Burduja: "România e angajată să facă tranziţia verde într-un mod pragmatic şi fezabil, un exemplu pentru regiune şi lume"

F.D.
Miscellanea / 23 iulie

Burduja: "România e angajată să facă tranziţia verde într-un mod pragmatic şi fezabil, un exemplu pentru regiune şi lume"

România este foarte angajată să facă tranziţia verde într-un mod pragmatic şi fezabil, un exemplu pentru regiune şi lume, şi asta înseamnă utilizarea gazelor pe termen scurt şi mediu, dar şi a energiei nucleare, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC), relatează Agerpres.

"Temele pe care le vom aborda în aceste zile sunt absolut critice. Securitatea energetică şi tranziţia, investiţiile în infrastructură, promovarea energiei curate, facilităţi geotermale, inclusiv prin intermediul Alianţei Oraşelor Verzi, o iniţiativă P-TECC, şi, bineînţeles, reconstruirea sectorului energetic al Ucrainei şi cele mai bune moduri de a sprijini Republica Moldova şi Ucraina. (...) Ştim că avem nevoie de energie sigură. Ştim că avem nevoie de energie accesibilă. Ştim că avem nevoie de energie verde. Dar este foarte greu să le avem pe toate în acelaşi timp. Aşa că am propus să abordăm problema în această ordine: securitate, competitivitate şi prietenie faţă de mediu. (...) Cred că şi dacă nu ar fi existat deloc schimbări climatice, tot am fi fost dornici şi hotărâţi să găsim înlocuitori pentru petrol şi gaze. De fapt, în istorie, cărbunele a înlocuit lemnul, apoi petrolul a înlocuit cărbunele. Şi acum, energia solară şi eoliană, bateriile, energia geotermală şi hidrogenul sunt calea viitorului. Şi România este foarte angajată să facă tranziţia verde într-un mod pragmatic şi fezabil, un exemplu pentru regiune şi lume. Şi asta înseamnă utilizarea gazelor pe termen scurt şi mediu, iar proiectul nostru Neptun Deep va transforma această ţară în cel mai mare producător de gaze din UE în 2027, un an mare pentru noi. Şi apoi să folosim energia nucleară, cele două mari proiecte la care lucrăm la Cernavodă, Unităţile 3 şi 4, şi proiectul SMR de la Doiceşti (proiectul reactoarele de mici dimensiuni n.r)", a afirmat Sebastian Burduja.

El a subliniat că sunt câteva elemente pentru succesul P-TECC, iar printre acestea se numără o viziune comună, voinţa de a face schimbări, curajul şi proiectele mari.

"Primul este să avem o viziune comună. De aceea suntem aici. Şi nu este uşor de realizat. Necesită dialog. Necesită multe compromisuri şi negocieri. Dar cred că putem face asta. Al doilea este voinţa de a schimba. Este întotdeauna mai uşor să faci lucrurile aşa cum au fost întotdeauna făcute. Dar, aşa cum am văzut constant, nu este ceva sustenabil. Aşa că avem nevoie de acea voinţă. Bineînţeles, din punct de vedere politic, este întotdeauna mai uşor să acţionezi pentru următoarele alegeri, nu pentru următoarea generaţie. Dar cred că sunt lideri în această sală care vor acţiona pentru următoarea generaţie şi vor face lucrurile corecte. În al treilea rând, avem nevoie de curaj şi proiecte mari", a spun ministrul Energiei.

Acesta a vorbit despre trei proiecte importante în care este implicată România, respectiv SMR-urile, energia geotermală în Bucureşti şi cablul submarin din Marea Neagră.

Reprezentanţi de rang înalt din sectorul energetic public şi privat se reunesc marţi, la Palatul Parlamentului, în cadrul Forumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC) şi la evenimentul Alianţei Oraşelor Verzi, pentru a discuta despre securitatea energetică, tranziţia energetică, proiectele de infrastructură şi modul în care oraşele implementează strategii pentru a accelera căile curate.

Evenimentele se desfăşoară în cadrul celei de-a cincea reuniuni a P-TECC, organizate de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România şi Atlantic Council, şi vor continua miercuri cu o reuniune ministerială, care se va concentra pe rolul politicii industriale în atingerea obiectivelor noastre transatlantice de securitate energetică şi climă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Da,ati facut o treaba excelenta!ati inchis termocentrale care produceau peste 1500 mwh curent in banda si nu ati pus nimic in loc.ursula, birocratii bruxeleji,psihopatii climatici sunt toti mandri de voi.ati invins,tovarasi!

    1. burduf habar nu are ce este ala curent de banda, acu invata.

      spolierea populatiei pt curent si gaze a fost tot timpul apanajul liberalilor 

      baietii destepti din ambele sunt firme liberale in principal

      la anul vom plati curentul si gazele la valoarea casei, daca nu si mai mult, altfel hotia in grup nu va supravietui, a PSD+PNL 

      Si eu cred ca BURDUJA(si toti cei care lucreaza in energie) confunda banda de curent cu BANDA care conduce ENERGIA din Romania.Domnule banccher,ia aduna bre toti subordonatii din energie si mergeti la ARHIVELE NATIONALE si cautati pana la EPUIZARE,DIRECTIVELE TRASATE si REALIZATE de ROMANI in timpul lui CEAUSESCU. Apoi,INCOLONATIVA,mergeti la FLORARII,COMANDATI COROANE si DIRECTIA CIMITIRULUI unde este INGROPAT CEAUSESCU si CERETII IERTARE ca voi astia,CAPITALISTII de AZI,ati DISTRUS SISTEMUL ENERGETIC NATIONAL,unul dintre cele mai performante din EUROPA. Facetii si o MARE COLIVA.!

    Fără masa specifica

    Un produs superficial, laudaros, crescut pe cei 400000 dolari împrumutați de ta-su și nerambursabile la Bancorex???

    Avem o explicație? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb