Bursa e pe moarte şi aparţinătorii legali se gândesc cum să redacteze ferparul

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2016

Bursa e pe moarte şi aparţinătorii legali se gândesc cum să redacteze ferparul

Franklin Templeton - retragere strategică, asumarea neputinţei sau manipularea pieţei de capital?

Am avut o săptămână cu evenimente răvăşitoare. Am consumat ceva emoţii şi vom consuma încă şi mai şi, imaginându-ne consecinţe viitoare, evaluând perspectivele. Desigur, vom evalua greşit...

A fost publicarea convocatorului Fondului Proprietatea, cu ordinea de zi a Adunărilor Generale, ordinară şi extraordinară, ale Acţionarilor, din 31 octombrie, cu comunicarea valorilor scăderii capitalului social, în conformitate cu legea.

A fost anunţul FP de vânzare a unei părţi nedeterminate din deţinerea SNP Petrom, de 19%.

În opinia mea, e începutul sfârşitului BVB, nu că actele descrise ultra ar reprezenta cauza, ele fiind doar simptome ale metastazei unui cancer declanşat încă de la naştere, aş îndrăzni să afirm de la concepţie, afecţiune ce nu poate conduce decât la moartea, mai grabnică sau amânată, a pacientului.

Trecerea FP şi a SIF-urilor de la contabilitatea românească (RAS), la cea internaţională, aduce Proprietatea de la un profit scriptic de 784,64 milioane de lei, la o pierdere de 565,1 milioane de lei, pentru anul 2015.

S-a afirmat că e o chestiune pur contabilă, ceea ce nu e adevărat. Fondul Proprietatea este o întreprindere perdantă din construcţie, un titlu nesigur şi supraevaluat, chiar şi la o fracţie din valoarea nominală (care n-a fost atinsă nici măcar o secundă, nici măcar în ziua listării!)

FP e alcătuit din participaţii la societăţi nu tocmai transparente, 13 listate (28%), 32 nelistate (61%), nerentabile, cu perspective de a deveni nerentabile sau imprevizibile, administrate dubios, căpuşate de grupurile care le-au luat în arendă, în unele cazuri.

Acţionarii au dobândit, în semnificativă proporţie, părţile deţinute, prin trafic pe o piaţă haotică de drepturi litigioase, evaluate după criterii obscure, achiziţionate la valori profund discrepante.

Principalele deţineri ale FP sunt la companii şubrede, fără producţie competitivă, fără planuri viabile, fără cercetare şi proiectare care să promită articole revoluţionare destinate unei pieţe determinate. Companii care depind de reglementări de preţ, de politica acţionarilor majoritari, de resurse naturale.

Reducerea capitalului şi a valorii titlurilor nu e nici o surpriză, nici o nenorocire, în sine. Nici distribuirea a jumătate de milliard de lei, în compensaţii de 5 bani, nu e un lucru total greşit.

De ce cumpără cineva acţiuni? Din trei posibile motive: să obţină o poziţie de control într-o întreprindere, să încaseze dividende sau să beneficieze de creşterea valorii deţinerii.

Cuiva căruia îi diminuezi proprietatea, îi iei dividendele şi îi îngrădeşti perspectivele, trebuie să îi oferi o compensaţie.

Înstrăinarea acţiunilor Petrom nu e ceva prostesc.

O companie deţinută de un investitor strategic major nu are interesul să distribuie dividende şi va merge spre delistare.

OMV e condusă de nişte austrieci, dar banii vin din Rusia, din China, din alte părţi.

OMV Petrom va plăti dividende la Viena şi nu la Bucureşti, prin compania care o patronează.

Societatea a mers strună, aşa cum ne-a tot explicat, pe bani, PR-ul petrolist, datorită politicii nemţeşti şi managementului superperformant prestat de doamna Mariana Gheorghe, eroina civilizatoare care a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Un succes, ce mai! - deşi ar fi de remarcat că austriecii continuă să opereze în România şi sub brandul "OMV" (Logan nu se vinde la noi şi ca Dacia şi ca Renault, valoarea locală a mărcii e clară!). Când a început să cadă preţul petrolului, calificarea incontestabilă a Marianei Gheorghe n-a mai fost în stare să performeze într-atât de sublim încât să compenseze deprecierea preţului hidrocarburilor. Tendinţa preţului ţiţeiului e să scadă. De ce oare? Că nouă ni se spunea că rezervele sunt limitate critic. Că, cică, să cumpărăm petrol, aur şi pamânt, că Dumnezeu nu mai face altele! De ce n-o mai face, oare, săracul? Nu poate pentru că a făcut deja prea mult, că sunt stocuri inerte pe care nu le vrea nimeni? Dacă demiurgul a scos nişte produse din fabricaţie, o şti el ce ştie, e mai vechi în funcţie decât Gherghina, chiar şi decât Isărescu...

Proprietatea va lichidiza ceea ce eu aş îndrăzni să numesc un activ toxic.

Ce va face, însă, cu banii? Ce perspective de plasamente sunt? Bursa românească vehiculează o lichiditate derizorie, listări private n-au mai fost de 8-9 ani, mai apare câte un IPO, trâmbiţat triumfalist, la câte o năzdrăvănie de stat...

Ce poate face Franklin Templeton altceva decât mărunte manevre speculative?

Mai e o problemă... FP a încercat să vândă pachetul Petrom când titul era 0,4 lei/acţiune. Va vinde la 0,2 lei/acţiune, poate mai ieftin. Dacă va fi dispus cineva să facă un deal...

Petrom a scăzut cu 4% imediat, în ziua în care FP a făcut publică intenţia de vânzare. Cu cât va scădea dacă vânzarea nu va fi efectuată? Cu cât va scădea dacă aceasta se va face la un preţ foarte jos? Cât de mare va fi panica pe o piaţă minusculă, cu lichiditate de 2 milioane pe zi?

Cât de emoţional vor reacţiona investitorii privaţi, fără pregătire financiară, dar cu deţineri oarecum importante, nu numai la Petrom sau FP, ci şi la SIF-uri, şi la companiile din energie?

SIF-urile, la rândul lor, au deţineri atât la FP cât şi la Petrom.

Mi-amintesc, în 2012, când lucram pentru un client care încerca să adune voturi particulare din acţionariatul unei societăţi de investiţii financiare, că, între majoritatea care se lupta pentru supremaţia în CRA şi acţionarii reziduali, am descoperit surprinzător de multe pachete mărişoare la nişte iluştri anonimi. Cum se vor comporta unii ca aceştia pe o piaţă cutremurată?

După părerea mea, BVB e la un pas de colaps. Nici ăsta nu e un lucru tocmai rău. Ca să construieşti un edificiu durabil, trebuie să demolezi magherniţa.

Cineva anticipează oare asta? Cineva cu resurse, know how, instrumente la îndemână...

Fondul Proprietatea a anunţat, imediat după povestea cu OMV Petrom: "(FP) îşi menţine interesul de a vinde participaţiile deţinute la subsidiarele Electrica, precum şi la alţi distribuitori de electricitate şi gaze naturale" (Agerpres).

Oficialii FP au mai precizat: "FP analizează în mod regulat piaţa în vederea realizării unor potenţiale tranzacţii la nivelul companiilor din portofoliu, cu scopul generării de valoare pentru acţionarii săi şi creşterii «free float»-ului pe piaţa de capital. După cum am menţionat în trecut, ne menţinem interesul de a vinde participaţiile deţinute la subsidiarele Electrica, precum şi la alţi distribuitori de electricitate şi gaze. Atunci când vor exista evoluţii semnificative, cu impact material, privind astfel de tranzacţii, vom anunţa ca de obicei întreaga piaţă, prin intermediul unui raport curent".

Care e sensul acestei avalanşe de comunicate, după chiar publicarea convocatorului cu ordinea de zi?

Articolul 244 din legea 297/2004 (legea pieţei de capital) defineşte abuzurile de piaţă. Potrivit acestui articol:

(5) Manipularea pieţei înseamnă:

a) tranzacţii sau ordine de tranzacţionare:

1. care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare;

2. care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial;

(...)

c) diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice altă modalitate, care dă sau ar putea să dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi ştirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare (...)

(7) În sensul prevederilor alin.(5), fără ca enumerarea să fie limitativă, următoarele situaţii sunt considerate operaţiuni de manipulare a pieţei: acţiunea unei persoane sau a unor persoane, care acţionează în mod concertat pentru a-şi asigura o poziţie..."

Franklin Templeton lucrează predilect pe pieţe emergente. Nu chiar pe toate, cu precădere pe cele cu reglementări sumare, vagi, cu legislaţie insuficientă, cu o cultură financiară redusă, cu aparate de control nepricepute şi corupte. Acuze de manipulare a pieţei au mai fost proferate...

În 2010, spre exemplu, Mark Mobius a fost anchetat de către Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Turcia (SPK), la solicitarea mai multor investitori.

Şeful FT a declarat, în octombrie 2010, că bursa turcă ar putea suferi o corecţie de 15-20% până la sfârşitul anului. Bursa a încheiat şedinţa din acea zi în scădere cu 3 procente. Pierderile unor brokeri locali au fost mari. Franklin Templeton a contribuit la speculaţii în sensul discursului lui Mobius.

Cum s-a ajuns aici

Când s-a hotărât, de către obscure foruri tutelare, ca România să renunţe la economia planificată şi să intre în rândul lumii capitaliste, au început problemele. Nu se mai pomenise aşa ceva în istorie, ca o orânduire socio-economică mai nouă să crape şi să determine un stat să se întoarcă la una mai veche. Anacronismul năştea incidente bizare, insolubile, ca o teoretică întoarcere în timp din literatura SF.

Comunismul a fost prima orânduire proiectată în avans, în teorie, implementată nu aşa cum se gândiseră autorii, în societatea post imperialistă falimentară, ci în climatul feudal din Rusia şi Mongolia, exportată apoi şi dezvoltată în sisteme de referinţă create artificial de forţa majoră a obligativităţii impuse militar.

Constituirea patrimoniului Statului socialist, deşi reprobabilă, a fost posibilă tehnic fără mari inconveniente. Naţionalizarea este un proces fezabil, natural. Rechiziţia, fuziunea şi administrarea centralizată erau practici cunoscute şi aplicate în istorie.

Privatizarea a presupus reversia unor acte concepute ca ireversibile. Cum dai fiecăruia, în mod just, ceea ce comuniştii au luat cu japca, în mod injust, de la toată lumea, mai mult de la unii care aveau mai mult, dar care nu mai sunt?

Capitalismul presupune existenţa capitalului

Ca să treci o avuţie patrimonială, din patrimoniul Statului în patrimoniul unor particulari, cel mai simplu e să vinzi. Ca să vinzi, trebuie să ai, pe lângă ceva atractiv de vândut, şi cumpărători cu bani.

De avut, Statul Român, avea, în 1990, fel şi fel de active, unele mai atractive, altele mai puţin atractive, unele de-a dreptul respingătoare. Şi douăzeci de milioane de muşterii, cu mânuţele pe vitrină, ca fetiţa cu chibriturile dar, ca şi numita fetiţă, fără o leţcaie. Ca să vândă pe bani, Statul ar fi trebuit să discute înafara graniţelor, unde erau amatorii cu bani. Dar sloganul zilei era "Nu ne vindem ţara!"

Nu era politic să tratăm cu străinii. Başca, aceştia s-ar fi târguit straşnic şi ar fi vrut să cumpere numai unele exponate, pe când Statul Român voia să le mărite şi pe cele fără căutare. Mai ales pe acelea...

Soluţia a fost o regrupare a activelor din stoc şi mai multe valuri de cuponizare, care presupunea o alocare democratică a averii socialiste, a întregului popor, întregului popor, luat individual, proporţional cu hârtiile distribuite.

S-a mai pus problema despăgubirii unor anumiţi păgubiţi ai Naţionalizării, fie prin returnarea pagubei în natură, fie cuantificând aceasta şi acordând reparaţii dintr-un fond special alcătuit.

Grosso modo, străbătând toate etapele metamorfozei, aşa s-au născut Fondul Proprietatea, SIF-urile şi alte larve şi gângănii care urmau să bâzâie şi să duduie în liniştea economică apăsătoare instaurată în urma tragerii obloanelor socialismului victorios, recent înfrânt.

De unde (nu) vin banii în economie?

Există două căi esenţiale de a finanţa o economie: cea germano-japoneză, prin bănci, şi cea anglo-saxonă, prin piaţa de capital.

În România post-revoluţionară, băncile au preferat să dea bani populaţiei, alimentând consumul şi umflând bula imobiliară.

Bursa a funcţionat şi funcţionează ca o enclavă speculativă destinată unui cerc restrâns de aventurieri, cu o minimă interferenţă cu sectorul productiv.

Păi, şi atunci, economia reală de unde îşi ia resursele necesare, banii trebuincioşi? Răspuns corect: de nicăieri, nu şi-i ia! Sectoarele cu oarecari perspective sunt subfinanţate, blocajul financiar e peren, datoriile se rostogolesc, Statul risipeşte subvenţiile pe perdanţi, micii particulari sunt de capul lor, marii particulari sunt străini, pieţele sunt dominate de multinaţionale care îşi risipesc preaplinul acumulat acasă, start up-urile sunt doar un subiect trendy la team bulding-urile de corporatişti, între dejunul duminical folcloric la pensiunea "Scroafa îngălată" şi coţăiala cu Mariana de la contabilitate...

Fondul Proprietatea şi SIF-urile, butaforia din vitrină

La SIF, ideea a fost simplă: unele active produc profit, societăţile mici, din provincie, se arendează unor şmecheri şi produc cash. Sunt fabrici cu parc de maşini, cu salariaţi, cu cheltuieli curente - benzină, diurne, comodate, credite, chirii, rechizite, reparaţii, protocoale, tot arsenalul de cheltuieli mărunte. Dacă nu curge, pică, se asigură lichidul modest dar util, se dau sinecure, slujbe aiurea, ca la Mafie - no show şi no work jobs, la cumetrii.

La nivel superior, se realizează un profit, se dau dividende. Dreptul "rezidualilor" de a le încasa se prescrie (treabă discutabilă asta, cu prescrierea dreptului de proprietate!). Dividendele se repartizează celor ce deţin controlul. Se fac investiţii pe termen scurt şi alianţe ad hoc.

De exemplu, prin 2010-2012, la SIF 4 Muntenia, un "amator", Gheorghe Iaciu, a investit în acţiuni SIF Muntenia cam 30 de milioane de lei, a încasat dividende în total de 13,5 milioane de lei şi şi-a vândut participaţia cu 42,3 milioane de lei, realizând un profit general de 25,8 milioane de lei, adică o marjă de 86% în vreo doi ani.

Mai vin aşa numiţii "investitori străini", care cică aduc bani în România. Aduc doar pentru a scoate mai mulţi, ei nu investesc, cu adevărat, în economie.

SIF-urile se mulg temperat în timpul anului şi se tund masiv o dată pe an. Când apare câte un om de afaceri adevărat, se termină cu dividendele aiurea şi iese scandal, se lasă cu denunţuri şi coaliţii ale hoţilor.

Cu Proprietatea e un pic altfel...

Prin 2009-2010, a avut loc o goană febrilă după titluri aflate în litigiu, traficate de fel şi fel de samsari, ca pe vremea cupoanelor, cu largul sprijin (penal) al ANRP. S-au dobândit acţiuni FP la 0,1-0,2 lei.

Listarea a fost aşteptată ca un cireş copt. Se spunea că, în sfârşit, piaţa românească de capital oferă o oportunitate de investiţie majoră, ca se va sparge ţeava cu bani. Toată lumea manifesta un optimism debordant.

A venit ziua aceea din 2011. Entuziasmul s-a consumat lent, dar sigur, ca-ntr-o căsnicie... Valoarea - mult sub valoarea nominală, neatinsă nici astăzi...

Acum, Mobius & co. sunt unşi cu toate alifiile, au văzut multe la vremea lor. Chiar nu ştiau cum stau lucrurile, chiar se îmbătau cu apă rece?

S-a vorbit la un moment dat, în unele cercuri, de o manevră perversă, semi-politică, de atragere a Qatari Sovereign Fund prin îmbârligarea unui şeic, rudă cu Al Thani, de prin Qatari Investment Authority, care n-a mers, s-a gripat la un moment dat. Firma de imagine şi lobby era Bell Pottinger, cea care consilia Statul Qatar, reprezentată la noi de un oarecare Daniel Laurenţiu Ionescu, omul lui Udrea şi Videanu. Poate că nu era nimic adevărat, brokerii, bancherii şi ziariştii sunt mai răi ca babele, la capitolul bârfă.

FP stagnează, lichiditatea scade pe Bursă, Sobolewski primeşte bonusuri de performanţă.

FT face mare caz de listarea la Londra, petrecută pe 29 aprilie 2015, listare necesară pentru atragerea unor volume enorme de bani, proporţionale cu noua anvergură, de titlu tranzacţionat în UK.

De-aia nu creşteau acţiunile FP la Bucureşti, că era piaţa prea mică pentru un titlu atât de mare!

32% din acţiunile FP merg în Anglia, să se tranzacţioneze ca GDR. Prima zi - echivalentul a 150 milioane de lei!

A doua zi - 7,6 milioane, a treia - 3,2... 16.000.000 pe 5 mai... Apoi 1,7... 2,3...

Apoi, la nivelul unei zile mediocre la BVB.

Maxime de volum lunar, de la listare: 49 milioane USD (octombrie 2015), 29 milioane (iunie 2016)... Septembrie 2016 - 8 milioane, până acum.

0,92 milioane de lei pe zi, la Londra, faţă de 2,12 milioane de la Bucureşti...

Între timp, companiile energetice la care are FP deţineri au pierdut din profitabilitate din cauza scăderii tarifelor la energie...

Nava amiral a Armadei de capital a Tigrului Europei riscă să devină o bărcuţă din Herăstrău...

Un titlu constant subevaluat nu mai e subevaluat, atâta valorează! Şi are unde să mai scadă!

Bursa de valori românească va muri. Dar nu glorios... Nu în urma unui crah răsunător. Ea va scădea, va slăbi, se va mişca din ce în ce mai anemic, până într-o zi când, venit la serviciu să-şi încaseze gratificaţiile de succes, Sobolewski o va găsi ţeapănă, cu ochi sticloşi, cu un BET scurgându-i-se din gură, sub un birou...

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. draga domnule Mihai,

    singura modalitate de a face intr-adevar bani este prin metoda concurentei neloiale. A fost practicata din vremea antica incepand cu asediul Troiei si nu crede ca se va termina cu delistarea FP. Vanzarea Petrom nu are alt scop decat acela de a fi cumparata de OMV. In 2011 acest lucru a fost imposibil datorita problemelor din contabilitate, unde capitalul social era un fel de numar complex, avand atat parte reala cat si parte imaginara. Acest lucru a dus firma Blackrock intr-un blocaj de index, care s-a transferat pana in Elvetia, compania OMV PETROM fiind singura firma de pe mapamond care intra consecutiv in index, fara a fi iesit niciodata. Astfel cu ajutorul domnului Florin Georgescu se niveleaza nivelul numarului complex si in anul 2013 nu mai exista decat valoarea de aprox. 5 miliarde. In anul 2015 , martie , Blackrock hotaraste sa lichideze indexul care prezenta OMV PETROM din familia iShares. Ulterior in data de 19 septembrie 2016, pe buna dreptate este inlocuita OMV PETROM, care in ciuda unei pierderi de numai 200 milioane in comparatie cu 1 miliard a OMV nu ofera nici un dividend. In aceeasi zi a aparut si comunicatul domnisoarei Lacramioara Pintea in care se promitea oferirea unui dividend de cel putin 30% . Aceeasi doamna care in februarie 2007 emitea celebra rectificare de comunicat pentru Oltchim:-) 

    1. ... o sa cumpere OMV... sau vreo banca baltica... dar de ce trebuia jucat acum, in coregrafia asta?

      ... teoretic, ar trebui sa lucreze in folosul actionarilor prezenti, nu al celor viitori si potentiali... Gresesc?

      ar fi obtinut imediat acordarea de dividends penrtru Petrom daca punea in balanta dividendele OMV acordate Iin primavara.OMV nu mai are acord pentru egalzarea profitului cu E&P GmbH din 2013 .Singura sursa veritabila de cashflow a ramas Petrom. O evidentiere a acestui lucru inainte de iesirea din indexarfi marit sansa ca Petrom sa creasca mai mult decat OMV pe bursa.Priveste analizele Moody la obligatiuni OMV PE agina lor de internet exista un gap intre 2011 SI 2015;-)Transformatea SCF in BOE nu a fost inteleasa de Moody, Romania found singura Tara mondiala unde se foloseste 1 BoE equiv 5400 scf in loc de 6000.Si asta din 2005:-)Da Moody n-a citit rapoartele anuale. Ei dau numai ratinguri....

      Nu uitati ca FT London este doar un simply vasal al FT Luxembourg.ASF nu mai are niciun rol in supravegherea FP, el fiind in subordinea autoritatii din Luxembourg din 1 aprilie 2016.... Daca vreti o asemanare in privinta denumirilor diferenta intre WBS Srl si Ltd..nu este usor de sedimentat.. Bineinteles ca se lucreaza intotdeauna in folosul actionarilo.r. Domnul Mobius nu mai este in consiliul de supraveghere Lukoil?

      consiliul director, nu de supraveghere. Nu a mai candidat si astfel a plecat in iunie 2015.

      Ltd, il mutam pe Misu la ei.

    D-le Mihai, pareti bine documentat, scrieti frumos, in multe locuri puneti punctul pe "i" si asta imi place. Pareti bine intentionat de a apara existenta amaratei noastre burse insa nu inteleg de ce va luati de Franklin Templeton? Pt ca actioneaza in spirit capitalist? Pt ca incearca sa-si duca la indeplinire mandatul? Credeti ca au in statut vreun paragraf care-i angajeaza pe vreo cale filantropica cu bursa noastra sau cu Romania? Eu cred ca singurul lor obiectiv este sa-si satisfaca actionarul pe cale legala iar actionarul cere bani, nu filantropie.

    Totusi, exista o solutie ca FP sa nu fie dizolvat insa nu sunt sigur daca va place sa va bagati in asta. Priviti in profunzime si realizati, care este adevaratul motiv pt care o "closca de aur" ar fi decapitata? ... in principiu pt ca nu mai face pui. ...Si de ce nu face? Pt ca in majoritatea companiilor din portofoliul FP, statul este majoritar sau minoritar si ca acest stat, prin parghiile care le detine la nivel de conduceri de companii sau institutii, nu permite o adevarata economie de piata. In parte datorita unui fals patriotism condus de unii "baieti destepti" cu sintagma pe care chiar dvs a-ti mentionat-o "Nu ne vindem tara" si prin care ei retin un leu pt .."Ateneu" si altul pt ...ei, iar pe de alta parte, alti "baieti destepti" ce impun coruptia sau nepotismul ceea ce dezvolta ...subdezvoltare sau mult mai putini bani in dividende ori valoare companii deci mai putini bani in buzunarele actionarilor FP decat varianta lichidarii. 

    E trist dar asta-i adevarul, daca bursa moare, ea moare din cauza noastra pt ca in definitiv noi suntem statul ...condus de "baietii destepti"!

    P.S. Tot pt salvarea amaratei noastre burse, incercati sa scrieti un articol la fel de frumos despre esecul nationalizarii Oltchimului cu maj de cap in urma unor introducerii de terenuri din partea statului si al viitoarei sale privatizari care probabil va duce la delistare sau despre iminenta nationalizare frauduloasa de la Oil Terminal dupa reteta Oltchim. Doua companii sterse de la bursa dar si din valoarea FP.  

    1. Actionariatul cere bani, nu filantropie... Daca m-ati angaja sa administrez o societate, mi-ati remunera triumfalismul?

      ... nascut din incest, lovit de pastila de a doua zi si semi-chiuretat. S-a nascut si a primit nota zece la evaluare. Nu e nici legal, nici moral si nici usor sa-l sufoci cu perna, dar nici viabil nu e iar, daca traieste, asta nu e viata...

    Purul adevar!

    Bvb da un Duster daca investesti pe bursa, curaj cainele las! 

    exista si alte companii decit FP si OMV pe bursa ; au fost si ani cind mergeau mai bine si tot cam cu aceleasi companii la care s-au mai adaugat altele.contextul international e mai complicat.pe de alta parte ma intreb daca mesajul autorului,subinteles-vindeti ca se duce dracului bursa-,nu are acelasi efect de manipulare ca cele incercate de FP

    1. Eu nu sint jucator pe piata de capital romaneasca. N-am instrumentele, mobilul si informatia privilegiata pentru a manipula bursa. Ca aceasta se duce dracului, se vede cu ochiul liber si nu e interzis a o afirma, ca opinie sau chiar ca analiza. Pe de alta parte, n-am spus "Vindeti!", ca nici n-ati avea cui... Cred ca asta e problema BVB, in general, si a FP, in particular: Am o bancnota pe care scrie "100 de lei", mi s-a spus inca de la punerea ei in circulatie ca face 70, nu mi-o primeste nici o casiera, nici sa fac cumparaturi de 20, nimeni n-are sa mi-o schimbe, daca o dau, isi pierd valoarea si monedele din buzunar dar toata lumea mi-o lauda si imi explica ce bogat sint...

    Din momentul in care au inceput listarile la Londra ale companiilor romanesti, soarta BVB a fost pecetluita, nu prea mai are de unde sa creasca. Macar daca eram destepti si le listam la Viena, unde SNG, El si FP ar fi fost vedete si ar fi avut si un pret bun (se poate verifica, companiile de la Viena au un PER mult mai mare decat cele de la BVB).

    1. ... dar nu numai imagine...

    Felicitari ! Imparatul este gol si e gol demult, doar ca sunt foarte putini care spun asta chiar daca este evident pentru toti. Si e de inteles.

    1. Acum sa vedem cum il imbracam...

      Ca pe mort...

    „Condus de Randament“

    "Bursa de Valori Bucureşti (BVB) demarează un concurs pentru investitorii de pe piaţa de capital, marele premiu fiind un autoturism Dacia Duster Laureate, dar şi un voucher de cumpărături în valoare de 3.0000 de euro, o vacanţă premium de şapte zile şi multe altele. 

    "

    FOARTE TARE! 

    1. Acu' douajdeani, ma amuzam teribil cind vedeam in filmele americane cum dadeau bancile prajitoare de piine la deschiderile de cont... Intre timp, i-am ajuns din urma pe yankei. Ma rog, lasa ca am vazut o editura care inscriptiona stilouri Mont Blanc si brichete Dupont ca promotionale pentru niste inspectori scolari care erau teoretic clienti de 100-150 de lei pe an, acolo se explica... Dar un Duster inscriptionat cu fata lui Sobo as vrea si eu, mai ales ca e posibil sa fi subscris la SIF-uri in contumacie si sa fiu eligibil, asa prescris cum ma aflu...

      pentru cine doreste da cumpere integral Oltchim, acela cand se introduce in concurs?Am vrut sa scriu la doamna Andreea Manole de la Moldova, da nu mai are adresa de email pe pagina web. Probabil au fost cereti prea multe de cand s-a aflat ca e mai taleentata ca Samantha:-)

      Oltchim + 900000000=900000000

      In Romana rezultatul Este OLTCHIM S.A. Intrebati pe domnul Toader daca e cum va spun eu. Bineinteles daca nu e prea ocupat cu actualizarea paginii de Internet a KPMG Moldova S.R.L., a Moldovan liimited liability...cum de putea citi pana in 14 septembrie...

      Oare castig?

    Ma intereseaza foarte tare ce banci au mai acordat credite garantate cu actiuni FP, inafara de, foarte probabil, BCR, Citi si Credit Europe Bank. Bineinteles, orice informatie suplimentara e binevenita.

    1. Unicredit, BRD si grecii.

    oala este goala. asa cum am previzionat in momentul in care fostul cnvm, derogand de la canoanele SEC (sic!) a hotarat sa emita - in locul unei instructiuni - un regulament propriu pentru "manaria" numita fondul proprietatea (in fond, un fond de investitii ca oricare altul)!

    Templeton face ce trebuie in interesul actionarilor (in special eliott), ca altfel zboara si nu mai incaseaza comisionul gras de administrare.

    In tarile foste socialiste nu faci piata de capital fara listarea companiilor de stat. Nici Polonia nici China sau altele, n-au reusit altfel. Dupa care, urmeaza companiile cu capital local, atat cat sunt.  

    Aspecte din categoria:  

    -romanii nu isi sustin propriile companii ca strainii, iar daca o fac sunt acuzati de nationalism  

    -actionarii majoritar de stat sau privat strain prefera sa nu listeze nimic, sa poata fura in voie  

    -populatie inca destul de saraca si needucata 

    -slaba protectie a actionarului minoritar si istoric bogat de tepe masive in sectorul finainciar dupa '89

    ... cu alta ocazie. 

    1. 1. Nu mi-e foarte clara structura actionariatului FP. 2. In opinia mea, bursa romaneasca a fost excelent gindita... mai slab realizata... 3. Listarile au fost odioase... 4. Ca sa capatam oarecare mindrie nationala, trebuie sa ne asumam ridicolul patriotardismului de pina acum, istoria mistificata, basmele cu resursele si harnicia... 5. Trebuie sa invatam sa respectam proprietatea particulara... la noi nici asociatii minoritari, nici actionarii n-au drepturi. Si sa incetam porcaria asta cu rezidualii si cu drepturile lor care nu exista. 6. N-am nimic cu ideea de companie de stat, listata sau nu, am cu evaluarea, cu netransparenta, cu prostia...

      Polonia si China sint doua economii false, umflate cu pompa, necompetitive, subventionate politic, una din exterior, cealalta din interior. Dealtfel, economiile sanatoase, cit de cit, le numeri pe degete... 4 sau 5 in Europa, doua dominioane, SUA si Siria de pina la razboi, oarecum Coreea...

      umflate cu pompa sau nu, cu ei concuram si dupa ce ne ingroapa, raman ei sa scrie "istoria"; asa ca, pana una alta, solutia este sa listam companii de stat si sa speram la cele private

      China o sa crape inaintea noastra... Sa listam ce-o fi, daca se poate, intreprinderi competitive... Si sa includem bursa in circuitul economiei reale, altfel o avem degeaba, o sa o tinem din mirlanie in mirlanie pina secatuim toate activele...

      ... e sa producem ceva pentru care putem construi o piata, chiar si politic. Pe pietele exigente, produsele noastre n-au nici o sansa...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb