Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil şi muniţie în primele luni de război

V.G.
Internaţional / 18 ianuarie 2023

Sursă foto: Kiril Petkov/Twitter

Sursă foto: Kiril Petkov/Twitter

Bulgaria, una dintre cei mai sărace ţări din UE şi mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supravieţuiască atacului Rusiei, la începutul războiului, furnizându-i în secret cantităţi mari de motorină şi muniţie, de care avea nevoie disperată, au declarat politicienii care erau atunci la conducere la Sofia şi care au luat această decizie. Dezvăluirile lor au fost confirmate de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Fostul premir, bulgar Kiril Petkov şi ministrul de finanţe, Assen Vassilev au declarat că ţara lor a furnizat 30% din muniţia de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut. De asemenea, Bulgaria a aprovizionat Ucraina uneori cu până la 40% din necesarul de motorină.

Cei doi politicieni bulgari, care se află acum în opoziţie, au descris împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operaţiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate publicaţiei germane Die Welt.

"Kiril Petkov a dat dovadă de integritate şi îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că şi-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluţie", a declarat Kuleba. Liderul bulgar "a decis să fie de partea bună a istoriei şi să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic", a adăugat Kuleba.

Petkov a fost nevoit să acţioneze pe ascuns, din cauza simpatiilor vădit pro-Kremlin care există în rândul multor membri ai clasei politice bulgare, inclusiv a partenerilor săi de coaliţie de atunci, socialiştii. La câteva zile după ce aşa-numita operaţiune specială a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie, el şi-a concediat ministrul apărării, care refuza să califice invazia drept un act de război.

Între timp, sondajele au arătat că peste 70% dintre bulgari se tem să nu fie atraşi în conflict şi se opun furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că ţara lor are stocuri mari de arme şi muniţie de calibru sovietic de care Kievul are nevoie urgentă.

Potrivit lui Kuleba, livrările de arme au început la mijlocul lunii aprilie, după ce a fost în vizită la Sofia (tot atunci, ministrul Kuleba a venit şi la Bucureşti - n.r.). Ucraina respinsese ofensiva iniţială a Rusiei asupra Kievului, dar era grav lipsită de provizii, multe dintre livrările occidentale fiind încă în curs de desfăşurare, iar muniţia de calibru sovietic fiindu-i extrem de necesară.

"Ştiam că Bulgaria avea cantităţi mari de muniţie, aşa că (am fost trimis să) procur materialele necesare", a declarat Kuleba pentru Die Welt. El a spus că a fost o chestiune de "viaţă şi de moarte", adăugând că Petkov i-a răspuns că, deşi situaţia politică internă nu era "uşoară", va face "tot ce-i stă în putinţă".

Sofia nu a aprovizionat Ucraina direct, dar a permis intermediarilor bulgari să vândă omologilor lor din Ucraina sau din state membre NATO şi a păstrat deschise legăturile aeriene cu Polonia şi rutele terestre prin România şi Ungaria, a declarat Petkov pentru ziarul german. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA şi Marea Britanie, a precizat Die Welt, fără a preciza sursa acestei informaţii.

Un secret şi mai mare a înconjurat exporturile de motorină, care, din nou, s-au făcut prin intermediari internaţionali. Acestea au fost deosebit de sensibile, deoarece combustibilul pe care Bulgaria îl expedia în Ucraina era produs din ţiţei rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de compania rusă Lukoil.

"Camioane şi cisterne mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat şi în trenuri de marfă", a declarat Vassilev. "Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina", exportând aproximativ jumătate din producţia rafinăriei Burgas, a adăugat el.

Kuleba a confirmat livrările, spunând că acestea au venit "într-un moment critic".

Moscova a ripostat la această operaţiune cu atacuri cibernetice paralizante şi o ofensivă a serviciilor de informaţii (70 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi pentru spionaj între martie şi iunie anul trecut), precum şi prin oprirea livrărilor de gaze către Bulgaria, puternic dependentă, încă din 27 aprilie.

Fostul premierul Petkov a declarat că a rezolvat atunci o criză energetică iminentă aducând din SUA două tancuri petroliere cu GPL, după ce a subliniat Washingtonului că această livrare ar fi şi "un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieşire din dependenţa de Rusia".

Printr-o curioasă coincidenţă, la sfârşitul lui august 2022, directorul Consiliului de Administraţie al Lukoil a murit după ce ar fi căzut de la etajul şase al spitalului din Rusia în care era internat. Ravil Maganov avea 67 de ani şi fusese decorat, în mai multe rânduri, de Putin. Presa rusă a speculat că s-ar fi sinucis, dar deja până atunci o serie de oligarhi ruşi, cândva apropiaţi de Putin, muriseră în condiţii suspecte.

Cu două luni mai înainte, în iunie, guvernul lui Kiril Petkov fusese îndepărtat de la putere, în urma unui vot de neîncredere în Parlament.

