Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că a înaintat o solicitare oficială Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, pentru un tratament corect şi o uniune energetică funcţională. El subliniază că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat în mod repetat, în ultimele luni. Solicitarea României, Greciei şi Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, va fi discutată la următoarea reuniune a miniştrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie.
"Aşa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, un tratament corect şi o uniune energetică funcţională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni", a scris azi, ministrul într-o postare pe Facebook.
Burduja motivează că preţul este injust din "lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria şi Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria şi Slovacia; şi cererea suplimentară de energie din Republica Moldova şi Ucraina, care pune o presiune adiţională pe preţurile din regiunea noastră".
"Am spus-o şi ieri la Varşovia, clar şi răspicat: respectăm obligaţiile europene comune ale pieţei unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură şi accesibilă nu poate exista dezvoltare. De preţul energiei depind bunăstarea cetăţenilor noştri şi competitivitatea economiei, salariile şi locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menţinem preţurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechităţile de pe piaţa europeană a energiei", a informat ministrul Energiei.
România, Grecia şi Bulgaria vor prezenta situaţia şi vor cere măsuri la următoarea reuniune a miniştrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie, informează news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Sica în data de 02.10.2024, 10:42)
E normal sa-ti distrugi deliberat sistemul energetic si apoi sa te plangi ca importi energie scumpa???dupa ce a distrus sistemul energetic sinistrul penelist virgil popescu a fost recompensat cu un fotoliu in parlamentul european.ati vrut green deal,asta ati primit.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:14)
nu si-a distrus deliberat, rusii au distrus ucraina si acolo merge energia noastra si a europei de est. ucraina trage pretul in sus. scrie si in articol.
ar trebui sa primim curent din europa de vest in loc la ce dam in ucraina si moldova. asta zice burduja in articol. pt ca normal, nu putem sa-i lasam fara curent. dar sa primim suplimentar din eu de vest macar ceva.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:53)
Asta e o mare minciuna,datele oficiale arata ca doar 7% din energia exportata de noi merge in Ucraina si 4% in Moldova!Fizic si valoric!de aia nu da Burduja date,insa ele apar la INS.Nu mai rostogoliti minciunile lor prin care-si acopera incompetenta.
Avem pret mare la energie pentru ca producatorii statului fac circ prin intelegeri pentru a mari artifical pretul.De aia sunt pusi toti prostii pe acolo,ca sa faca profit prin pret majorat artificial si sa dea banii la guvern unde e foamea pe garduri.
Incredibil ce tine gogoasa asta cu energia exportata!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 12:24)
in toata europa de est e blatul asta intre producatorii de stat? ca, uita-te pe preturi la energie, nu doar in RO sunt mari
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 12:57)
alt mix de energie,vezi daca aia au producatori ieftini
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:30)
daca aveam ministri competenti la energie,prevedeau unde va fi nevoie de ea si cata si ce fel de energie producem
ei pompeaza bani aiurea,urmeaza in CFD la pret foarte generos pentru un tip de energie care dezichilibreza sistemul si cu care te lauzi doar pe hartie,ca real produce on-off ,creste pretul pe piata si nu e viabila in specificul nostru ,in care mai apar si cererimari dinspre Nord Est
miliarde de la UE vreti sa le aruncati in CFD pentru prieteni si api urlati ca apar dezechilibre
marii producatori de stat s-au cartelizat si lasa in offside piata sa explodeze pretul pe echilibrare
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2024, 09:50)
una spune Purtuja si alta fumeaza