Bursa din Moscova este închisă pentru a doua zi la rând, conform deciziei băncii centrale, în încercarea de a limita carnagiul din piaţă declanşat de sancţiunile dure aplicate Rusiei, în urma atacului asupra Ucrainei, conform Business Insider.
Strategii au avertizat că Rusia devine din ce în ce mai "neinvestibilă", în condiţiile în care o bună parte a activelor sale sunt blocate, iar instituţiile financiare şi companiile globale se străduiesc să taie legăturile cu ţara. Bursa din Moscova este închisă de la începutul acestei săptămâni, iar o decizie privind reluarea tranzacţionării va fi luată de banca centrală a Rusiei miercuri dimineaţă, potrivit sursei menţionate.
Este doar una dintre măsurile luate de bancă pentru a încerca limitarea daunelor provocate de noile sancţiuni luate împotriva Rusiei. Statele Unite şi aliaţii săi au agreat eliminarea unui grup de bănci cheie ruse din sistemul SWIFT, o reţea globală de mesagerie esenţială pentru plăţi internaţionale. De asemenea, s-au angajat să impună măsuri prin care să împiedice banca centrală a Rusiei să folosească din rezerve pentru a evita sancţiunile, mai scrie Business Insider.
Gustavo Medeiros, şef de cercetare la administratorul britanic de fonduri dedicat pieţelor emergente Ashmore a scris, într-o notă adresată clienţilor: "Acţiunile agresive ale Rusiei cresc puternic riscul ca această piaţă să devină neinvestibilă pentru investitorii din ţările occidentale, din cauza sancţiunilor aplicate sau din motive de guvernanţă/morale".
Luni, banca centrală a Rusiei a ridicat dobânda cheie de la 9,5% la 20%, în încercarea de a opri căderea dramatică a rublei, ce a atins minime record. De asemenea, a ordonat traderilor să nu vândă active ruseşti în numele străinilor.
Săptămâna trecută, bursa din Moscova a suferit o scădere devastatoare de până la 50% într-o singură zi. Dar, banca centrală nu poate face prea multe pentru a opri instituţiile şi companiile care rup legătura cu Rusia, ceea ce probabil va accentua stresul asupra sistemului economic al ţării, conform publicaţiei menţionate.
Giganţii energetici British Petroleum şi Shell au anunaţat că vor renunţa la deţinerile sale în companiile ruseşti, prima fiind gata să înregistreze o pierdere de 25 de miliarde de dolari prin vânzarea pachetului de aproape 20% din compania de explorare petrolieră Rosneft.
MSCI, principalul furnizor global de indici, a anunţat că are în vedere eliminarea activelor ruseşti din indicii săi de referinţă, ceea ce va reduce investiţiile străine în Rusia, mai scrie Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2022, 21:38)
Va fi inchisa bursa pina la shimbarea adunaturi care se crede a fi un guvern.