Business Insider: De ce preţurile negative ale energiei sunt din ce în ce mai frecvente în Europa?

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 23 august

Business Insider: De ce preţurile negative ale energiei sunt din ce în ce mai frecvente în Europa?

English Version

Europa a realizat investiţii substanţiale în infrastructura necesară producţiei de energie verde, pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, conform Insider

Energia în Europa se tranzacţionează tot mai frecvent la preţuri negative, pe fondul producţiei solare şi eoliene masive din regiune, scrie Business Insider.

Recent, Bloomberg a raportat că preţul energiei electrice din mai multe pieţe scăzuse sub zero. De pildă, marţi, în Piaţa pentru Ziua Următoare din Germania preţul enegiei electrice a fost negativ timp de şase ore luate individual, conform datelor European Power Exchange (EPEX SPOT).

Dar, deoarece tarifele sunt de obicei convenite din timp, acest lucru nu înseamnă că gospodăriile primesc rambursări pentru consumul de energie.

Licitaţiile pentru ziua următoare se referă la energia brută, iar preţurile negative din această piaţă semnalează un dezechilibru semnificativ între cererea şi oferta de energie electrică, cauzat de generarea masivă de energie din surse solare şi eoliene concomitent.

Această situaţie apare după ce, Europa a realizat investiţii substanţiale în infrastructura necesară producţiei de energie verde, anul trecut pe continent fiind instalat un număr record de panouri solare, pentru a reduce dependenţa de gazul natural al Rusiei.

Iese în evidenţă Germania care a instalat mai multă capacitate de producţie din surse solare decât cererea consumatorilor. Astfel, în 2023, capacitatea solară a ţării ajunsese la 81,7 gigawaţi, depăşind cererea manifestată de 52,2 gigawaţi, conform unui raport din luna mai a firmei de cercetare economică SEB Research.

Conform Bloomberg, producţia eoliană din Germania urma să atingă, la mijlocul acestei săptămâni, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

Şi în Franţa preţurile energiei au devenit negative în această vară, fapt ce a determinat oprirea centralelor nucleare în iunie. De altfel, închideri de reactoare nu sunt neobişnuite, având loc şi în Spania sau Scandinavia.

Potrivit SEB Research, unul dintre motivele pentru care generarea de energie solară şi eoliană creează astfel de ineficienţe este lipsa tehnologiei bateriilor pentru a stoca electricitatea produsă. Acest lucru înseamnă că este posibil ca cei care consumă să nu beneficieze nici măcar de preţuri mai reduse pentru ziua următoare, deoarece adesea consumul de energie este mai mare în orele non-solare.

În raport se mai atrage atenţia că, plafonarea preţurilor poate duce, în cele din urmă, la diminuarea investiţiilor în infrastructura de producţie a energiei solare. În schimb, ar fi benefic dacă s-ar canaliza mai multe fonduri către baterii de stocare şi reţea.

Dar, acest lucru nu înseamnă că apetitul Europei pentru generarea energiei solare se reduce.

Potrivit Reuters, ţările din Europa de Est îşi extind acum capacităţile solare. În primele şapte luni ale anului, producţia solară a crescut cu 55% faţă de anul anterior în Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Polonia, scrie Business Insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb