BUSINESS INSIDER: "Rezistenţa Rusiei la sancţiuni se estompează"

Andrei Iacomi
Internaţional / 20 septembrie 2022

"Rezistenţa Rusiei la sancţiuni se estompează"

Yuriy Gorodnichenko, UC Berkeley: "Ceea ce îşi propune Rusia să facă nu este altceva decât o reţetă pentru stagnare pe termen lung"

Jay Zagorsky, Universitatea din Boston: "Izolaţionismul reduce numărul de produse pe care Rusia le poate cumpăra"

Rezistenţa Moscovei în faţa sancţiunilor impuse de ţările vestice i-a surprins pe analişti, dar experţii spun că totuşi izolarea Rusiei de Occident duce economia coordonată de la Kremlin într-un dezastru, scrie Business Insider.

În urma sancţiunilor, relaţiile comerciale ale Rusiei cu ţările occidentale s-au răcit puternic, iar Moscova a început să lucreze mai intens naţiuni "prietenoase" care pot suporta să facă afaceri cu un stat ce a ajuns paria pe scena internaţională. Sub îndrumarea lui Vladimir Putin, Rusia a oprit fluxurile de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 şi a vândut cantităţi uriaşe de combustibil Chinei şi Indiei, determinând factorii de decizie din Uniunea Europeană să acuze Moscova că foloseşte resursele sale energetice drept armă de război. În august, China a importat produse petroliere, gaze şi cărbune din Rusia în sumă de 8,3 miliarde de dolari, un record.

Dar, experţii sunt de părere că sub această mască de sfidare Rusia se ofileşte.

"Ceea ce îşi propune să facă nu este altceva decât o reţetă pentru stagnare pe termen lung", a spus Yuriy Gorodnichenko, economist la UC Berkeley, care a amintit de alte ţări izolate, precum Coreea de Nord, Afganistan şi Cuba.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional, PIB-ul Rusiei va scădea cu 6% în acest an, în condiţiile în care vânzările de petrol şi gaze au reprezentat aproape jumătate din Produsul Intern Brut al ţării în 2021.

În plus, "boicotul" Rusiei asupra dolarului - care reprezintă 88% din tranzacţiile valutare globale - înseamnă că Moscova îşi limitează sever pieţele cu care poate opera.

"Izolaţionismul reduce numărul de produse pe care Rusia le poate cumpăra", a declarat Jay Zagorsky, profesor de pieţe la Universitatea din Boston, pentru Business Insider. "Poate cumpăra doar produse agricole indiene, produse manufacturiere chinezeşti, lucruri de genul acesta. Iar când te limitezi la o anumită ţară, adesea ajungi să nu obţii cea mai înaltă calitate sau cel mai bun preţ".

În septembrie, exporturile ruseşti de petrol pe mare au atins cel mai scăzut nivel din ultimul an, ţiţeiul la preţ redus devenind o opţiune mai puţin atractivă pentru clienţii asiatici, ceea ce reprezintă un alt semn sumbru pentru economia de la Moscova. Iar odată ce embargoul Uniunii Europene va intra în vigoare în decembrie, sectorul energetic al Rusiei poate rămâne cu 2,2 milioane de barili de petrol în plus pe zi, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Asa este rezistenta la sanctiuni

    la rusi se estompeaza, 

    iar la europeni se AGRAVEAZĂ,

    mișcare geniala 

    1. Si la o stire negativa despre Rusia, tot gasiti voi ceva sa para pozitiv! Macar prin comparatie...

      Romanii si europenii sa stea linistiti, rusii, o duc si asa, mult mai rau decat noi! 

    "Iar odată ce embargoul Uniunii Europene va intra în vigoare în decembrie, sectorul energetic al Rusiei poate rămâne cu 2,2 milioane de barili de petrol în plus pe zi, conform Business Insider"...La mujici le va iesi petrolul pe nas...la propriu:-)

    1. Asta inseamna 2.2 milioane de barili pentru europa, cat mai avem rezerve mai merge, dupa epuizarea rezervelor mai discutam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb