Bursa de Valori îşi face ATS cu start-up-uri, "rasdace" şi companii nelistate

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 martie 2010

Stere Farmache

Stere Farmache

Stere Farmache: ATS-ul poate fi poarta de intrare pe piaţa de capital a unor noi companii

Forma finală a sistemului alternativ de tranzacţionare (ATS), care va fi administrat de BVB, a fost aprobată, marţi, de către noul Consiliu al Bursei de Valori Bucureşti, la aproape doi ani de când planul de a lansa un ATS a fost menţionat pentru prima dată de conducerea instituţiei.

Dacă, la început, ATS-ul a fost gândit ca o piaţă alternativă pentru societăţile de pe Rasdaq ce nu mai îndeplineau cerinţele de tranzacţionare pe acest segment, acum, conducerea Bursei vrea să aducă pe ATS şi start-up-uri sau societăţi nelistate.

Punerea în practică a proiectului mai depinde de un aviz de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, pe care conducerea Bursei speră să îl primească într-o săptămână, potrivit unor surse. De altfel, Bursa de Valori Bucureşti a făcut deja toate pregătirile tehnice necesare funcţionării ATS-ului.

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a explicat de ce a durat aproape doi ani până când proiectul ATS-ului să fie aprobat de conducerea BVB, chiar în prima şedinţă a noului CA: "Sistemul alternativ de tranzacţionare a fost unul dintre obiectivele Bursei de Valori Bucureşti şi a fost definitivat din punct de vedere tehnic de mult timp, însă proiectul trebuia revăzut din dorinţa ca el să servească unui număr cât mai mare de companii".

Domnul Farmache a adăugat: "Pe acest ATS, vom avea societăţi nelistate, start-up-uri, dar şi companii care nu se califică pe piaţa reglementată. Bineînţeles, va fi nevoie să reanalizăm toate criteriile care trebuie îndeplinite în acest sens. Important este să retransmitem proiectul la CNVM şi să primim un răspuns de la ei".

Stere Farmache susţine că lansarea sistemului alternativ de tranzacţionare va aduce beneficii pentru Bursă, în măsura în care va familiariza companiile cu ideea de finanţare de pe piaţa de capital: "ATS-ul poate fi poarta de intrare pe piaţa de capital a unor companii care, odată tranzacţionate, pot înţelege beneficiile finanţării prin Bursă. Nu trebuie să ne aşteptăm la rezultate spectaculoase dintr-o dată, în mod cert ATS-ul nu va putea depăşi în importanţă Bursa", a adăugat preşedintele BVB.

Potrivit unor surse, motivele pentru care proiectul ATS-ului nu a putut fi pus în practică în ultimii doi ani ţin de neînţelegerile dintre conducerea Bursei şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) asupra statutului pieţei Rasdaq. Se pare că aceste neînţelegeri au fost rezolvate, marţi, de noul Consiliu al Bursei. Comunicatul BVB trimis după şedinţa CA precizează că administratorii BVB au aprobat forma finală a proiectului după discuţiile pozitive cu reprezentanţii CNVM.

Ca să poată fi tranzacţionată pe ATS, o companie trebuie să fie înregistrată la Depozitarul Central şi să nu aibă în statut vreo clauză de preempţiune, care ar putea împiedica tranzacţionarea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. BVB n-a fost in stare sa ataraga o companie sa se listeze, LA noi, societatile mari nu stiu ce e aia listare, cum se foloseste piatad e capital pentru finantare. Patronul nu vrea sa dea o felie si pentru cei care l-ar putea salva de faliment. Prefera sa moara cu bancile de gat, Ce vrea bvb cu ATS-ul e un vis frumos, da' pentru alta tara. De fapt, marti, nu s-a decis nimic concret, au fost si ei la o beuturica si s-au dat mari ca au facut ceva. Sunt tare curios ce firme se vor lista pe ATS. Si cu ROTC-ul s-a facut atata tamtam si parca nu exista.... aaaa, ma scuzati, ROTC-ul exista numai pe foi. Nimic concret.... probabl ca nici FP nu va intra pe ROTC.

    1. vorbe multe , realizari zero . conducerea bvb a fost aleasa pe criterii clientelare nu pe valoare . din aceasta cauza avem rezultatele pe care le avem. listari = zero . pentru ce au fost remunerati ???

      Alegerile de la BVB au fost aranjate. Sunt oameni in consiliu care nu au ce cauta acolo ! suntem de rasul lumii. Mizeria din politica e si in piata de capital. Sa le fie rusine !

      Bvb nu o sa fie o bursa moderna in conditiile de fata. Nu are oameni cu experienta in conducere, cu viziune samd

    Toata lumea care a comentat articolul arata ca nu-l crede pe farmache cu povestile, nu mai scrieti frate cu ats si altele. dati ce era cu imparteala locurilor in CA. Acolo era interesant, si totusi numai o formalitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb