Bursa de Valori din Varşovia îşi lansează propria ofertă publică iniţială

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2010

Statul polonez vinde 64% din Bursa de la Varşovia. Oferta pentru investitorii individuali este de 30% din cele 26,8 milioane de titluri puse în vânzare.

Statul polonez vinde 64% din Bursa de la Varşovia. Oferta pentru investitorii individuali este de 30% din cele 26,8 milioane de titluri puse în vânzare.

Astăzi începe perioada de subscriere pentru investitorii individuali

Bursa de Valori din Varşovia (WSE) îşi lansează, astăzi, oferta publică iniţială, ca parte a planului guvernului de a obţine 25 miliarde zloţi (8,8 miliarde dolari) anul acesta, în vederea finanţării deficitului bugetar. Polonia a mai vândut, în acest sens, în 2010, participaţii la cea mai mare companie de asigurări din ţară, la cea de telefonie, dar şi la producători de energie şi cupru.

WSE oferă până la 26.786.530 de acţiuni comune de clasă B, iar perioada de subscriere începută astăzi se va încheia la 28 octombrie, pentru inves­titorii individuali. Tranzacţionarea titlurilor va debuta în 9 noiembrie.

"Oferta WSE este una dintre tranzacţiile majore de pe piaţa de capital, pe care o face Ministerul Finanţelor, anul acesta, după listările PZU şi Tauron", a declarat ministrul Finanţelor, Aleksander Grad, adăugând: "După 20 de ani de transformare economică a Poloniei, debutul WSE la bursă are şi o semnificaţie istorică, marcând începutul unei noi etape în dezvoltarea pieţelor noastre de capital".

La rândul său, Ludwik Sobolewski, directorul executiv al WSE, a afirmat: "Investitorii au oportunitatea să devină acţionari ai celei mai mari burse de valori din Europa Centrală şi de Est, care derulează operaţiuni pe mai multe pieţe şi are cea mai mare rată de creştere şi dezvoltare decât orice altă bursă de acţiuni din Europa".

În cadrul ofertei publice, Trezoreria de Stat a Poloniei, acţionarul majoritar al WSE, oferă acţiunile către investitorii individuali din Polonia şi cei instituţionali.

Fiecare investitor individual trebuie să subscrie cel puţin 10 acţiuni. Totodată, un investitor individual nu poate subscrie mai mult de 100 de titluri.

Condiţiile pentru investitorii instituţionali vor fi anunţate în jurul datei de 29 octombrie.

WSE este cea mai mare bursă de valori din Europa Centrală şi de Est, cu 383 de companii listate pe piaţa sa principală, dintre care 23 sunt străine. Capitalizarea de piaţă combinată a acestora depăşeşte 110 miliarde euro. Companiile care s-au listat anul acesta la Varşovia - 52 la număr, au obţinut 4,36 miliarde de dolari. Cele mai mari oferte au fost lansate de producătorul de energie "Tauron Polska Energia" SA şi asiguratorul "Powszechny Zaklad Ubezpieczen" SA.

Oferta WSE este administrată de "Citigroup" Inc., "Goldman Sachs Group" Inc., "JPMorgan Chase & Co.", UBS AG, "Ipopema Securities" SA, "KBC Groep" NV, "Société Générale" SA, "PKO Bank Polski" SA, "Bank Ochrony Srodowiska" SA, "Alior Bank" SA, "Banco Espirito Santo" SA, IDM SA şi "Wood & Co".

Profitul net al WSE a sporit cu 12% în 2009, la 100,7 milioane de zloţi, iar vânzările au crescut cu 8%, la 199,5 milioane de zloţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb