Bursele europene se tranzacţionau în scădere luni, la primele ore de tranzacţionare, îngrijorările privind impactul economic al pandemiei de coronavirus intensificându-se în condiţiile în care mai multe ţări au extins măsurile de carantină iar închiderea economică din regiune ar putea dura câteva luni, relatează Reuters.
Indicele pan-european STOXX 600 era în scădere cu 0,9% la două ore de la deschidere, în timp ce indicele sectorului bancar marca o depreciere de 2,7%, pierderea totală din luna martie fiind de aproape 30%. Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut recent instituţiilor de credit de pe continent să anuleze distribuirile de dividende.
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze afişa la ora 12:30 o scădere de 0,4%, întimpce la Milano deprecierea era de 0,2% iar la Paris de 0,8%. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt era în scădere cu 0,1% iar IBEX 35 de la Madrid cu 1,6%.
"Vorbim şi de o marcare a profitului după raliul de săptămâna trecută, dar unii investitori se întreabă de asemenea dacă măsurile de stimulare vor avea succes", a declarat Jakob Christiansen, analistşef la Danske Bank, pentru Reuters.
Scăderea pieţelor europene vine după ce bursele asiatice au avut un parcurs negativ, cu scăderi care au atins 4,85% la Mumbai, 1,57% la Tokyo şi 1,49% la Hong Kong. Referinţa pieţei din Australia a făcut în schimb divergenţă şi a crescut 6,56%, cea mai mare apreciere zilnică din ultimele decenii, în ciuda intensificării ritmului noilor infecţii cu coronavirus, indicând gradul încă ridicat de volatilitate din pieţe. Indicele ASX All Ordinaries a suferit o pierdere de 27% de la maximul istoric atins în 20 februarie.
"Suntem pe cale să intrăm într-un vortex de încasări negative, date economice slabe şi falimente", adaugă Stephen Innes, trader la Axicorp.
La Bucureşti, indicele principal BET marca la două ore şi jumătate de la deschidere o scădere de 0,7% în condiţiile unui rulaj de 8 milioane de lei.
Totodată, preţul petrolului a scăzut cu 8% luni, la minimul ultimilor 18 ani. Petrolul sortiment Brent a scăzut la 22 de dolari barilul în această dimineaţă, în timp ce petrolul american tip WTI a ajuns să coste 20 de dolari/baril. Analiştii spun că piaţa este inundată de petrol, oferta fiind mult peste cererea ce a fost afectată sever de pandemia de coronavirus.
Dolarul american a revenit de asemenea pe creştere, marcând un plus de 0,6% în faţa euro şi lirei sterline. Marea Britanie a devenit vinery prima economie dezvoltată care a suferit o reducere a ratingului suveran din cauza coronavirusului, după o decizie similar luată de S&P înceea ce priveşte Mexicul.
La New York, în pre-market, cotaţiile futures pe principalii indici se tranzacţionau în scădere cu 0,5% indicând o deschidere negativă în sesiunea oficială de tranzacţionare.
Indicele Dow Jones a sărit la deschidere cu 1.130,26 puncte, sau cu 6,08%, la 19.722,19.
S&P 500 a deschis în creştere cu 107,04 puncte, sau cu 4,78%, la 2.344,44, iaindicele Nasdaq Composite a căpătat un plus de 335,47 puncte, sau 4,89%, la 7.196,15 la deschidere.
Creşterile burseloramericane vin pe fondulmajorărilorînregistrate de pieţele europene marţi, cu creşteriputernice de 5 - 8%, darşi de celeasiatice.
Petrolul a crescut cu 2,11%, la 27,6 dolari barilul, iar petrolul american WTI a scăzut uşor, cu 0,43%, la 23,26%.
Volatilitatea extremă a dominat ultimele săptămâni de pe pieţele de capital internaţionale în condiţiile în care iminenţa unei noi recesiuni globale în prima jumătate a anului a devenit realitate.