Buget, pe repede înainte

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 februarie 2019

Buget, pe repede înainte

Soarta dezbaterii şi adoptării bugetului de stat în Parlament pare să fie similară cu modul în care au fost votate Codul penal şi Codul de procedură penală. Coaliţia PSD-ALDE doreşte ca vineri, 15 februarie, plenul Parlamentului să dea votul final pe legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru a realiza acest lucru, programul impus deputaţilor şi senatorilor în această săptămână este unul infernal, iar dezbaterile pe cele două legi blochează practic activitatea celor două Camere ale Parlamentului cu privire la adoptarea altor legi aflate pe ordinea de zi. Mai mult decât atât, modul de lucru pare că va fi unul care va mima dezbaterea parlamentară a celor două legi privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu este posibil ca actele normative ce conţin împreună peste 12.000 de pagini să poate fi parcurse, cu atenţie, într-un timp rezonabil, de toţi parlamentarii pentru a vota în cunoştinţă de cauză.

La aceste mii de pagini, se vor adăuga şi amendamentele propuse de opoziţie pentru a fi dezbătute. Liderul PMP, Eugen Tomac, a anunţat că formaţiunea sa politică a pregătit 2500 de amendamente, liderii USR au vorbit şi ei despre câteva mii de amendamente, cei de la Pro România au depus şi ei amendamente, la care se adaugă amendamentele propuse de reprezentanţii PNL. Chiar şi Liviu Drag­nea, liderul PSD are două amendamente: unul vizează reducerea cu 450 milioane lei a bugetului Serviciului Român de Informaţii, iar al doilea se referă la alocarea a 295 milioane lei din reducerea de la SRI către Ministerul Sănătăţii pentru programele Vitamina D, Panorama şi Teste markeri tumorali.

Practic, o muncă titanică a început ieri şi se va finaliza vineri. În toată această perioadă, vom avea o dezbatere tipică partidelor aflate la guvernare, PSD şi ALDE, pe repede înainte, cu foarte puţine minute acordate reprezentanţilor opoziţiei pentru prezentarea argumentată a amendamentelor propuse.

Această situaţie este criticată de europarlamentarul Siegfried Mureşan care acuză coaliţia PSD-ALDE de abuz de putere şi de încălcarea rolului constituţional al Parlamentului. Siegfried Mureşan a scris pe pagina oficială de Facebook: "Bugetul a fost adoptat de Guvern vineri după-amiază, iar parlamentarii au termen-limită de depunere a amendamentelor astăzi (n.r. - ieri) la ora 12.00. Ca o comparaţie, când eu am fost negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018, am avut la dispoziţie 3 luni pentru a formula şi depune amendamente la propunerea de buget a Comisiei Europene.

Să vă mai dau un exemplu: bugetul Germaniei pentru 2019 a fost adoptat de Guvernul de la Berlin încă din luna iulie 2018, iar Parlamentul l-a votat la sfârşitul lunii noiembrie, deci după mai bine de 4 luni. De ce face coaliţia PSD - ALDE acest lucru? Pentru că ştie că este un buget slab, construit pe cifre umflate, un buget al stagnării economice. De aceea, vrea să se adopte bugetul pe repede-înainte fără a le oferi parlamentarilor timp să analizeze, să dezbată şi să adopte în cunoştinţă de cauză bugetul".

După ce legile şi amendamentele propuse sunt dezbătute în cadrul comisiilor de specialitate, mâine va avea loc dezbaterea în plenul Parlamentului. Deputaţii şi senatorii vor participa atât la dezbaterile generale, cât şi la dezbaterea pe anexe, existând toate şansele ca şedinţa de plen să se întindă pe parcursul mai multor ore.

Vineri, este programat votul final asupra bugetului în plenul Camerelor reunite.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

După aceasta, cele două proiecte urmează să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de buget pentru acest an, aprobat vineri în şedinţa de Guvern, prevede o creştere economică de 5,5%, un câştig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% şi atingerea unui număr al salariaţilor de 5,282 milioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb