Bursa îşi prelungeşte agonia, pe cea mai mare lichiditate de la începutul anului

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2009

Tranzacţii de 36,7 milioane de euro

Prima şedinţă a Bursei de Valori Bucureşti, de după alegerile prezidenţiale de duminică, a adus scăderi pe linie, fiind vădit afectată de situaţia politică şi de perspectiva tot mai îndelungată a formării unui guvern care să administreze România în mijlocul crizei economice. Şedinţa de ieri a fost una a vânzătorilor, înregistrând cea mai mare lichiditate de la începutul acestui an, de aproape 37 de milioane de euro.

Aproape ca niciodată, societăţile de investiţii financiare nu au mai reacţionat pozitiv la ştirea privind discuţiile despre pragul limită de deţinere programate pentru astăzi, consemnând, per total, o pierdere de 5,59%. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a închis, ieri, cu o pierdere de 4,52%, coborând la 4.642,67 puncte, în timp ce indicele BET-C, care arată evoluţia tuturor acţiunilor de la Bursă, a marcat o depreciere de 3,5%, la 2.718,65 de puncte.

"Din păcate, există o legătură între evoluţia Bursei şi situaţia politică actuală", a spus, pentru ziarul BURSA, Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj "Estinvest", adăugând: "Important pentru Bursă nu era cine iese câştigător din cursa prezidenţială, ci să se finalizeze criza politică cât mai repede posibil. Acum posibilitatea unor contestaţii ale rezultatului alegerilor nu este de bun augur nici pentru bursă şi nici pentru economie. Suntem în prag de Sărbători, avem FMI-ul la uşă, iar amâ-narea validării unui preşedinte nu face decât să trans-mită semnale proaste pe plan intern şi extern. Este cazul să terminăm cu bâlciul, suntem de două luni în campanie electorală şi trebuie să ne punem pe treabă. Incertitudinea este cel mai mare duşman al pieţei de capital."

În afară de acţiunile SIF-urilor, titlurile "Oltchim" (simbol OLT), "Contor Grup" Arad (simbol CGC), "Ves" Sighişoara (VES) şi "Rompetrol Rafinare" (RRC) au fost cele mai lovite, cu deprecieri variind între 8,64% şi 10,42%.

Octavian Molnar, de la casa de brokeraj "IFB Finwest", consideră că există o legătură între Bursă şi politică, ce se va manifesta pe termen scurt. Domnia sa ne-a spus: "PD-L nu poate să formeze singur un Guvern acum, de unde rezultă şi cea mai mare parte din incertitudinea politică actuală. Fiecare lună de întârziere în formarea noului Guvern va necesita, ulterior, trei luni ca să ne recuperăm, din punct de vedere financiar. Ce vedem acum pe Bursă este o reacţie normală a pieţei pentru că nu se întrevede posibilitatea formării unui guvern şi se pare că ne-am întors la acea criză politică existentă înainte de alegeri şi de care am sperat să scăpăm o dată cu alegerile".

Acţiunile Băncii Transilvania şi ale celor cinci societăţi de investiţii financiare au dat cea mai mare parte din lichiditatea de ieri, determinând brokerii să considere că este vorba de ieşirea unor acţionari. Marius Şoimoşan, de la casa de brokeraj "Romcapital" ne-a spus: "S-au înregistrat ieşiri importante de investitori tocmai din cauza incertitudinii politice. Important este pentru investitori să vândă cât mai repede, chiar din prima zi după alegerile prezidenţiale, pentru că astfel reuşesc să obţină un preţ cât mai bun. Cât timp avem instabilitate politică, nu mă aştept la nimic bun, trebuie să luăm în considerare că factorul politic este cel mai important pentru investitori, iar deocamdată nu există nicio coaliţie viabilă care care să formeze un Guvern şi să înceapă să conducă ţara".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa inteleg ca ai uitat domnisoara cand a facut brd-ul dealeurile alea de 200 si ceva de milioane de lei pe obligatiuni? vad ca ai luat toata lichiditatea, actiuni+futures+obligatiuni. Deci...?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb