Bugetul municipiului Bacău pe anul 2023, ce cuprinde proiectele cu finanţare europeană, dar şi cele care ar urma să fie implementate cu fonduri rambursabile, a fost pus în dezbatere publică, a anunţat primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, potrivit Agerpres.
Lista proiectelor ce ar urma să fie realizate cu fonduri rambursabile cuprinde, între altele, modernizarea a 44 de locuri de joacă, regenerarea urbană a zonei din jurul Pasajului Letea, construirea primei parcări supraetajate din oraş, modernizarea Bazei sportive Anghelache şi racordarea Thermoenergy la magistrala Transgaz.
"Aceste proiecte nu sunt finanţabile din fonduri europene, iar banii municipalităţii alocaţi investiţiilor merg integral către cofinanţarea proiectelor UE, în valoare de peste 450 de milioane lei. Pentru a continua planul de dezvoltare a oraşului nostru ne rămâne opţiunea de a apela la fonduri rambursabile. Sunt un instrument larg utilizat, atât în mediul privat, cât şi în cel public. Şi alte primării, cum sunt cele din Suceava, Iaşi, Cluj-Napoca, Botoşani, Oradea, Piatra-Neamţ, folosesc fondurile rambursabile cu succes", a declarat Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.
Edilul a subliniat că, în ultimii 20 ani, cu ajutorul finanţărilor rambursabile au fost realizate mai multe obiective în municipiul Bacău, cum ar fi podul de la Şerbăneşti, Spitalul municipal sau modernizarea Teatrului de Vară.
"Decizia de contractare a unor fonduri rambursabile este la consilierii locali, precum şi lista proiectele finanţabile. Voi purta un dialog, în următoarea perioadă, cu toate grupurile politice din consiliul local şi am încredere că vom ajunge la un consens privind accesarea acestor fonduri şi continuarea planului de dezvoltare a municipiului nostru", a afirmat primarul municipiului Bacău.
Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a adăugat că, pe lângă proiectele prezentate în proiectul de buget, sunt în pregătire şi modernizarea Teatrului Bacovia şi dezvoltarea primului parc industrial al oraşului.