Bulgaria a aprobat planul de acţiune pentru aderarea la euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 august 2018

Bulgaria a aprobat planul de acţiune pentru aderarea la euro

Guvernul bulgar a aprobat, ieri, un plan de acţiune care prevede că ţara vecină va adera la ERM II (mecanis­mul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, şi de asemenea la uniunea bancară europeană până la finele lunii iunie 2019, transmite Reuters.

În luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra în ERM II, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

Bulgaria, ţară a cărei monedă (leva) este legată de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va încerca să adere la uniunea bancară europeană, care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci, conform Agerpres.

Pentru a-şi creşte şansele, autorităţile de la Sofia trebuie să îmbunătăţeas­că cadrul macro-financiar, să întăreas­că supervizarea sectorului financiar non-bancar, inclusiv a fondurilor de pensii şi a companiilor de asigurări, precum şi să facă eforturi destinate combaterii spălării banilor. De asemenea, trebuie să îmbunătăţească legislaţia cu privire la falimente.

"Implementarea acestor măsuri va asigura respectarea angajamentelor în domenii de importanţă majoră pentru o tranziţie lină la ERM-2 şi uniunea bancară până în luna iulie 2019 şi, ca urmare, a implementării euro", a anunţat Executivul de centru-dreapta de la Sofia într-un comunicat.

La rândul său, BCE ar urma să efectueze o analiză a calităţii activelor şi un test de stres asupra băncilor bulgare înainte de a-şi da acordul pentru intrarea Bulgariei în ERM-2, un proces care ar putea dura un an dar este posibil să dureze mai mult în funcţie de progresele înregistrate de ţara vecină.

Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îndeplineşte toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar.

Însă faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE, corupţia răspândită şi problemele înregistrate de unele bănci au ridicat unele semne de întrebare cu privire la perspectiva aderării Bulgariei la zona euro.

A patra cea mai mare bancă din Bulgaria a dat faliment în 2014 şi săptămâna trecută lichidarea unei companii de asigurări cipriote a lăsat aproximativ 200.000 de bulgari fără asigurarea automobilului, ceea ce a impus demisia preşedintelui Agenţiei de supervizare a companiilor de asigurări.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămâ­nă într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. treceti la euro si greci au facut o si acum regreta, nici italieni nu sunt mai fericiti cu euro.

    norocul nostru este ca suntem condusi de idioti incapabili asa ca noi nu o sa avem acesta problema  

    1. Da , numai că peste 10 ani când vor ieși la pensie decreteii din 1967,1968, generații de 500 mii an si vor întra în câmpul muncii generații de 1/3 din câți iasă o să vezi de ce grecii și italienii au de câștigat (popoare îmbătrânite si nr mic de angajați) căci plătesc ceva pensii ,nu cu hârtie igienică ci cu una din valutele de rezerva ale lumii.

      Vai de noi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb