BURSELE DIN LUME Bursele europene, în declin

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 26 iunie 2014

Bursele europene, în declin

Acţiunile societăţilor listate la bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, în condiţiile escaladării violenţelor din Orientul Mijlociu, respectiv ca urmare a anunţului potrivit căruia economia SUA a înregistrat, în trimestrul întâi, cea mai mare scădere din ultimii cinci ani (-2,9%).

Titlurile "GDF Suez" SA, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Franţa, s-au depreciat cu 2,7%, la 20,25 euro.

O subsidiară din SUA a GDF este acuzată de două companii energetice că ar fi manipulat piaţa energiei electrice din Texas. În plus, statul francez a vândut o deţinere de 1,5 miliarde euro din GDF.

Acţiunile "Aker Solutions" ASA, companie norvegiană de inginerie, au scăzut cu 9,2%, la 102,30 coroane. Societatea petrolieră franceză "Total" SA a pus capăt unui contract pe doi ani cu "Aker Solutions", în valoare de 250 de milioane de dolari. Acţiunile "Total" au pierdut 1,4%, atingând 53,78 euro.

Titlurile "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA din Italia au coborât cu 17,3%, la 1,55 euro. Acţiunile creditorului (din oferta de drepturi de 5 miliarde euro) sunt disponibile la vânzare, potrivit Bloomberg.

Acţiunile "Royal Bank of Scotland Group" Plc, cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, au înregistrat un declin de 1,2%, la 323,60 pence. Deputaţii britanici l-au acuzat pe Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, că trimite semnale confuze cu privire la calendarul de creştere a dobânzilor.

Titlurile "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă franceză, au pierdut 2,1%, ajungând la 49,56 euro. Perspectiva unei amenzi gigant acordată de SUA băncii BNP seamănă frică în rândul executivilor altor bănci europene de top, care, de asemenea, sunt investigate pentru presupuse tranzacţii cu ţări care fac obiectul unor sancţiuni americane.

Acţiunile "Royal Philips" NV, producător olandez de electronice, au coborât cu 1,1%, la 22,42 euro. Autorităţile de reglementare din UE sunt pe punctul să amendeze "Philips", "Samsung Electronics" Co. şi "Infineon Technologies" AG pentru cartel, conform unor surse apropiate cazului.

La ora 16.45 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 1%, la 6.717,11 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,5%, la 4.449,20, FTSE MIB al Bursei din Milano - cu 1,1%, la 21.412,07.

Oscilaţii în SUA

La bursele din SUA, acţiunile au fluctuat ieri, în deschidere, pe fondul datelor privind economia.

Titlurile companiei de telefonie AT&T Inc. au scăzut cu 0,1%, la 35,25 dolari. Potrivit unor critici aduse în Congresul SUA, compania are o reputaţie proastă privind respectarea promisiunilor în fuziunile din trecut, astfel că politicienii ar trebui să fie sceptici cu privire la angajamentele făcute de aceasta în vederea obţinerii aprobării pentru achiziţia Dir ec t TV.

Acţiunile lanţului retail "Best Buy" Co. s-au depreciat cu 0,4%, la 28,94 dolari. Compania ia în calcul opţiuni pentru operaţiunile sale din China, spun surse apropiate situaţiei.

La ora 09.40, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,1%, la 1.948,61 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,1%, la 16.808,05, Nasdaq Composite - cu 0,2%, la 4.340,54.

Declin în Asia

În Asia, acţiunile au scăzut ieri, în principal cele din sectorul materiilor prime, pe fondul escaladării violenţelor din Orientul Mijlociu.

Titlurile "Shougang Fushan Resources Group" Ltd., distribuitor chinez de cărbune cocsificabil, au coborât cu 3,7% pe piaţa din Hong Kong, la 1,58 dolari HK. Acţiunile "Newcrest Mining" Ltd., producător australian de aur, s-au depreciat cu 2,4%, la 10,55 dolari australieni, iar cele ale gigantului minier "BHP Billiton" Ltd. - cu 0,7%, la 36,24 dolari australieni. Acţiunile "Inpex" Corp., cel mai mare explorator de petrol din Japonia, au scăzut cu 0,8%, la 1.557 yeni.

Titlurile "FIH Mobile" Ltd., producător chinez de telefoane mobile, au pierdut 4,8% pe piaţa din Hong Kong, ajungând la 4,76 dolari HK. "Jefferies Group" LLC a modificat în sens negativ calificativul acordat titlurilor FIH: "păstrează", de la "cumpără".

Acţiunile "Tata Motors" Ltd., cel mai mare producător auto din India, au coborât cu 0,2%, la 441,15 rupii. "Knight Assets & Co.", administrator britanic de active, îndeamnă compania să ia în considerare listarea de noi acţiuni la Bursa din New York, în vederea reducerii diferenţei dintre preţurile de tranzacţionare ale celor două clase de titluri, conform unor surse apropiate situaţiei.

Titlurile "Industrial & Commercial Bank of China" Ltd. s-au depreciat cu 0,6%, la 4,81 dolari HK. Banca centrală a Chinei a anunţat că va menţine o creştere "rezonabilă" a creditării şi finanţării sociale, respectiv îmbunătăţirea structurilor de credit în vederea prevenirii riscurilor financiare sistematice şi regionale.

Acţiunile "China Vanke" Co., cel mai mare dezvoltator imobilar din China, au crescut cu 7%, la 13,28 dolari HK, la debutul lor pe piaţa din Hong Kong.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a scăzut cu 0,6%, la 5.402,01 puncte, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 0,1%, la 22.866,70, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo - cu 0,7%, la 15.266,61. Franţa a vândut o participaţie de 3,1% din "GDF Suez" pentru 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari), obţinând astfel banii necesari finanţării achiziţiei unei participaţii la grupul industrial "Alstom" SA. Statul francez a înstrăinat 75 de milioane de acţiuni "GDF Suez" şi are opţiunea să mai vândă 86 de milioane de titluri către managerii de fond şi alţi jucători mari de pe piaţă.

În urma tranzacţiei, deţinerea statului va fi de 33,6%.

Duminică, Franţa a fost de acord cu o opţiune care prevede achiziţia unei participaţii de 20% din "Alstom" de la actualul acţionar majoritar, societatea de construcţii "Bouygues" SA. Tranzacţia este o condiţie pentru înstrăinarea unor active "Alstom" către "General Electric" Co. (GE) din SUA.

Anul trecut, "GDF Suez" a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde euro în 2012. Câştigul operaţional a scăzut la 14,8 miliarde euro în 2013, de la 17 miliarde euro în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb