BUGETELE LOCALE PRIMESC O NOUĂ LOVITURĂ Obligaţii mari, fonduri puţine

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Administraţie / 19 iulie 2018

Guvernul României a impus o nouă obligaţie pentru primari şi pentru autorităţile judeţene: până la sfârşitul acestui an trebuie să transforme "centrele-mamut", în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi, în centre de reabilitare, pentru viaţă independentă, de îngrijire şi asistenţă.

Actualele centre încalcă politica europeană cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, deoarece găzduiesc sute de pacienţi. De aceea, ţara noastră, ca parte a Uniunii Europene, este obligată să pună în practică, până anul viitor, un program privind amenajarea de centre care să găzduiască maximum 50 de persoane.

Măsura a fost impusă rapid şi de faptul că ţara noastră, pe programul de coeziune socială, şi-a asumat în cadrul UE dezinstituţionalizarea în acest domeniu până în anul 2020, iar centrele trebuie înlocuite, treptat, cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro şi centre de criză.

Problema este că, deşi ţara noastră trebuia încă din 2014 să demareze acest proiect, niciun guvern nu a luat până acum măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale persoanelor cu dizabilităţi.

Implementarea acestei măsuri implică însă fonduri financiare destul de ridicate. Chiar dacă, potrivit actului normativ, adoptat marţi de Guvern, 90% din fondurile necesare construcţiei sau amenajării noilor centre vor fi asigurate de la bugetul de stat, este aproape imposibil ca, până la 31 decembrie 2018, primăriile şi consiliile locale sau judeţene să pună în practică programul respectiv. Proiecţiile bugetare privind investiţiile din acest an au fost făcute la sfârşitul anului trecut şi au fost aprobate de consiliile judeţene şi consiliile locale în primele luni ale anului 2018. Mai mult, în administraţia publică locală a avut loc o creştere considerabilă a salariilor şi a numărului de persoane angajate, creştere care şi-a pus amprenta puternic pe fondurile oraşelor, comunelor şi judeţelor.

Noua măsură va afecta programul de investiţii al primăriilor

Ţinând cont că suntem deja în al doilea semestru al lui 2018 şi că multe dintre serviciile administraţiilor publice locale şi judeţene au proiectate rectificări bugetare care să le asigure plata salariilor pe ultimele trei luni ale anului, că în semestrul trecut consiliile locale şi judeţene au dat diferite hotărâri prin care au schimbat programul anual de investiţii în mica şi marea infrastructură şi că doresc să realizeze, din bugetul local, o parte dintre aceste lucrări până la sfârşitul anului, le va fi foarte greu să găsească fondurile necesare implementării măsurii impuse de guvern.

Şi, chiar dacă vor găsi necesarul de 10% pentru partea de cofinanţare, nimeni nu le poate garanta că aceste centre vor fi toate funcţionale. Funcţionarea lor va atrage cheltuieli mai mari faţă de cele din prezent, deoarece se vor face noi angajări în domeniul asistenţei sociale pentru fiecare centru mai mic, fapt care poate duce la dublarea sau triplarea numărului de salariaţi care se ocupă în acest moment de persoanele cu dizabilităţi. Salariaţii trebuie plătiţi de la bugetul local sau judeţean, care şi aşa este sufocat din cauza măririi veniturilor din acest an ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual.

Ce riscă administraţiile publice locale şi judeţene care nu vor pune în practică această măsură? Pierderea a 25% din finanţarea anuală asigurată de la bugetul de stat. Pierdere care va pune o presiune imensă asupra bugetelor locale şi care nu va putea fi acoperită decât prin creşterea taxelor şi impozitelor locale sau prin introducerea de noi obligaţii fiscale care vor cădea în sarcina cetăţenilor.

Guvernul susţine că singura soluţie pentru implementarea măsurii este ca primăriile şi consiliile judeţene să iniţieze un parteneriat public-privat, cu diferite asociaţii şi fundaţii care desfăşoară activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi.

Dar chiar şi aşa, de la bugetul local sau judeţean este nevoie de o alocare de 10% din fondurile necesare.

Localităţile şi judeţele nu au bani, dar au noi obligaţii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb