Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că una dintre măsurile care ar putea fi luate, în contextul caniculei, pentru a ajuta Sistemul Energetic Naţional, ar fi ca seara, în vârful de consum, să nu fie pornite aparatele mari consumatoare de energie, conform Agerpres.
"E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşină spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru", a spus ministrul, luni, la o conferinţă de presă, întrebat dacă are recomandări pentru consumatori.
Sebastian Burduja a subliniat că alte state, "mai avansate decât noi", premiază consumatorul care are un asemenea comportament şi, de exemplu, dacă o persoană alege să pornească maşina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în reţea şi energia solară şi producţia este suficientă, are o factură mai mică la finalul lunii.
"Noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă. Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga ţară sau la cât mai multe puncte de consum. Da, am pus problema asta cu colegii mei şi vrem să creăm cadrul prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine şi Sistemului Energetic Naţional", a explicat ministrul, potrivit Agerpres.
Luni, în contextul perioadei deosebit de călduroase, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezidat Comitetul Ministerial pentru Sectorul Energetic. În cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe subiecte, precum situaţia actuală din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi soluţiile necesare, evoluţia consumului şi producţiei pe termen scurt şi mediu.
Printre măsurile imediate impuse în urma Comitetului se numără, conform unui comunicat al ministerului: monitorizarea permanentă a reţelelor, fiind intensificată monitorizarea reţelelor de distribuţie a energiei pentru a detecta şi remedia rapid orice incident, echipele tehnice fiind în alertă pentru a interveni prompt în caz de avarii; coordonare cu operatorii de distribuţie pentru a asigura o gestionare eficientă a consumului de energie şi a preveni eventualele supraîncărcări; creşterea capacităţii de producţie - s-a solicitat Dispeceratului Energetic Naţional, precum şi centralelor electrice să fie pregătite să funcţioneze la capacitate maximă pentru a face faţă cererii crescute de energie.
În acelaşi timp, reprezentanţii Comandamentului de Vară au făcut unele recomandări pentru toţi consumatorii, pentru eficientizarea consumului de Energie.
"Încurajăm cetăţenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 - 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (maşini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval; Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiţionat: setaţi termostatele aparatelor de aer condiţionat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea reţelei", mai scrie Agerpres.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Energiei, Transelectrica - Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), OPCOM, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, Transgaz, principalii producători şi distribuitori.
1. Muncim ziua, spălăm seara
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2024, 22:46)
Burdujel - reprezentantul noii generații PSDNL, cere sa spălăm rufele ziua, cand e soare ca e curent de la fotovoltaici...doar ca, el nu știe, oamenii muncesc pana pe la 5, 7 seara...În 35 de ani acești incompetenți au distrus sistemul energetic parazitandu-l cu neamuri, curve, prieteni...a venit scadentă, dragi votanți PSDNL, adică întreruperile de curent programate la 44 C!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 05:38)
Ai foarte mare dreptate.În 35 de ani sau făcut foarte puține investiti în domeniu energetic.Am închis centrale pe cărbune, dar nu am pus aproape nimic în loc.
1.2. Cu ocazia asta se vede (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 09:49)
Cu ocazia asta se vede ipocrizia cronica cu salvarea planetei prin inchiderea termocentralelor pe carbune, obiective de mediu asumate cu ochii inchisi in timp ce romanii mor de foame si de caldura ...
Strategia omului prost... scoateti becul din priza si stati pe intuneric sa platiti mai putin...
Va fi jale la anul fara plafonarea pretului pe perioada verii...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 07:09)
terminati cu aberattiile cum ca romanii consuma…
datele din banca mondiala si ins arata clar ca romani percapita consuma putina energie… ceea ce se traduce in saracie energetica… consumul scazut de energie in cospodarii si industrii percapa e un semn al saraciei… in raport cu alte state dezvoltate…
iar pe vremea lui nicu… aveam destula productie de energie… problema era ca se dadea cu ratia ca sa se dea diferenta le export si plata credit / datorie…
cand stateam cu becurile atinse … dobanda dolarului era prin 80 plus minus in tavan… normal ca platea dolarului datoria si unde mai pui ca si bula la aur in dolari tot in tavan… si ne mai ardea si rusnacul in pret aur sa ii platim ce ce consumam… eram rupti din multe parti… ca sa platim cele datorate.. ne e de mirare ca veniturile cetatenilor se prabuseau in pret aur din 60 varf sfarsit 60 spre juma de 70… normal ca in 80 si cv am facut “fomita”…. ca si prin 2010… dupa alta bula am facut iar fomita… era costul la energie cat 1 salariu… deflat de atunci…
un semn bun ca economia functioneaza e atunci cand consumul de energie creste ori ramane stabil… din etc forme de energie… regenerabile hidro nuclear etc…
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 07:11)
nu ca la noi… tot scade percapita…
zici ca traim cu “aer”…
s c c r e t
3. Tradarea de tara
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 09:46)
Tradarea de tara in maga-watti livrati catre Ucraina se masoara.
Desi sistemul e pe chituci si sta sa crape, de cand am inchis termocentralele.. importam energie scumpa si o livram ieftin catre Ucraina ca, daca tot le-am dat gratuit sistem de rachete, nu ii putem lasa pe intuneric atunci cand ar trebui sa le foloseasca.
Bravo Burdujel.. bravo tata !