În decembrie, parlamentul bulgar a votat pentru a permite în mod oficial furnizarea de arme către Ucraina. Iar de la începutul acestui an, rafinăria Lukoil este controlată în întregime din Bulgaria şi caută să importe ţiţei din alte ţări.

Petkov şi Vassilev au declarat că partidul lor anticorupţie, Continuăm Schimbarea, va lupta în continuare în alegerile generale care vor fi probabil convocate în această primăvară - al cincilea scrutin anticipat în decurs de doi ani. Indiferent de rezultatul acestora, Petkov spune că a demonstrat că o "lume fără dependenţă şi frică" de Rusia este posibilă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. da , asa este , bulgaria a ajutat ucraina cu munitie si motorina iar romania a ajutat asigurind transportul .

    si ce au primit in schimb in loc de multumiri ?  

    romania si bulgaria NU au fost primite in schengen = multumim europa pentru ipocrizie !  

    romania a primit de la ucraina o lege a minoritatilor care discrimineaza minoritatea romana de 500.000 de oameni = multumim ucraina pentru rasism si discriminare  

    halal "prieteni" = europa si ucraina

    stiti povestea cu ajuta-ma Doamne sa ma apar de prieteni ca de dusmani ma apar singur ca stiu cine sunt !  

    "peste 70% dintre bulgari se tem să nu fie atraşi în conflict şi se opun furnizării de arme Ucrainei".

    Și totuși fostul guvern al Bulgariei a trimis armament și combustibil din greu în Ucraina. Pentru că așa funcționează "democrația". Dă-i în .... pe ăia care votează și care plătesc impozitele. Important sunt ordinele stăpânilor. 

    Secretul gubernului bulgar era menit mai mult decat sa amageasca opinia publica bulgara ,(majoritar anti razboi !) ci sa si disimuleze aceste livrari ca fiind ale Romaniei ! Asta arata starea de lucruri a politicului in sec 21 . Deci politicienii bulgari stiu ca nu au aprobarea publicului ( si in Romania procentul anti razboi e peste 70%) si comploteaza cu lobbysti din exterior sa angajeze tara lor pe o cale neaprobata de public . Si au luat acest transport prin Romania ca si pavaza ca sa disimuleze livrarile lor ...ca fiind din Romania ! Din fericire Romania a cam desfiintat industria de aparare de cativa ani ,nu putea livra ce nu produce . Presedintele nostru sa nu cumva sa angajeze Romania in orice forma de angajament militar in razboi ,publicul romanesc nu vreea razboi sub nici o forma . Chiar si trecerea garniturilor cu tancuri si munitie turceasca reprezinta un pericol major pentru noi ,iar bulgarii sa livreze pe mare ,la Odessa ca sa si asume faptele !

    Maganov posibil sa se fi sinucis. Cand aceste informatii ar fi devenit publice (adica acum), avea de infruntat un proces in Rusia care l-ar fi trimis in inchisoare zeci de ani si ar fi murit acolo. Nici alternativa nu era mai buna. Daca s-ar fi opus deciziilor abuzive ale eurocratilor, rafinaria ar fi fost nationalizata (a se vedea cum Germania a nationalizat rafinarii Lukoil). Omul aparent a preferat banii murdari si criminali ai imperialistilor NATO. Si, in fata prospectului de a fi inchis in temnita in Rusia, a preferat sa se sinucida. Cam asa au patit si industriasii care au colaborat cu nazistii in al Marele Razboi.

    1. 16 sep 2022:

      The German subsidiary of Russian oil giant Rosneft was placed under trusteeship, giving Germany’s federal regulator control of a key source of fuel for Berlin. 

      Rosneft Deutschland accounts for about 12% of Germany’s oil processing capacity and is one of the largest oil processing companies in the country, the ministry said. 

       

      --- de asta sefii Rosneft inca traiesc si nu sunt judecati in Rusia. 

       

      MILAN, Nov 29 (Reuters) - Italy's government is set to nationalise the Lukoil-owned (LKOH.MM) ISAB refinery in Sicily and will ask the cabinet to decide on the matter at a meeting scheduled on Thursday, la Repubblica reported, citing sources involved in the matter. 

      A European embargo on seaborne Russian oil comes into effect on Dec. 5 and the Italian government has been trying to keep the ISAB plant in Sicily operational and avoid risks to jobs and a loss of refining capacity. 

      With the state taking over management, the plant will be able to continue production by purchasing oil fr om other suppliers, with state-owned credit agency SACE providing guarantees to the creditor banks, the paper added. 

       

      -- In Italia, guvernul confisca rafinaria Lukoil pe 5 dec. 

      Dec 5, 2022 · Italy places Lukoil's ISAB refinery under trusteeship 5 Dec 2022 The Italian government has decided to place Lukoil's ISAB refinery in Sicily under temporary... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb