BURSELE DIN LUME Bursele din Europa au început săptămâna în scădere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 9 octombrie 2012

Bursele din Europa au început săptămâna în scădere

Bursele europene au început în declin aceas­tă săptămână, după ce Banca Mondială şi-a modificat în sens negativ estimările privind dinamica economiei Asiei de Est. În plus, pieţele din regiune au urmat acest curs în condiţiile în care investitorii aşteptau o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, programată pentru ieri seara, la Luxemburg.

Acţiunile grupului bancar belgian "KBC Groep" NV au coborât cu 5,4%, la 19,56 euro. Societatea a anunţat că îşi opreşte toate activităţile care nu sunt derulate pe pieţele sale de bază - Belgia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

Titlurile "National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, au urcat cu 6,7%, la 2,23 euro, iar cele ale "Eurobank Ergasias" SA, a doua instituţie de credit din Grecia, cu 4,3%, la 1,22 euro. NBG a lansat, la finele săptămânii trecute, o ofertă pentru cumpărarea "Eurobank Ergasias", tranzacţie care ar da naştere celui mai mare grup financiar din ţară.

Titlurile "BAE Systems", cel mai mare antreprenor european din domeniul apărării, au scăzut cu 0,9%, la 325,10 pence, la fel şi cele ale "European Aeronautic, Defence & Space" (EADS), cea mai mare companie europeană din industria aerospaţială, care au atins 26,25 euro. Cel mai mare acţionar al BAE, "Invesco Perpetual", a emis o listă de obiecţii privind planul de fuziune cu EADS, evaluat la 45 de miliarde dolari, printre acestea numărându-se îngrijorarea privind ingerinţele statului în activitatea noii entităţi.

Acţiunile "Imperial Tobacco Group" Plc, producător britanic de ţigări, s-au depreciat cu 1,9%, la 2.326 pence. "Nomura" a redus calificativul acordat titlurilor companiei: "reduce", de la "neutru". În acelaşi domeniu, acţiunile "British American Tobacco" Plc au pierdut 1,4%, ajungând la 3.262 pence.

La ora 16.40 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,7%, la 5.832,97 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,1%, la 3.418,96, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 1,3%, la 7.303,97.

Curs negativ în SUA

Acţiunile de pe pieţele americane au urmat un curs descendent ieri, în deschidere, în aşteptarea reuniunii miniştrilor de finanţe din Europa.

Titlurile "Bank of America" Corp., a doua bancă din Statele Unite, au scăzut cu 1,7%, la 9,16 dolari, iar cele ale "Citigroup" Inc., a treia instituţie de credit din SUA, cu 1,3%, la 34,32 dolari.

Titlurile producătorului de aluminiu "Alcoa" Inc. au coborât cu 0,3%, la 9,06 dolari. Analiştii aşteaptă ca societatea să anunţe, astăzi, un profit trimestrial de un cent/acţiune, faţă de 15 cenţi/titlu anul trecut.

Acţiunile "Apple" Inc., producătorul telefoa­nelor inteligente iPhone, au consemnat un declin de 1,4%, la 643,48 dolari.

La ora 09.48, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,5%, la 1.454,27 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,3%, la 13.565,68, Nasdaq Composite - cu 0,6%, la 3.114,03.

Asia, în declin

În Asia, acţiunile au scăzut, de asemenea în aşteptarea reuniunii miniştrilor de finanţe din Europa.

Titlurile "LG Display" Co., al doilea producător mondial de ecrane LCD, care obţine 18% din vânzări în Europa, s-au depreciat cu 1,5%, la 26.450 woni, iar cele ale "LG Electronics" Inc., producător de electrocas­nice şi telefoane mobile care realizează aproape 16% din vânzări în Europa, cu 2,2%, la 68.300 woni.

Acţiunile "Cosco Pacific" Ltd., societate care operează un port în Grecia, au pierdut 2% pe piaţa din Hong Kong, ajungând la 10,78 dolari HK.

Titlurile "CapitaLand" Ltd., cel mai mare constructor de locuinţe din Asia de Sud-Est, au coborât cu 3,3%, la 3,29 dolari singaporezi, iar cele ale "City Developments" Ltd., al doilea dezvoltator imobiliar din Singapore, cu 2,1%, la 11,70 dolari singaporezi. Banca centrală din Singapore a restricţionat la 35 de ani scadenţele împrumuturilor imobiliare.

Acţiunile SC "Global Developments" Ltd. au înregistrat un declin de 4,9%, la 1,175 dolari singaporezi.

Titlurile ZTE Corp., cel mai mare producător de echipamente de telefonie din China, au scăzut cu 6% pe piaţa din Hong Kong, la 12,60 dolari HK. Potrivit unui proiect de raport al Congresului american, ZTE şi "Huawei Technologies" Co. din China reprezintă ameninţări la securitatea naţională a SUA. Mai precis, conform unui raport care urma să fie publicat ieri, cei doi producători de echipamente de telefonie dau oportunitatea serviciilor de informaţii din China să intervină în reţelele de telecomunicaţii din SUA, pentru spionaj.

Acţiunile "Foxconn Technology" Co., companie taiwaneză care asamblează aparate iPhone pentru "Apple", au coborât cu 3,1%, la 110,5 dolari taiwanezi. Conform presei internaţionale, societatea şi-a oprit producţia pentru a doua oară în numai câteva săptămâni, după ce angajaţii unei fabrici pe care o deţine în China au protestat faţă de presiunile la care sunt supuşi.

Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu 0,9%, la 20.824,56 puncte, Kospi al celei din Seul - cu 0,7%, la 1.981,89, Straits Times al pieţei din Singapore - cu 1%, la 3.076,65.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb