Politica trebuie scoasă din energie, dar nu putem scoate geopolitica, pentru că aceasta este lumea în care trăim astăzi, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la o conferinţă de specialitate, informează agerpres.ro.
Potrivit sursei menţionate, "Într-adevăr, trebuie să scoatem politica din energie, dar nu putem scoate geopolitica. Aceasta este lumea în care trăim astăzi şi aş spune că vremurile de azi vin cu mari oportunităţi. Invazia Rusiei asupra Ucrainei a creat premisele ca pentru totdeauna să se elimine dependenţa de gazul rusesc. Ştiţi, există un discurs celebru al lui John F. Kennedy, probabil cel mai bun din istoria umanităţii: 'Nu contează ce face ţara pentru tine, ci ce poţi face tu pentru ţară'. Dar a mai spus ceva: 'Cei care s-au urcat pe spatele unui tigru au sfârşit prin a fi puşi la pământ'. Înlocuim tigrul cu ursul, pentru că şi ursul se poate scutura de noi... În urmă cu 67 de ani, când a fost rostit acest discurs, noi eram în spatele Cortinei de Fier şi nu ne-am dori să vedem aşa ceva întâmplându-se din nou", a spus Burduja.
Oficialul a adăugat, conform agerpres, "Nu există tranziţie fără transport, e nevoie de pragmatism absolut, scheme de infrastructură, şi e nevoie să lucrăm împreună. Din acest motiv suntem aici. Am trimis mai multe proiecte către Fondul de modernizare privind infrastructura din România. Toate au fost refuzate. Mulţumim prietenilor de la Budapesta care au fost întotdeauna de partea noastră şi au înţeles că avem nevoie să investim în infrastructură. Nu se poate să atingi securitatea fără să investeşti în infrastructura de gaze. A fost aprobat un singur proiect legat de Centrala de la Mintia, o centrală importantă de 1.700 de megawaţi, cea mai mare capacitate de pe continentul nostru, dar trebuie să vorbim mai apăsat cu Bruxelles-ul şi la nivel tehnic. Nu e vorba de ceva politic aici. Argumentele sunt pur tehnice şi trebuie să folosim gazul ca şi carburant, combustibil de tranziţie", a subliniat Sebastian Burduja.
Conform sursei precizate, În altă ordine de idei, şeful de a Energie a susţinut că în ecuaţia Coridorului Verde va trebui introdusă şi Georgia: "Trebuie să adăugăm şi Georgia în această ecuaţie pentru a deschide acest Coridor Verde. Ursula von der Leyen a fost la Bucureşti în decembrie anul trecut, când s-a lansat acest proiect. Apoi ne-am reîntâlnit la Budapesta şi ne vom reîntâlni în noiembrie la Budapesta, deci foarte curând, în câteva săptămâni. Acest proiect va fi lansat pe electricitate şi în felul acesta ne putem gândi la un viitor fără gaze, în care electricitatea ne va încălzi casele, va pune în mişcare industria etc. Cred că argumentele sunt doar tehnice. Să punem deoparte tot ce ne desparte, să arătăm că suntem de aceeaşi parte şi, în felul acesta, vom putea investi în infrastructură şi să o folosim", a punctat ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 08:00)
Am zis! Din aceasta dilema, nu putem ieși!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 08:54)
De 3x de ani cat sa investit in modernizarea retelei electrice? Fara energie ieftina, dependenti de import si armata puternica vom ramane sclavi pe veci.