BURSA ACŢIUNILOR SIF OLTENIA NU A REACŢIONAT Dinel Staicu, trimis în justiţie

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2006

Dinel Staicu, trimis în justiţie

Dinel Staicu, pre­şedintele Consiliului de Ad­ministraţie al SIF Oltenia şi fostul patron al Clubului Universitatea Craiova, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată în dosarul Băncii Internaţionale a Religiilor. Potrivit procurorilor anticorupţie, Dinel Staicu a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla.

O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde lei vechi, au fost folosiţi de către Dinel Staicu pentru cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. În preţurile de la acea perioadă ale acţiunilor SIF Oltenia, rezultă că Dinel Staicu ar fi achiziţionat cu acei bani circa 15% din SIF Oltenia.

Ieri, anunţul privind trimiterea în judecată a preşedintelui SIF Oltenia nu a influenţat cursul acţiunilor nici la Bursa de Valori Bucureşti (comunicatul procurorilor anticorupţie a fost trimis după sfârşitul sesiunii de tranzacţionare), şi nici la Bursa sibiană.

Mirabela Coos, de la SSIF , ne-a declarat: "Cred că investitorii din piaţa derivatelor au ajuns la un grad de maturitate care le permite dacă nu să elimine reacţiile emoţionale, măcar să le tempereze. În consecinţă, consider că ştirea conform căreia preşedintele SIF 5 Oltenia a fost deferit justiţiei în cazul BIR nu va avea un impact considerabil pe termen scurt, mai ales că piaţa a fost şi aşa destul de agitată. Este posibil ca pe termen lung să apară unele influenţe atât pe spot, cât şi pe futures, prin prisma preţului iar volatilitatea ridicată să conducă la o lichiditate pe măsură".

Alături de preşedintele SIF Oltenia, procurorii anticorupţie au mai trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe Ion Popescu, fost preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), Radian Răceală, director al direcţiei de creditare din cadrul aceleiaşi bănci, Viorica Duţu, şef serviciu creditare de la aceeaşi bancă.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, Ion Popescu, Radian Răceală şi Viorica Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106,78 miliarde lei vechi şi credite în valoare de 80,53 miliarde lei vechi către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii) au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, adică, plata în rate eşalonate pe 5 ani, termen de graţie de 6 luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare.

Până la această dată, prejudiciul nu a fost recuperat.

Urmărirea penală împotriva omului de afaceri craiovean Dinel Staicu a fost declanşată de Parchetul Naţional An­ticorupţie (PNA) în data de 28 septembrie 2004 într-un dosar penal în care acesta este cercetat sub as­pec­tul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra in­te­re­selor publice în formă calificată, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi ne­ur­mărirea destinaţiei acestora, conform normelor bancare.

Procurorii PNA aveau ele­men­te că Dinel Staicu a solicitat şi obţinut nouă credite, din care nu a rambursat decât sume infime, creând BIR un prejudiciu evaluat, la sfârşitul lunii mai 2004, la aproa­pe 273 miliarde de lei vechi.

Potrivit procurorilor, în pe­rioa­da 1999-2000, Banca Interna­ţională a Religiilor (BIR) a ce­sionat unui număr de 11 firme - aflate sub controlul lui Dinel Staicu - creanţe de 106,7 miliarde de lei vechi decurgând din contracte de împrumut. BIR a cesionat în favoarea societăţilor comerciale BDJ SA Aninoasa, Jiul Vulcanu SRL, Frigorifer SA, Abator Mofleni SA, Avab SA, Mozac SRL, And Kris SRL, Vla­dinex SRL, Practicianul SRL, Paldinex SRL şi Rebega Consulting - toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu - creanţe în valoare de 87 miliarde lei vechi, 537.509 mărci germane şi 919.994 de dolari.

Creanţele au decurs din contracte de împrumut şi din garanţiile aferente, fiind în valoare totală de 450 de miliarde de lei vechi (11,25 milioane de euro).

Anchetatorii au stabilit că, în numele societăţilor, învinuitul a solicitat şi obţinut suplimentarea liniilor de credit, inducând în eroare reprezentanţii BIR.

Astfel, in perioada 1999-2000, a fost creat un prejudiciu estimat, la acel moment, de către anchetatori la 444 miliarde lei. Potrivit documentelor, suma este compusă din: 170 miliarde lei cesiuni creanţă, 269 miliarde lei credite bancare şi 4 miliarde lei reprezentând distribuţii de sume către lichidator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb