BURSA DE VALORI BUCUREŞTI A GĂSIT O MĂRGICĂ Ne-a mai rămas de îndeplinit doar criteriul lichidităţii. Adică, TOTUL!

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie 2016

Felicitări!

Sincer bravo!, bravo sincer, nu ştiu cum să spun altfel decât "sincer", pentru că, da, este pur şi simplu sincer, deoarece este prima dată când piaţa noastră de capital marchează o realizare concretă, iar eu nu mă simt implicat în nici un fel, nici măcar ideatic - nici pro, nici contra - în această victorie, care-mi excede orizontul.

Am intrat pe lista în care oamenii se uită să vadă dacă merităm să ne considere Bursa de Valori Bucureşti drept "piaţă emergentă", un obiectiv central în ceea ce s-ar putea numi "idei strategice" pentru dezvoltarea pieţei noastre de capital, în absenţa unei strategii coerente.

De aici, comunitatea pieţei de capital speră ca, odată apucat acest fir de aţă, ibrişinul să înceapă să se învârtă pe partea noastră, ca să se brodească tişlaifărul Bursei, cu igliţa investitorilor străini, pe suportul mesei din bucătăria statului.

Să dea Dumnezeu să se petreacă minunea asta (ceea ce nu exclud).

Dar, până să fiu convertit la misticism, observ că am fost incluşi pe lista de observare a potenţialelor pieţe emergente, sub obiecţia că deşi îndeplinim opt criterii, totuşi nu îndeplinim pe unul: lichiditatea.

În momentul în care am văzut că obiecţia priveşte lichiditatea, nu m-am mai interesat care sunt celelalte opt - vor fi fiind condiţii logistice ale platformei de tranzacţionare, vor fi fiind instrumente şi norme ale pieţei de capital, vor fi fiind calităţi ale supravegherii şi complexului instituţional - nu mă interesează.

Şi nu mă interesează, pentru că mai bine nu îndeplineam nici unul dintre aceste opt criterii, dar să fi îndeplinit criteriul lichidităţii.

Lichiditatea este substanţa pieţei.

Nu platforma de tranzacţionare este substanţa pieţei, nu normele, nu supravegherea şi nici conceptul instrumentelor, ba chiar nici emitenţii, instrumentele însele, brokerii şi investitorii - ci, fără lichiditate, nu ai piaţă.

Dacă nu ar fi fost îndeplinit, oricare alt criteriu l-am fi putut îndeplini, prin măsuri administrative, dar nu şi lichidatea, care cere o pricepere rămasă misterioasă oficialilor şi autorităţilor pieţei noastre de capital, într-atât de ocultă, încât necesită intervenţia divină.

Cum Dumnezeu întârzie să-şi întoarcă faţa către Bursa noastră de valori, oficialii ei şi-au pus speranţa în cercul vicios al unui truc: hai să intrăm pe lista de aşteptare a potenţialelor pieţe emergente, pentru că, astfel, atragem atenţia investitorilor străini şi poate că unii s-ar aventura să investească, încă înainte să fim calificaţi drept piaţă emergentă, ceea ce ar aflui capital aici, suficient să îndeplinim criteriul lichidităţii.

Nu ştiu dacă lucrurile merg aşa şi mai degrabă nu cred că se petrec astfel de păcăleli, deşi încercarea moarte n-are.

Nu, nu este inutil să te preocupi de raporturile cu mediul investiţional internaţional, iar lista potenţialelor emergente poate că funcţionează ca o reclamă şi naţională şi internaţională - uite, cel puţin ziarul BURSA are cum să scrie că BVB, găina babei, a găsit o mărgică.

În spatele reclamei acesteia (iar victoria BVB pe care o salut, nu este mai mult decât "promotion"), se găseşte realitatea muribundă a pieţei noastre de capital şi nepriceperea oamenilor din vârful ei.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti Lucian Anghel nu ştie ce este lichiditatea.

Lucian Anghel speră să îndeplinească criteriul lichidităţii, prin listarea Hidroelectrica şi oferta publică de acţiuni Petrom a Fondului Proprietatea, la BVB.

A spus asta, într-o declaraţie publică.

Ceea ce înseamnă că habar n-are ce-i aia lichiditate.

Lichiditatea pieţei nu stă în umflarea cu pompa, la un moment dat, a valorii tranzacţiilor bursei.

Noţiunea de "lichiditate" a unei pieţe se defineşte prin gradul de înlesnire/rapiditate a încheierii tranzacţiilor, la preţuri stabile.

Înlesnirea/rapiditatea nu se reduce la performanţele tehnice ale sistemului de tranzactionare, ci înseamnă, în principal, probabilitatea ridicată de potrivire a preţurilor de vânzare, cu cele de cumpărare: cu cât distanţa dintre preţurile vânzătorilor (ask) şi preţurile cumpărătorilor (bid) este mai mică, cu atât lichiditatea creşte, iar ea scade, cu cât distanţa creşte.

Ask-ul şi bid-ul se apropie, în principal, când participarea la piaţă este largă, tranzacţiile sunt frecvente şi fluctuaţia cotaţiei este rapidă, condiţii concomitente care se determină în relaţii reciproce.

Complexitatea procesului presupune multiple determinări, unele generale, altele de detaliu (de exemplu, comisioanele prea ridicate - ale brokerilor, ale bursei, ale depozitarului, uneori determinate şi de taxele supraveghetorului - au efecte distructive asupra lichidităţii pieţei, deoarece lovesc în componenta speculativă a pieţei, care este copleşitor majoritară, într-o piaţă lichidă).

Lucian Anghel nu ştie ce este lichiditatea, el crede că lichiditatea stă în valoarea tranzacţiilor de la un moment dat, când s-ar lista Hidroelectrica şi ar avea loc oferta publică de acţiuni Petrom.

Ar mai exista un înţeles al spuselor sale, cum că revărsarea acestor oferte (considerate valoroase) pe piaţă, ar putea funcţiona drept declanşator al sporirii atracţiei faţă de investiţiile la BVB, dar această idee a fost infirmată istoric, în mod repetat (eu am respins-o teoretic, în BURSA, înainte să fie invalidată practic), astfel că ideea trebuie exclusă, dacă ţinem să afirmăm că preşedintele BVB deţine măcar un grăunte de raţiune.

Pompa nu funcţionează la piaţă.

Lichiditatea are drept trăsătură definitorie stabilitatea cotaţiei - variaţia preţului titlurilor, pe orice direcţie ar lua-o, în jurul unei tendinţe discernabile, cu temei în evoluţia indicatorilor fundamentali din economia reală şi sub influenţa componentei psihologice şi de imagine, din piaţă.

Nici una dintre aceste părţi ale temeiului variaţiei de preţuri nu poate fi absolutizat, fără ca lichiditatea pieţei să nu sufere.

Dacă preşedintele BVB Lucian Anghel habar n-are de ceea ce este lichiditatea, atunci nu are cu ce imagina cum să o amelioreze.

Prudent, Lucian Anghel a afirmat că s-ar putea să ne ia câţiva ani, ca să putem îndeplini criteriul lichidităţii.

Pentru orice există o rugăciune, aşa că trebuie să existe şi una pentru lichiditatea pieţei.

Ceva de genul "Doamne, BVB este atât de mică, încât nu are cum să-ţi altereze planurile eterne, vaste, dacă-i multiplici lichiditatea măcar de zece ori!"

Mă aştept ca, în următorii ani, să-l găsesc pe Lucian Anghel, în genunchi, cu o lumânare aprinsă în mână, făcând mătănii.

Desigur, dacă nu va fi schimbat.

Doamne ajută!

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Eu cred ca e posibil sa crestem lichiditatea. Cum? Pai lichidam cateva societati de pe Bursa. Prima etapa: v-as sugera sa-ncepem cu Oltchim in 9 pasi si apoi cu Oil Terminal dintr-unul singur ...ca-i mai murdara. Etapa a2-a: introducem toate terenurile tarii in capitalurile sociale ale companiilor existente la BVB, facem majorare cs si le lichidam. Daca nu avem de-ajuns trecem Prutul sau Dunarea la bulgari.

    Credeam ca toata lumea se pricepe la fotbal dar iata ca presedintele BVB este un profesionist. Soarta pietei de capital din Romania urmeaza sa fie decisa de un penalty acordat in minutul 95. E un progres al discursului de la barcuta la crucisator. Integritatea pietei a fost distrusa in ultimii 5 ani de cazuri celebre Harinvest, sifuri, rasdaq, fp, listari la londra etc patronate de catre asf si speram la cresterea lichiditatii care scade de la o zi la alta. Cum a evoluat lichiditatea in ultimii 5 ani ? Preocupa pe cineva acest lucru ? Cine va bate acest penalti norocos ? asf ? bvb ? guvernu ? brokerii romani ? brokerii straini ?dna ? micul investitor roman in sifuri care primeste dupa 20 de ani la sif2 banii pe care ia investit ? Cum ar putea fi transpusa pilda talantilor la piata de capital si decidentii ei care nu au facut mai nimic ! Cum sa ne luam inapoi acest talant de aur si sa il punem la treaba ? Unde este situatia eceptionala ? Loteria penaltiului va decide soarta pietei de capital ! Cine vrea sa bata penaltyul ? Piata de capital este in insolventa ! Deci revenim la o intrebare simpla Cum a evoluat lichiditatea in ultimii 5 ani ? Studiu de impact este in sertar la ursache de cand sifurile cumpara incrucisat !

    Eu tot nu inteleg de ce nu putem mai mult de 7 milioane euro/zi. E o limita ori psihologica ori care tine de anumite limite de capital. Ai de luat actiuni de 20 mil de euro sa zicem, intr-o zi nu depasesti 7 mil. De ce? Daca ai vanzatori nu vrei sa-ti faci pachetul cat mai repede? Ii vezi cum se opresc si asteapta inchiderea ca sa ajunga la 7 mil euro. Aproximativ. Chiar si cand se intalnesc 2 grei buyer/seller la un moment dat se opresc si lasa la inchidere restul. Ciudezno.

    1. Omul asta ti-a explicat mura-n gura ce-i lichiditatea. La noi, este atat de ilichida, incat volumele influenteaza pretul.

    Sa nu disperam . Va mai amintiti de gaselnita aero si ce panglici scoateau pe gura...ca va creste..ca abia asteapta companiile sa vina..ca investitorii sunt entuziasmati..ca brokerii in sfarsit si au vazut visul cu ochii. Care este rezultatul dupa 3 ani? Este ca in lupul..ca tot a dat protv filmul..si tot e polinezul mascul alfa

    1. De ce naiba nu se duce in Polinezia lui?

    In sfarsit, mai venim de acasa si cineva le atrage atentia ''barieristilor'' - am aflat de curand ca nu doar Anghel si Misu au ridicat bariere, ci si Dl Ursache, prin anulare de dispuneri de masuri si integrarea lor adliteram in regulamente sau transformare in Norme, tot bariere a ridicat!....

    Make, pls, daca reusesti sa ii faci sa explice ce treaba are lichiditatea cu listarea a inca 1 Milion de companii de stat, care vor fi tranzactionate de aceeasi 3000 de investitori activi, jur ca vei fi in sufletul meu de investitor o adevarata Ariana Huffington a presei romanesti! :) 

    Cand ii aud pe astia ca masurile lor au generat cresterea lichiditatii BVB imi vine sa ii denunt la Diicot!  

    Domnii de la conducerea BVB si ASF : luati va rog, definitia lichiditatii - capacitatea unei piete de a absorbi ordine mari intr-un interval determinat de timp - luati TRANZACTIILE DE PE PIATA REGULAR - AUZITI??? RE-GU-LAR, adica fara ofertele publice ale statului si fara tranzactii Deal, si vedeti dracului care sunt roadele muncii voastre, nu va cocotati pe cresterea economica a Romaniei de 4-5% sase ani la rand! 

    Dincolo de furia mesajului si felicitarile aduse autorului, acest post este un apel la reprezentantii ziarului Bursa de a face lumina - organizare de dezbatere, orice - cu ASF si BVB, ca sa stabilim odata pentru toata lumea ce inseamna lichiditatea asta cu care umbla prin gura acei care se vad apostolii emergentei Romaniei.

    SI in final, salutul brokerilor si investitorilor : Jos Labele de pe Piata de Capital! :)......demiteri, demisii, nu conteaza.... 

    HOTIA ne-a adus aici !

    Lipsa de incredere a celor multi si PACALITI de-a lungul timpului,face ca "piata .. de capital"sa fie o GLUMA buna pentru fraieri. 

    Daca nu ar fi existat FNI,Harinvest,furturile de actiuni si bani, SIFURILE,etc,probabil BVBar fi putut sa fie o PIATA adevarata. 

    Chiar si asa ,daca cei "RESPONSABILI" de aceste fapte ar fi fost pedepsiti de catre LEGE si investitorii si-ar fi recuperat macar PARTIAL sumele FURATE ,increderea ar fi revenit in randul celor ce isi plaseaza banii in actiuni. 

    Cum asta nu s-a intamplat TREPADUSII din BVB vor fi nevoiti sa mai astepte pana cresc alti "investitori"ce pot fi PACALITI.

    Cei care au fost FURATI o data ,nu mai "pun botul"! 

    1. Corect, dar neincrederea nu este singura cauza, la ea se adauga si nepriceperea, nemunca, imobilismul.

      Dl Make, lichiditatea se poate rezolva maine daca se iau urmatoarele masuri;

      1) se ridica aberatia legislativa in ceea ce priveste fondurile de pensii prin care comisionul de tranzactionare este platit din comisionul de administrare-fondurile de pensii doar cumpara actiuni de pe BVB si nu mai vand indiferent de cotatii,deoarece orice vanzare inseamna pierdere pentru societatea de administrare-trebuie sa plateasca comisionul de tranzactionare din comisionul anual de administrare, o aberatie romaneasca 

      2)fondurile de pensii,fondurile de investitii autohtone,sifurile sa poata imprumuta actiuni-astazi nu pot 

      3) tranzactionare in marja pentru retail 

      4)masuri fiscale pentru investitorii de retail 

      5)construirea contrapartii centrale in RO 

      pe pietele de capital mature peste 60% din tranzactii sunt facute de market-makeri plus retail care tranzactioneaza in marja

      Cei de la BVB nici astazi n-au rezolvat aceste probleme... 

      Mda....

      Asta-i o intreaga discutie. 

      Ma duc sa maninc micul dejun, inca n-am ajuns la Redactie.

      Scuze! 

      Nu este singura cauza,aveti dreptate,dar este "CONDITIA NECESARA SI SUFICIENTA",ca piata sa nu functioneze.

      Sa nu uitam de pragul de 5 la suta pentru sifuri.

      Cind spun ca pompa nu merge la piata, ma refer si la toate aceste masuri care pot fi aplicate, dar inca nu sint.

      Bineinteles ca unele, odata adoptate, ar avea influenta in cresterea lichiditatii, dar dezirabilul este lichiditatea venita din larga participare la piata, ceea ce ar fi posibil doar pintr-o reconstructie din fundatii a pietei de capital. 

      Masurile despre care vorbesti, sint, dupa parerea mea ameliorari, perfectionari; eu cred ca este gresita conceptia. 

      Piata de capital nu are drept functie economica sa-i inavuteasca pe brokeri, ci sa ofere cadrul intrarii si iesirii din afaceri, sa dirijeze capitalurile catre societatile care merita sa se dezvolte si sa ofere temeiurile pentru decizii strategice nationale, in economie. 

      BVB nu reuseste si nici nu are de gind sa reuseasca sa joace vreuna dintre aceste trei functii ale rolului sau. 

      Nu a facut-o niciodata. 

      Teoretic, piata de capital ne-ar fi necesara, dar, in realitatea economiei noastre de astazi, ea nu-si dezvaluie necesitatea. 

      In opinia mea, trebuie reluata constructia pietei noastre de capital, pornind de la nevoile clientelei potentiale - economisitori, companii in dezvoltare (socotite pe segmente specifice), decidenti in politica economiei nationale.

      Din pacate, atit cit cunosc comunitatea pietei de capital, nu exista grup capabil de astfel de initiativa si nici macar disponibilitatea pentru intocmirea unui plan de astfel de anvergura. 

      Desigur, suspiciunea este ruinatoare pentru piata.

      bine spus si prea adevarat ...sa nu-i socheze si de maine sa ne trezim ca schimba totul.

       

      Esti sigur ca un fond de investitii/ sif nu poate împrumuta? Eu cred ca nu e cerere/ oferta - care sunt beneficiile daca nu de short sell?

      Tranzactionare in marja nu depinde de Bvb, cred ca depinde de brokeri. Pana la urma e problema lor ce active stau in spatele executarilor. 

    Am citit toate comentariile pana la pct.5.Fiecare articol sau comentariu isi are "adevarul" lui intr-un fel sau altul.Sigur uni comentatori sunt mai "duri" alti incearca sa explice mai metodic...( de ex,Make)

    Dar foarte bine vine agumentarea pe un inteles mai simplu...am retinut afirmatiile de la pct3.si nu in ultimul rand....lovitura de penalty.........

    Daca e sa luan cate ..ceva ..ceva din teoria de marketing...si sa vedem care ar fi actiunile ce trebuiesc intreprinse in vederea cresteri LICHIDITATI....... nu putem exclude nici cresterea nr.de emitenti...asa dupa cum prea "dur" afirma Make in articolul sau..si-l caracterizeaza pe L.Anghel 

    1. Licchiditatea pietei noastre nu poate creste semnificativ prin cotarea altor emitenti, cand cei deja cotati nu reusesc. Este clar ca insistenta in a te plange de numarul si calitatea emitentilor este un nonsens, care a devenit stereotip si cu adevarat Anghel este incompetent.

      N-am zis ca ,cresterea nr. de emitenti este strict semnificativa...doar ca nu poate fi total exclusa.....

      Stiti proverbul cu cat "balta" e mai mare se aduna broaste mai multe. 

      Alternanta...... creste si mai mult oferta...creste si cererea...combinat cu alte actiuni. 

      Iar apoi nu exclud...doamne feri sa nu faca astia de la ....BVB niste prostii....si in final l sunt deacord cu remarcarile si propunerile facute de anticomentatori.

      Concurenta....cererea/oferta + masurile administrative facute cu mult profesionalism sunt convins ca vor da rezultate. 

      Sint de acord cu 7.1., asta sustin si eu.

      Nu cred ca am fost dur cu Lucian Anghel, pur si simplu asa il vad, cind ma uit la el.

      Cred ca de vreo doi ani nu m-am mai uitat la el. 

      Da probabil....are o "mutra" blajina....dar care cere...ceva pumni ...sa se trezeasca.

    exista vreun spot la TV in care sa se mentioneze de Bursa de Valori? sunt multinationale in Romania in care lucreaza sute de corporatisti care ar avea bani sa investeasca in actiunile companiilor unde lucreaza, le-a povestit cineva de piata de capital, de aceasta posibilitate?

    ne cumparam haine de la Zara buluc, putem sa ne cumparam si actiuni la Zara? chiar nu stiu dc au fost aduse la bvb.

    oricum, s-a adresat cineva tinerilor 25-40 de ani sa zicem care nu au venituri sa te dea pe spate, dar nici nu mor de foame, avantajele de a investi in actiuni si in consecinta ale economisirii vs. a afce overdraft sau a cheltui aiurea pe haine si mancare prin card avantaj? 

    1. cata reclama au bancile si cata reclama are BVB? BVB se adreseaza unui segment extrem de ingust, de ce nu il largeste? nu e nevoie de companii aditionale, e nevoie de investitori. si cat timp BVB-ul se comporta arogant, elitist, bancheristic, nu o sa fie in stare sa isi atraga mai multi investitori

    Atata timp cat legislatia permite ca cei care au condus si conduc societatile listate la bvb,sa faca magarii.Altfel spus,daca ne uitam la : SNP,OIL,OLT ,SNN etc si multe altele,de unde rezultate financiare pozitive sunt raritati,poate promova Sobolewsky cat vrea bvb-ul,ca investitorii mari,cei care fac trendurile majore pe burse,nu vor aparea.E nevoie sa se fure mai putin si,daca se poate,deloc.Intai trebuie ca cele listate sa arate investitorilor ca fac profit,apoi vin si investitorii.Cand majoritarii,precum OMV sau capusarii de la OIL,OLT baga mana pana la cot in profiturile companiilor,de ce ar veni un investitor nou la bvb?Sa le creasca burta mare austricilor??

    Birocratie cu impozitul!

    Din profit nu se scad comisioanele bancare! 

    .

    MAKE, iti (va!) mai spun o data dupa care ma abtin: "Multumim ca va informati din Bursa", colt stanga sus pe bursa.ro sa apara si in PRINT! 

    1. Scrieti pe ultima pagina abonamente prin Posta, ca pe site.

      Casete/cd si video le puteti sterge de la Anunt! 

      Multumesc pentru atentionare!

    Povestea asta, seamana cu drobul de sare al lui Creanga.

    Intr-o tara destul de saraca, nu ai prea multi investitori cu capital la dispozitie. Iar alternativa imobiliara este mai atractiva cat timp se pot spala bani in voie si nu se platesc taxe, iar cele care se platesc sunt simbolice. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam.  

    Daca facem glume subtile pe seama pietei in ziarul "BURSA" vom fi mai castigati?

    Dar ce stiu eu, sunt doar un fraier de investitor ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb