania anticorupţie. Cred că pot să concurez cu dumneavoastră (jurnaliştii prezenţi - n. r.) la câte ştiu despre DNA, deşi nu cred că aş vrea să la acopăr activitatea atât de îndeaproape, dar primesc extrem de multe întrebări legat de aceasta. Nişte investitori pe termen scurt, hedge fund, sunt mult mai interesaţi de politica economică. Punctul doi, politică fiscală: cât de mari ar putea să fie derapajele, care sunt riscurile legate de politica fiscală".