Bundestagul - vot de blam pentru guvernul Scholz; Germania se pregăteşte de alegeri parlamentare anticipate

A.B.
Internaţional / 16 decembrie 2024

Bundestagul - vot de blam pentru guvernul Scholz; Germania se pregăteşte de alegeri parlamentare anticipate

Cancelarul german Olaf Scholz a pierdut luni votul de încredere în Bundestagul din Germania, deschizând calea pentru alegeri anticipate pe 23 februarie, transmite CNBC. Scholz se aştepta - şi spera - să piardă acest vot, pe care l-a cerut el însuşi în noiembrie pentru a declanşa alegeri mai devreme decât era planificat, care erau programate iniţial pentru toamna anului 2025.

La vot, 207 parlamentari au votat în favoarea lui Scholz, 394 nu, iar 116 s-au abtinut. Acesta este doar al şaselea vot de acest tip din istoria Germaniei şi al patrulea caz în care un cancelar nu reuşeşte să treacă de acest vot.

Scholz a declarat luni că a cerut acest vot nu doar pentru parlament, ci pentru întreaga electorată. "Avem curajul să fim o ţară puternică, să investim puternic în viitorul nostru?", le-a spus Scholz parlamentarilor înainte de vot, potrivit unei traduceri Google.

Scholz l-a demis pe fostul ministru de Finanţe Christian Lindner în noiembrie, ceea ce a încheiat practic coaliţia de guvernare din Germania, care era la putere din 2021. Coaliţia era formată din Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz, Partidul Liberal Democrat (FDP) al lui Lindner şi Partidul Verde, scrie CNBC.

SPD şi Partidul Verde au rămas în guvern ca un guvern de facto minoritar şi vor continua să o facă şi după votul de luni, până când se va forma un nou Bundestag. Fără majoritatea parlamentară necesară pentru a adopta legi, însă, Scholz este larg considerat un "un cancelar slab".

Guvernul coaliţiei în trei părţi a fost afectat de dezacorduri privind bugetul şi poziţiile economice. Tensiunile au atins apogeul cu un document scris de Lindner, în care îşi expunea viziunea pentru revitalizarea economiei germane. Cu toate acestea, fostul ministru al Finanţelor a argumentat şi împotriva unor poziţii fundamentale ale SPD şi ale Partidului Verde în acest document, menţionează CNBC.

Partidele nu reuşiseră nici să finalizeze bugetul pentru 2025 al Germaniei şi păreau incapabile să ajungă la o rezolvare.

Guvernul va funcţiona acum sub un buget provizoriu până când Bundestagul actual va implementa propriul buget - Ministerul de Finanţe al Germaniei anunţând luni că se aşteaptă la un plan de cheltuieli provizoriu pentru 2025 cel mai devreme la mijlocul anului viitor.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier are acum 21 de zile pentru a dizolva parlamentul. După această dizolvare, trebuie organizate noi alegeri într-un termen de 60 de zile, iar data a fost deja stabilită pentru 23 februarie, informează CNBC.

Constituţia germană prevede o serie de proceduri care urmăresc să facă destrămarea unui guvern cât mai calmă posibil şi să evite tumultul politic care a marcat Republica de la Weimar în anii 1930 - o perioadă turbulentă care a jucat un rol cheie în ascensiunea naziştilor în Germania.

Campania pentru alegerile din 2025 a început deja, partidele germane discutând propuneri iniţiale de politică pe teme-cheie, cum ar fi imigrarea, economia, taxele, frâna datoriei şi securitatea socială. Manifestele complete vor fi probabil lansate în următoarele săptămâni, conform CNBC.

Partidele au anunţat şi pe ce candidaţi îi vor desemna pentru cancelarie dacă vor câştiga cele mai multe voturi. În ciuda prăbuşirii coaliţiei lui Scholz, acesta a fost ales candidatul SPD pentru funcţia de cancelar, în timp ce liderul opoziţiei Friedrich Merz va prelua acest rol pentru CDU.

CDU, împreună cu filiala sa bavareză, Uniunea Social-Creştină (CSU), conduce în prezent sondajele şi se preconizează că va ieşi ca cel mai mare partid, punându-l pe Merz într-o poziţie favorabilă pentru a-l succeda pe Scholz în funcţia de cancelar. Se aşteaptă ca CDU/CSU să formeze o coaliţie fie cu SPD, fie, într-un scenariu mai puţin probabil, cu Partidul Verde, pentru a forma viitorul guvern al Germaniei, relatează CNBC.

Kallum Pickering, economist-şef la Peel Hunt, a declarat luni că, indiferent de rezultatul votului de încredere, stagnarea economică a Germaniei va forţa în cele din urmă un acord pentru sprijin fiscal nou.

"Chiar dacă în primele trei până la şase luni ale noii administraţii nu vor avea loc schimbări privind frâna datoriei, dacă vor avea o majoritate suficient de mare, cred că în cele din urmă condiţiile economice le vor impune să accepte realitatea că au nevoie de un stimulent fiscal", a spus Pickering la CNBC.

"În momentul în care va exista un stimulent fiscal în Germania, cred că multe lucruri vor începe să arate mult mai bine", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Poate vine un cancelar mai intelept, care sa iasa din conflictul cu Rusia si care sa reia cresterea economica. Germania trebuie sa isi reia importul de gaz ieftin de la rusi, numai asa Europa are sanse de revenire.

    1. Europa isi revine daca taie complet legaturile cu mujicia…toate problemele omenirii de acolo vin, comunism, saracie, propaganda, razboi

      Caline, tu esti? Nu georgescu...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb